Ψυχοθεραπεία ζεύγους και Γάμος
Μετά από μια αποτυχημένη σχέση μπορεί να νιώθετε κολλημένοι, μπερδεμένοι, απογοητευμένοι και αδύναμοι. Όπως όταν κάποιος χάνεται στη θάλασσα, πολλά ζευγάρια ξέρουν ότι θέλουν ο γάμος τους να τελειώσει, αλλά δεν έχουν τα εφόδια και την καθοδήγηση να φτάσουν ως εκεί.
Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι αποδεδειγμένα ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την επούλωση μιας σχέσης και μπορεί να σώσει ένα γάμο από το διαζύγιο ή μια σχέση από το χωρισμό. Αλλά επειδή ακόμη και στις μέρες μας υπάρχει το στίγμα γύρω από την ψυχοθεραπεία, οι μελέτες δείχνουν ότι μόνο το ένα τέταρτο των ζευγαριών που παίρνουν διαζύγιο ζητούν επαγγελματική βοήθεια. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αν και τα ζευγάρια που κάνουν ψυχοθεραπεία είναι πιο ευτυχισμένα και υγιή.
Αν παλεύετε να κρατήσετε το γάμο σας, η ψυχοθεραπεία ζεύγους ίσως να είναι μια καλή επιλογή. Αλλά για να φτάσετε στην επιτυχία, πρέπει να σκεφτείτε γιατί οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία, να κατανοήσετε πως βοηθά και να μάθετε που θα βρείτε βοήθεια.
Λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια ζητούν βοήθεια
Πολλά ζευγάρια πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν θα ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία επειδή τα θέματά τους δεν είναι τόσο ʺάσχημαʺ. Δεν χρειάζεται να είστε στη μέση μια απιστίας ή στο χείλος της καταστροφής για να ζητήσετε βοήθεια. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να δράσετε προληπτικά και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας πριν μετατραπούν σε πολύ δύσκολα και δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να κάνουν ψυχοθεραπεία επειδή η σχέση τους έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία αν τα συζυγικά προβλήματα είναι απλά ή πολύπλοκα. Αν κάποιο θέμα σας παρεμποδίζει να ζείτε μια πλήρη ζωή με το σύντροφό σας , η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια καλή επιλογή.
Συχνοί λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια ζητούν βοήθεια από ένα ψυχοθεραπευτή περιλαμβάνουν:
- Προγαμιαία συμβουλευτική
- Προβλήματα επικοινωνίας
- Έλλειψη συναισθηματικής/ σωματικής σύνδεσης
- Θέματα οικειότητας
- Προδοσία/απιστία
- Καθοδήγηση για τις μη-παραδοσιακές σχέσεις
- Πολύπλοκα οικογενειακά θέματα
- Έλλειψη εμπιστοσύνης
- Διαζύγιο/ τέλος μιας σχέσης
Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που τα ζευγάρια ζητούν βοήθεια αλλά αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει τα πάντα. Καθώς ο χρόνος περνά , τα παντρεμένα ζευγάρια τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζουν θέματα στις σχέσεις που οι γονείς μας δεν τα είχαν. Μην αφήσετε την ντροπή ή το γεγονός ότι νομίζετε ότι η δική σας σχέση έχει ʺσπάνιαʺ προβλήματα να σας κρατήσουν μακριά από τη βοήθεια που μπορείτε να λάβετε ώστε να βελτιώσετε την σχέση σας και την ευεξία σας.
Τρόποι με τους οποίους βοηθά η ψυχοθεραπεία
Η αλήθεια είναι ότι μόνο εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να σώσετε τον γάμο σας. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι ένα μοναδικό εργαλείο, αν όχι το καλύτερο, για να σας βοηθήσει στο ταξίδι σας σε μια καλύτερη, δυνατότερη σχέση αλλά η επιλογή είναι πάντα δική σας. Σκεφτείτε τον ψυχοθεραπευτής σας σαν οδηγό και τη διαδικασία σαν χάρτη. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στον προορισμό σας, αλλά ακόμη έχετε να κάνετε πολύ δρόμο. Αν ο γάμος σας σωθεί ή όχι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για να βοηθήσει τα ζευγάρια:
- Να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να εξερευνήσουν τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, να κατανοήσουν ότι οι πολιτισμικές διαφορές παίζουν ρόλο στη επικοινωνία, και να μάθουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας. Η βελτίωση της επικοινωνίας συχνά οδηγεί σε θετικές εξελίξεις σε πολλές πτυχές της σχέσης.
