Έλλειψη Σεξουαλικής Επιθυμίας
Σαν ψυχοθεραπευτής συχνά δουλεύω με ζευγάρια που είναι δεσμευμένα και έχουν μακροχρόνια σχέση αλλά αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσκολίες. Το πιο συχνό ζήτημα είναι η διαφορά δύο συντρόφων στη σεξουαλική επιθυμία. Ο σύντροφος που θέλει να κάνει σεξ πιο συχνά τελικά αισθάνεται ότι απορρίπτεται, αναρωτιέται αν η σύντροφός του τον βρίσκει ελκυστικό ή αν τον απατά στα κρυφά. Αν ο ένας σύντροφος ξαφνικά χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ ή απομακρύνεται, οι πραγματικοί λόγοι έχουν ελάχιστα να κάνουν με την έλξη ή την απιστία. Μερικές φορές το πρόβλημα αποδίδεται στις ερωτικές ταινίες, ειδικά αν ο άνδρας απομακρύνεται για να δει ερωτικές ταινίες αντί να ασχολείται με τη σύντροφό του. Ωστόσο, η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών είναι συχνά ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία για την έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας.
Συνήθως, πίσω από αυτή την κατάσταση βρίσκονται συναισθηματικοί λόγοι. Ο ένας σύντροφος χρησιμοποιεί το σεξ ως τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων που δεν μπορεί να τα εκφράσει άμεσα ή ίσως να χρησιμοποιεί το σεξ σαν μέσο επιβεβαίωσης για να αισθάνεται ότι έχει την εξουσία και τον έλεγχο. Με την ματαίωση του σεξ, ο σύντροφος βρίσκει μια πηγή δύναμης που διαφορετικά δεν θα είχε. Παρακάτω αναλύουμε τους τρεις κύριους λόγους που κρύβονται πίσω από τη διαφορά στη σεξουαλική επιθυμία στα ζευγάρια.
1. Θυμός
Τα άτομα μαθαίνουν τον τρόπο έκφρασης του θυμού τους από τις οικογένειές τους ενώ μεγαλώνουν. Ο θυμός όμως σε μια οικογένεια μπορεί να ήταν ταμπού ή να μην εκφραζόταν μέχρι να φτάσει στο σημείο της οργής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι να βιώνουν το θυμό σαν κάτι επικίνδυνο, που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Τα άτομα που έχουν άλυτα θέματα θυμού ή δεν μπορούν να λύσουν τις διαφωνίες τους με υγιή τρόπο, δεν νιώθουν άνετα να εκφράσουν το θυμό τους στη σύντροφό τους. Αυτός ο καταπιεσμένος θυμός επανεμφανίζεται, με πιο έμμεσους και παθητικά επιθετικούς τρόπους, όπως η άρνηση να κάνουν σεξ. Η άρνηση του σεξ, είναι μια μορφή τιμωρίας για άλλα θέματα που εξοργίζουν το/την σύντροφό.
2. Δυσαρέσκεια
Μοιάζει πολύ με το θυμό, αλλά αναφέρεται στο θυμό που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, και έχει εξελιχθεί σε μια αρνητική και συγκαταβατική στάση απέναντι στο σύντροφο. Η δυσαρέσκεια είναι καταστροφική, ιδιαίτερα επιζήμια και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί από τη στιγμή που έχει εδραιωθεί. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια να παρεμβαίνουν έγκαιρα αν πιάνουν τον εαυτό τους να νιώθει δυσαρέσκεια. Όταν η δυσαρέσκεια εμπλέκεται στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, παίρνει τη μορφή της μακροχρόνιας αποχής από το σεξ, την άρνηση της αποδοχής των σεξουαλικών προτιμήσεων του συντρόφου, και ακόμη και την υιοθέτηση συμπεριφορών που γελοιοποιούν σεξουαλικά το σύντροφο.
3. Άσκηση ελέγχου - Εξουσία
Σχετίζεται με το θυμό και τη δυσαρέσκεια, αλλά αναφέρεται στην δυναμική και στις ισορροπίες στη σχέση ενός ζευγαριού. Αν ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι δεν έχει φωνή, ίσως να χρησιμοποιεί το σεξ ως μέσο για να κερδίσει παραχωρήσεις από τον άλλο σύντροφο. Η δυναμική μιας σχέσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα ζευγάρι, αλλά όταν η ισορροπία έχει χαθεί, η ανεπάρκεια δύναμης εκφράζεται σεξουαλικά. Με αυτό τον τρόπο, το σεξ αποτελεί ένα μέσο διαπραγμάτευσης που χρησιμοποιείται για την άσκηση εξουσίας πάνω στο σύντροφο.
