Οι αλλαγές που φέρνει ένα μωρό στη σχέση
Η γέννηση ενός παιδιού φέρνει χαρά στη ζωή ενός ζευγαριού. Απλά κοιτάζοντας το πρόσωπο του μωρού τους, οι γονείς μπορούν να ξεχάσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να νιώσουν πραγματική ευτυχία. Ωστόσο, ένα μωρό επηρεάζει σημαντικά τη σχέση του ζευγαριού, και αυτή η ευτυχία μπορεί να επισκιαστεί, καθώς κάποιες από τις επιδράσεις είναι αρνητικές.
Η μετάβαση στο γονεïκό ρόλο δεν μια εύκολη υπόθεση. Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή και στη σχέση ενός ζευγαριού. Στην πραγματικότητα, η σχέση σας επηρεάζεται από την αρχική σας απόφαση να κάνετε παιδί. Και από τη στιγμή που το παιδί θα γεννηθεί, είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και τη σχέση σας, η σεξουαλική σας ζωή είναι στην αναμονή, έχετε πολλές νέες υποχρεώσεις και χρειάζεται να συμφωνήσετε και στο πως θα μεγαλώσετε το παιδί σας.
Το πώς η γέννηση ενός παιδιού επηρεάζει το κάθε μέλος της οικογένειας εξαρτάται από την οικογένεια αυτή καθαυτή, και τις στρατηγικές που έχουν οι γονείς για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων που θα εμφανιστούν. Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες από τις επιδράσεις που φέρνει ο ερχομός ενός παιδιού στους συντρόφους.
Συχνά προβλήματα για τους νέους μπαμπάδες
Οι νέοι μπαμπάδες συνήθως δεν είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι οι μαμάδες θα περνάνε τον περισσότερο χρόνο φροντίζοντας το μωρό. Πολλοί άνδρες έχουν συνηθίσει στις σχέσεις τους να είναι το κέντρο της προσοχής, και με τον ερχομό του μωρού βιώνουν μια νέα εμπειρία που θα πρέπει να μοιράζονται τη σύντροφό τους με κάποιον άλλο. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γυναίκες είναι τόσο επικεντρωμένες στο να φροντίζουν το μωρό που παραμελούν τις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες του συζύγου τους. Αυτό συμβαίνει ιδίως με τους άνδρες που είναι σε μια σχέση για αρκετό καιρό χωρίς παιδί, οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά όταν η προσοχή της συζύγου στρέφεται αλλού. Οι άνδρες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις έντονες αλλαγές στη σχέση τους, όταν πια έρχεται ένα παιδί.
Συχνά προβλήματα για τις νέες μαμάδες
Πολλές γυναίκες αισθάνονται ιδιαίτερα απομονωμένες μετά τον ερχομό ενός παιδιού, μιας και η πλήρης ενασχόληση με το πρόγραμμα και τις ανάγκες ενός μωρού πολλές φορές τις καταπιέζει. Ένα μωρό χρειάζεται φροντίδα και προσοχή 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα και η μαμά είναι συνήθως υπεύθυνη για τις περισσότερες δουλειές που πρέπει να γίνουν σχετικά με αυτό. Ακόμη και αν ο μπαμπάς είναι πολύ υποστηρικτικός, θα λείπει στη δουλειά την περισσότερη ώρα, και θέματα όπως το τάισμα είναι συνήθως ευθύνη της μαμάς. Οι γυναίκες που είχαν μια καριέρα ή κοινωνική ζωή πριν τον ερχομό του μωρού, συχνά αισθάνονται αποκομμένες από την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή όταν είναι στο σπίτι και φροντίζουν το μωρό τους όλη την ημέρα για πολλούς μήνες.Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι χάνουν την επαφή με τη δουλειά τους και τους φίλους τους μετά τη γέννηση ενός παιδιού,και αυτή η απομόνωση σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί στην κατάθλιψη ή στη δυσαρέσκεια.
Η δυναμική των οικογενειακών σχέσεων
Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια επηρεάζει τις σχέσεις όλων, των γονιών αλλά και της ευρύτερης οικογένειας. Κάποια μέλη της οικογένειας ίσως να αισθάνονται παραμελημένα ή να αντιμετωπίζουν θέματα με τους νέους ρόλους και τις νέες υποχρεώσεις τους. Μερικές φορές η ιστορία ενός συγγενικού προσώπου ή μια παλιά εμπειρία με κάποια αλλαγή στην οικογένεια, μπορεί να δυσκολέψει την αποδοχή της νέας κατάστασης. Όταν το επίκεντρο της προσοχής είναι το μωρό κάποια μέλη της οικογένειας μπορεί να αισθάνονται ζήλια, δυσαρέσκεια ή θυμό για αυτό, καθώς η θέση τους στην δομή της οικογένειας έχει αλλάξει.
Οι επιδράσεις στη σεξουαλική ζωή
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν τα ζευγάρια ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα επηρεάσει τη σεξουαλική τους ζωή. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής των ζευγαριών μειώνεται στο μισό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τη γέννηση, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο. Εκτός από το γεγονός ότι το σώμα της γυναίκας χρειάζεται να επουλωθεί και να αναρρώσει μετά τον τοκετό, οι γυναίκες συνήθως αντιμετωπίζουν θέματα με τη λίμπιντο τους εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που φυσιολογικά συμβαίνουν μετά τον τοκετό.
