Ψυχοθεραπεία και άγχος
Το άγχος είναι κάτι που ο καθένας μας βιώνει σε διαφορετικές στιγμές στη ζωή του, και μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς τρόπους και μορφές. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε, αλλά ορισμένες φορές είναι πολύ επώδυνο και καθηλωτικό, και ίσως να χρειάζεται η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να μπορέσει κάποιος να το αντιμετωπίσει ριζικά.
Ένα πανίσχυρο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του άγχους είναι η ψυχοθεραπεία.
Η σκέψη παίζει μεγάλο ρόλο
Ο τρόπος σκέψης μας καθορίζει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γενικότερα. Ως συνέπεια των αλληλεπιδράσεων της πρώιμης παιδικής ηλικίας με τους γονείς, τους φροντιστές, τους συμμαθητές και την κοινωνία, δημιουργούμε πεποιθήσεις και τρόπους σκέψης που συνεχίζουν να εξελίσσονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τον περισσότερο καιρό, αγνοούμε αυτούς τους τρόπους σκέψης, οι οποίοι μας υπαγορεύουν το πώς ζούμε.
Για παράδειγμα, αν σαν παιδί ακούγατε επανειλημμένα από τον πατέρα σας ότι δεν είστε καλοί σε κάτι (ή αντιστρόφως, ότι είστε καταπληκτικοί σε κάτι), εσωτερικεύσατε αυτό το μήνυμα και έγινε μέρος της ταυτότητά σας. Πλέον στη ζωή δράτε σύμφωνα με αυτό και πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί (ή αντιθέτως, καταπληκτικοί) σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και όταν πιάσετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει την δραστηριότητα στην οποία πιστεύετε ότι δεν είστε καλός, ίσως να βιώνετε στρες, και να κάνετε τη διαδικασία πολύ δύσκολη για εσάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεστε πάλι ξανά το 6-χρόνο παιδί.Σε αυτό το σημείο, ίσως να ξεκινήσετε να εκτιμάτε ότι η σκέψη δεν είναι πραγματικά “δική σας”, αλλά μια εσωτερικευμένη φωνή των γονιών.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την πραγματική διαδικασία της σκέψης, δίνοντας περισσότερο χώρο στις σκέψεις σας, και να τις κατανοήσετε.
Αυτό δεν είναι εύκολο, και ίσως να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να το καταφέρετε- αλλά είναι απολύτως εφικτό. Όσο πιο πολύ γνωρίζετε τον εαυτό σας με την ψυχοθεραπεία, τόσο περισσότερο η ικανότητα αυτή αναπτύσσεται.
Τι συμβαίνει με τα συναισθήματα;
Τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, τα βιώνουμε κάθε στιγμή. Κάποια είναι ευχάριστα και κάποια άλλα δυσάρεστα. Σαν άνθρωποι, έχουμε την τάση να αποφεύγουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και να αποζητούμε μόνο τα ευχάριστα. Όταν βιώνουμε άγχος, τα συναισθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα ανεχτούμε, και ίσως να προσπαθούμε να τα καταπιέσουμε ή να τα ξεφορτωθούμε. Το πρόβλημα είναι, ότι όσα τα αποφεύγουμε αρνούμαστε ένα κομμάτι του εαυτού μας, δημιουργώντας μια αρνητική ανατροφοδότηση.
Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, σιγά σιγά μπορείτε να ανεχτείτε τα συναισθήματα του άγχους, στο σημείο που μπορεί να είναι διαχειρίσιμα. Όταν επιτρέψετε στην εμπειρία να είναι αυτό που είναι, χάνει την δύναμη της πάνω σας. Όπως και με τις σκέψεις, αυτή η δεξιότητα χρειάζεται αρκετό χρόνο, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική. Το κλειδί είναι η κατανόηση και η αποδοχή του εαυτού.
Εκτός από τη διαχείριση του άγχους, ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα που προέρχεται από την ψυχοθεραπεία είναι ότι αυξάνει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος επειδή αγνοούν τα άμεσα συναισθήματα πίσω από αυτό. Όσο περισσότερο αισθανόμαστε άνετα με τα συναισθήματά μας, τόσο πιο βαθιά θα βλέπουμε πίσω από αυτά και θα μας επηρεάζουν λιγότερο.
Όλα συμβαίνουν στο σώμα μας
Το σώμα μας αποτελεί το “όχημα”στη ζωή μας. Κουβαλά μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών, αλλά με το σύγχρονο τρόπο ζωής έχουμε χάσει την επαφή μαζί τους. Στο Δυτικό κόσμο, οι περισσότεροι αγνοούν τις αισθήσεις του σώματος και βιώνουν τα όσα γίνονται στον κόσμο μέσω της σκέψης. Όμως τα συναισθήματα ξεκινούν μέσα στο σώμα, και έτσι και το άγχος εκδηλώνεται στο σώμα, με διαφορετικούς τρόπους (όπως ο πόνος στο στήθος, η ταχυπαλμία, το σφίξιμο στο στομάχι και άλλα πολλά). Όσο αναπτύσσουμε την αντίληψή μας για αυτά τα αισθήματα, μπορούμε να αναφερθούμε σε διαφορετικά συναισθήματα. Και μπορούμε να παρατηρήσουμε πιο εύκολα την επίδραση των γύρω μας και του περιβάλλοντος σε εμάς.
Μπορούμε να εναρμονίσουμε και τα τρία στη ζωή μας
Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αισθήσεις του σώματος δεν είναι διαχωρισμένα σε διαφορετικές κατηγορίες. Και τα τρία μαζί αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο με διαφορετικούς τρόπους. Με την ψυχοθεραπεία και την συνειδητότητα που αναπτύσσεται μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, το άτομο μαθαίνει να παρατηρεί πως οι σκέψεις επιδρούν στα συναισθήματα, πως τα συναισθήματα επιδρούν στο σώμα και πως οι αισθήσεις επηρεάζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα.
Τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο κατανοούμε αυτές τις διαδικασίες, αρχίζουν και μεταλλάσσονται, εναρμονίζονται.
Μερικές φορές το άγχος μπορεί να αυξηθεί όταν αρχίσουμε να δίνουμε σημασία σε εμπειρίες που πριν αγνοούσαμε. Κάποιες φορές το άγχος μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ψυχολογικό τραύμα, και αν το προσεγγίσετε χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό. Αν θέλετε να μειώσετε το άγχος και να επωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας, αναζητήστε ένα έμπειρο και καταρτισμένο ψυχοθεραπευτή.