Πολλά προβλήματα στις σχέσεις όπως η δυσαρέσκεια και η έλλειψη ισορροπιών εκδηλώνονται μέσω του σεξ καθώς οι σύντροφοι δεν μπορούν να κάνουν μια ανοιχτή συζήτηση για αυτά και να προσπαθήσουν να τα αλλάξουν. Ως ψυχοθεραπευτής βοηθάω και άντρες και γυναίκες να κατανοήσουν το ρόλο τους στη σχέση τα προβλήματά τους και να μπορέσουν να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους και τις ανάγκες τους με παραγωγικό τρόπο. Για τους περισσότερους ανθρώπους το σεξ είναι πηγή ευχαρίστησης, απόλαυσης και ικανοποίησης. Αλλά συχνά, χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης οργής, επιθετικότητα και εξουσίας. Όταν έρχονται στην επιφάνεια όλα αυτά, τα ζευγάρια μπορούν να δουν τα πραγματικά τους κίνητρα και να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν να συνεργαστούν για να αλλάξουν ή αν θα συνεχίσουν αυτό τον αρνητικό τρόπο συμπεριφοράς, της παθητικά επιθετικής σεξουαλικής εχθρότητας.
Μια σχέση χωρίς σεξ είναι ευάλωτη. Το σεξ προάγει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης , μιας χημικής ουσίας που δημιουργεί το συναισθηματικό δέσιμο. Επίσης το σεξ αποτελεί ένα τρόπο διασκέδασης για τα ζευγάρια.Το σεξ σε ένα παντρεμένο ζευγάρι ενισχύει την συντροφικότητα, τη μονογαμία, την αγάπη και το δέσιμο.
Αιτίες που προκαλούν την έλλειψη σεξ σε μια σχέση
Οι παράγοντες που προκαλούν την έλλειψη σεξ σε μια σχέση περιλαμβάνουν:
1. Δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος για το ζευγάρι.
Αν το ζευγάρι έχει άλλες προτεραιότητες εκτός από το σεξ, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Μερικές φορές υπάρχει αυτή η δικαιολογία όταν το ζευγάρι δουλεύει και έχει αντίθετα ωράρια. Όταν όμως υπάρχει πρόγραμμα και το σεξ δεν υπάρχει σε αυτό, είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Όταν θέλετε να κάνετε έρωτα, η απόλαυση που νιώθετε ανανεώνει τη σύνδεσή σας. Ακόμα και όταν απλά χαλαρώνετε μαζί, κάνετε αστεία και αλληλεπιδράτε βοηθά στη σχέση. Αυτές τις στιγμές καλό θα ήταν να έχετε απομακρυσμένα τα κινητά σας, καθώς η απόσπαση της προσοχής από το σύντροφο καταστρέφει το δέσιμο.
2. Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα.
Όταν στο σπίτι σας έχετε πρόβλημα με την παρουσία τρίτων, την ηχομόνωση και φοβάστε ότι ακούγονται όλοι οι ήχοι από το σπίτι σας, όπως όταν κάνετε σεξ, αυτό το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Θέλετε περισσότερη ιδιωτικότητα; Πάντα υπάρχουν επιλογές.
3. Δεν υπάρχει κίνητρο.
Μερικοί άνθρωποι έχουν ελάχιστη σεξουαλική επιθυμία. Άλλοι απλά δεν απολαμβάνουν το σεξ.
Η νευρικότητα, η κριτική, ο επικριτικός τόνος της φωνής, η απόδοση ευθυνών και άλλοι αρνητικοί τρόποι αλληλεπίδρασης, μπορούν εύκολα να συνθλίψουν τη σεξουαλική επιθυμία ενός συντρόφου. Ο αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς δεν έχει την πρόθεση να ανταποκριθεί με δυσαρέσκεια ή εκδίκηση, αρκετοί σύντροφοι αισθάνονται στοργή για τους συντρόφους που πληγώνουν τα αισθήματά τους.
Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που είχαν τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες νωρίς στη ζωή τους με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται άνετα σεξουαλικά. Σε αυτό το πρόβλημα η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική.
4. Η ηλικία σας και η οικειότητα έχουν μειώσει το αρχικό σεξουαλικό ενδιαφέρον.
