Πένθος και Ψυχοθεραπεία
Τα πανίσχυρα συναισθήματα που ακολουθούν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή την απώλεια ενός σημαντικού μέρους της ζωής, όπως η δουλειά, μπορεί να μας κατακλύσουν. Το πένθος είναι μια φυσιολογική διαδικασία έκφρασης και επεξεργασίας αυτών των συναισθημάτων, έτσι ώστε τελικά να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με την απώλεια και να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Συχνά η διαδικασία του πένθους γίνεται φυσιολογικά με την υποστήριξη συγγενών και φίλων, και δεν χρειάζεται η συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία ή φάρμακα.
Ωστόσο μπορεί ένας άνθρωπος να κολλήσει σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας του πένθους και να μην είναι δυνατό να συνεχίσει τη ζωή του, κατακλυσμένος από θλίψη, απελπισία ή θυμό. Είναι σε τέτοιες περιπτώσεις που η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία μπορεί να δώσουν τη λύση προσφέροντας ένα ασφαλή χώρο όπου κανείς μπορεί να εκφράσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του, καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει στη ζωή του.
Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι η διαδικασία του πένθους διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Όμως στην πραγματικότητα ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται το δικό του χρόνο, ανάλογα με τη φύση της απώλειας και τη σημαντικότητα του ανθρώπου (ή κατάστασης) που χάθηκε. Κάποιες φορές η διαδικασία του πένθους δεν αρχίζει αμέσως με την απώλεια, τα συναισθήματα μπορεί να θαφτούν και να επανεμφανιστούν αργότερα αναπάντεχα. Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε κανείς να κατανοήσει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του, όταν οι συγγενείς και φίλοι δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί το πένθος “καθυστερεί τόσο πολύ” και ο άνθρωπος “δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα”.
Το πένθος συχνά συνδέεται με το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά φυσικά η απώλεια και η θλίψη διαζύγιο ή διάσταση, χωρισμό, όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι (φαινόμενο της “άδειας φωλιάς”), μεταβάσεις από τη μέση ηλικία στην τρίτη ηλικία, όταν αλλάζουμε δουλειά, σε μια μετακόμιση, απώλεια κοινωνικού status ή ακόμα και στην απώλεια ενός κατοικίδιου. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις μπορεί να υπάρχουν συναισθήματα απώλειας και πένθους, τα οποία χρειάζεται να επεξεργαστούμε.
Το EMDR και η ομοιοπαθητική μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των συναισθηματικών πληγών που αφήνει η απώλεια, έτσι ώστε ο άνθρωπος να επεξεργαστεί αποτελεσματικά και πιο γρήγορα το πένθος, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που το συνοδεύουν.