Αριστοτέλης Βάθης : Ψυχίατρος - ΨυχοθεραπευτήςΘεραπεία Ψυχικού Τραύματος – EMDR

Πρόκειται για μια ειδική μέθοδο ψυχοθεραπείας με την οποία επεξεργαζόμαστε εμπειρίες τραυματικών ή άλλων γεγονότων, τα οποία είτε αλλάζουν τη ζωή του ανθρώπου, είτε μένουν χαραγμένα στη μνήμη για πάντα.

Αφορμή μιας τραυματικής εμπειρίας μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε στρεσσογόνο γεγονός όπως φυσική καταστροφή, βίαιη επίθεση, ατύχημα, σωματική κακοποίηση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, σοβαρές ασθένειες, αλλά και απλούστερα γεγονότα (πχ λόγια που μένουν χαραγμένα στο μυαλό μας, λεκτική κακοποίηση, χωρισμοί).

Μέσα στο ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο, ο θεραπευόμενος μπορεί να ξεπεράσει την ταραχή, τον πόνο, ή το ψυχολογικό σοκ που βίωσε, είτε πρόκειται για ένα μοναδικό τραυματικό γεγονός ή για πολλαπλά τραυματικά γεγονότα που διήρκεσαν ακόμη και χρόνια.

Το EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) μπορεί να εφαρμοστεί από μόνο του ως μια βραχεία θεραπευτική προσέγγιση εστιασμένη σε συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και συνδυαστικά ως μέρος μιας μακρόχρονης ψυχοθεραπείας.

Θεραπεία τραυματικών εμπειριών

Η μέθοδος EMDR ενδείκνυται όχι μόνο για περιπτώσεις μετατραυματικής διαταραχής stress αλλά και σε περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, χρόνιου πόνου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και για την βελτίωση επίδοσης ( πχ επίδοση αθλητών) και για τη διακοπή του καπνίσματος.