Αν και αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλα τα ζευγάρια, στατιστικώς τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Επίσης η φροντίδα ενός μωρού απαιτεί χρόνο και ενέργεια, με αποτέλεσμα η κόπωση να είναι συχνή. Όταν κάποιος ξυπνάει μέσα στη νύχτα, ταΐζει συχνά το μωρό και κάνει τις δουλειές του σπιτιού, δεν υπάρχει ούτε ενέργεια, ούτε διάθεση για σεξ.
Οι μπαμπάδες ίσως να κοιμούνται λίγο παραπάνω από ότι οι μαμάδες που φροντίζουν καθημερινά το μωρό, αλλά συνήθως αναλαμβάνουν περισσότερες εξωτερικές δουλειές για την οικογένεια και δέχονται μεγαλύτερη πίεση από τις εξουθενωμένες νέες μαμάδες. Εν τέλει, αν συγκρίνουμε την εξουθένωση των δύο γονιών, αυτή είναι παρόμοια και στους δύο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το σεξ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα για πολλούς γονείς με νεογέννητα: κανένας δεν έχει την ενέργεια ή τη διάθεση για να κάνει σεξ.
Οικονομική πίεση
Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει και οικονομική πίεση σε μια σχέση, καθώς οι ανάγκες για ένα μωρό είναι πολλές. Αυτό μπορεί να είναι σοκ για πολλούς γονείς. Αν συνηθίζατε να αγοράζετε ακριβά ρούχα, να βγαίνατε έξω συχνά, να τρώγατε σε εστιατόρια ή να πηγαίνετε συχνά διακοπές, ίσως να χρειαστεί να περιοριστείτε ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες ενός παιδιού. Επιπλέον η πιθανή απώλεια του εισοδήματος από τον ένα σύντροφο (λόγω της άδειας και των αποδοχών από τη δουλειά), επιβαρύνει τον άλλο καθώς ένα παιδί έχει πολλά έξοδα. Από τα αρχικά έξοδα που αφορούν στο παιδικό δωμάτιο, έως τις καθημερινές ανάγκες:πάνες, ρούχα, γάλα, επισκέψεις στον παιδίατρο και πολλά άλλα έξοδα αυξάνουν πολύ γρήγορα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, τα οικονομικά θέματα προκαλούν έντονη πίεση στις σχέσεις, καθώς οι γονείς βάζουν στην άκρη τις δικές τους μικρές ή μεγάλες απολαύσεις για χάριν του παιδιού.
Χρόνος και ύπνος
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το μωρό επηρεάζει τη ζωή σας είναι ότι περιορίζει τον προσωπικό σας χρόνο, και δεν μπορείτε πλέον να κάνετε πράγματα που χρειάζεστε για εσάς, όπως το να κοιμηθείτε! Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι περιμένετε να κοιμηθεί το μωρό σας για να προλάβετε να κάνετε ορισμένα πράγματα που συνηθίζατε να κάνετε χωρίς σκέψη, όπως το ντους ή να πάτε στην τουαλέτα. Η έλλειψη ύπνου είναι μια πραγματικότητα για τους περισσότερους νέους γονείς και μπορεί πραγματικά να εντείνει τη δυσαρέσκεια όταν υπάρχουν εντάσεις. Και βεβαίως, υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολο κανείς να παραμείνει ψύχραιμος και αντικειμενικός για τη σχέση του, και τη στοργή που χρειάζεται ο σύντροφός τους.
Διαφωνίες
Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι διαφωνίες, που γίνονται πιο έντονες σε αρκετά ζευγάρια μετά τον ερχομό ενός παιδιού. Αν αισθάνεστε ότι το μωρό έχει καταστρέψει τη σχέση σας είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια ώστε να μην φτάσει η σχέση σας στα άκρα. Ένας ψυχοθεραπευτής είναι ικανός να σας βοηθήσει να δείτε τα προβλήματα σας χωρίς να μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο διαφωνιών.
Η ψυχοθεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα θέματα που σας απασχολούν ώστε να δείτε τις ανάγκες τις δικές σας και του συντρόφου σας με ξεκάθαρο και παραγωγικό τρόπο. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις και στρατηγικές για να δείτε κατάματα τις νέες απαιτήσεις, και να συνεργαστείτε σαν ζευγάρι ώστε να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές προκλήσεις και τις ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη μέσω του νέου σας ρόλου ως γονιού.
Ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει νέες προκλήσεις και κατά συνέπεια εντάσεις στο ζευγάρι, καθώς οι νέοι γονείς προσπαθούν να προσαρμοστούν στους ρόλους τους και τις ανάγκες του μωρού. Η ψυχοθεραπεία (ζεύγους ή ατομική) μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε την προσαρμογή στη νέα φάση ζωής και να επιλύσετε όλα τα σημεία τριβής με το σύντροφό σας.