Μια νέα ερωτική σχέση είναι αναμενόμενο να έχει περισσότερο πάθος από μια μακροχρόνια σχέση. Δεν είναι όμως καταδικασμένη, μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί σημαντικά.
Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να επανέλθει σε μία σχέση με τη κατάλληλη συμβουλευτική.
Η ηλικία όταν αποτελεί παράγοντα έλλειψης σεξ είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί. Τα αρχικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας μειώνονται με το χρόνο. Την ίδια στιγμή, τα μεγαλύτερα ʺπαιδιάʺ μπορούν να προχωρήσουν, και η σεξουαλική δραστηριότητα να είναι όπως και στα πρώτα χρόνια της σχέσης τους.
Το κλειδί για αυτούς που δεν αισθάνονται την αρχική σεξουαλική επιθυμία είναι να προγραμματίζουν το σεξ. Τα ζευγάρια που συζητάνε συχνά, ξεπερνούν την έλλειψη σεξ με αυτό τον τρόπο. Τα ραντεβού βοηθούν σε αυτή την περίπτωση.
Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται όπως όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά στο γυμναστήριο. Μετά το συνηθίζουν και αισθάνονται όμορφα, το ίδιο συμβαίνει και με το σεξ.
5. Κανένας δεν παίρνει την ευθύνη της έναρξης της σεξουαλικής αλληλεπίδρασης.
Όταν ο ένας σύντροφος φοβάται ότι ο άλλος θα πει ʺόχιʺ στο σεξ τότε μπλοκάρει και δεν μπαίνει στη διαδικασία να το προτείνει, γιατί δεν θέλει να νιώσει απόρριψη. Την ίδια στιγμή, όταν ένας σύντροφος εισπράττει συνεχώς την άρνηση μειώνεται η αυτοπεποίθηση του και η επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
Είναι βοηθητικό για τα ζευγάρια να ξεκινούν να αλληλεπιδρούν σεξουαλικά ειδικά για τις μακροχρόνιες σχέσεις.
6. Βιολογικοί παράγοντες και νοσήματα.
Οι σημαντικότερες αιτίες που οδηγούν στην έλλειψη σεξ είναι: 1) ο πόνος ή μια χρόνια νόσος όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και άλλες και 2) η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνει κάποιος για διαφόρους λόγους (πχ αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά). Τα συγκεκριμένα φάρμακα και τα αντικαταθλιπτικά (SSRIs) μειώνουν τη λίμπιντο.
Επιπλέον οι αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες νωρίς στη ζωή μπορεί να κάνουν το σεξ να μοιάζει επικίνδυνο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη σεξ σε μια σχέση;
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα σεξουαλικά προβλήματα σε μια σχέση.
- Το σημαντικότερο είναι να μιλήσετε για την κατάσταση. Αν επιλέξετε αυτό τον δρόμο να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή, η επικοινωνία είναι το κλειδί. Να μιλάτε με σεβασμό, να ακούτε ενεργά και να κάνετε διάλογο (ισότιμο). Μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλο και μην ψάχνετε να βρείτε ποιος έκανε λάθος. Η κριτική δεν χωράει σε αυτές τις συζητήσεις. Μιλήστε για τις ανησυχίες σας από το να κάνετε υποδείξεις και να ακούτε με σεβασμό όλες τις σκέψεις του συντρόφου σας.
- Το δεύτερο βήμα είναι να αποφασίσετε ότι το σεξ είναι σημαντικό, και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά για να βοηθηθείτε. Τι θα μπορούσατε να αλλάξετε; Προσοχή! Ο καθένας σας θα μπορούσε να δει καλύτερα τι να κάνει διαφορετικά. Αν δεν ρωτήσετε, απέχετε από να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε. Αν εσείς θέλετε το σεξ να επιστρέψει στη σχέση σας, δώστε προσοχή και σκεφτείτε το πρόβλημα και τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε. Να θυμάστε ότι μια σχέση χωρίς σεξ είναι μια ευάλωτη σχέση
Αντιμετώπιση με Ψυχοθεραπεία
Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ θα σας βοηθήσει να διερευνήσετε τα προβλήματα της σεξουαλικής σας ζωής και να βρείτε λύσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα σε μια σχέση χωρίς σεξ είναι καταρχήν να δείτε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Με τη σωστή καθοδήγηση και ψυχοθεραπεία, θα μπορείτε να βελτιώσετε το σεξουαλικό κομμάτι στη σχέση σας.