- Να έρθουν ξανά κοντά. Πολλά ζευγάρια ζητούν τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή επειδή νιώθουν ότι ο γάμος τους περνάει κρίση. Αν και συνήθιζαν να είναι συναισθηματικά και σωματικά κοντά, τώρα νιώθουν ότι έχουν χάσει αυτή τη σύνδεση. Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά είναι ένας λόγος ανησυχίας που οδηγεί σε άλλα θέματα όπως η απιστία. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής βοηθά το ζευγάρι να δει την ʺμεγάλη εικόνα ʺ και να δουλέψει με τρόπους που θα ενισχύσουν την οικειότητα και το συζυγικό δέσιμο.
- Να ξεπεράσουν μια απιστία. Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι άπιστοι σε ένα γάμο, οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές. Ακόμη και όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να μείνει μαζί και να δουλέψει με τα θέματά του, η δυσπιστία, ο θυμός, η δυσαρέσκεια και πολλά ακόμη συναισθήματα μπορεί να υπονομεύσουν τη σχέση και να εξαφανίσουν οτιδήποτε καλό υπάρχει ακόμη. Ακόμη και μετά από χρόνια , οι συνέπειες της απιστίας μπορεί να είναι ορατές αν οι σύζυγοι δεν ξέρουν πώς να ξεπεράσουν όσα έγιναν. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους σας στηρίζει σε αυτή τη διαδικασία ώστε να μπορέσετε να ξεπεράσετε επιτυχώς την συναισθηματική και σωματική απιστία.
- Να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη. Αν θέλετε να κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους, τότε ίσως να έχετε κάποιο θέμα εμπιστοσύνης στη σχέση σας. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσετε να στηριχθείτε στο σύντροφό σας, να τον εμπιστευτείτε ότι θα είναι εκεί σε όλα και να αφήσετε πίσω σας την πικρία και όσα σας πλήγωσαν. Οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν τα ζευγάρια να αφήσουν πίσω τους όσα τους πλήγωσαν και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο.
- Να θέσουν όρια. Ένα κομμάτι της διαδικασίας της εξέλιξης είναι να μπουν σαφή όρια έτσι ώστε μια ʺάσχημη συμπεριφοράʺ να μην αποτελεί κίνδυνο για την σχέση. Και οι δύο σύντροφοι σε μια σχέση/γάμο πρέπει να νιώθουν άνετα να εκφράζουν τις ανάγκες τους και τους περιορισμούς σχετικά με το τι θα δεχτούν ή όχι. Αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας.
Ένα παράδειγμα είναι ο 27 ετών Γιάννης που αρραβωνιάστηκε με την Μαρία, που ήταν το κορίτσι του για τρία χρόνια. Η Μαρία, από τη φύση της , είναι ομιλητική και άμεση. Ο Γιάννης, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ήσυχος και συγκρατημένος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διαφορές τους στην επικοινωνία δεν ήταν μεγάλο θέμα. Στην πραγματικότητα, συνήθιζαν να κρατούν την ισορροπία μεταξύ τους.
Αλλά με όλο το άγχος για την οργάνωση του γάμου, ο Γιάννης και η Μαρία άρχιζαν να διαφωνούν όλο και περισσότερο. Όταν η Μαρία γκρίνιαζε στον Γιάννη για τις υποχρεώσεις του γάμου, αυτός άρχισε να απομακρύνεται. Δεν ήθελε να σκέφτεται ή να συζητά για τον γάμο, ειδικά όταν η Μαρία φώναζε με επιεικώς απαράδεκτο τρόπο. Αυτό οδηγούσε σε διαφωνίες και η Μαρία δεν καταλάβαινε γιατί ο Γιάννης δεν ήθελε να συζητά άλλο για αυτά τα θέματα.
Στην ψυχοθεραπεία πριν το γάμο, ο Γιάννης βρήκε τη φωνή για να πει στην Μαρία πως ένιωθε για τα συνεχή παράπονά της. Επίσης μπορούσαν να θέσουν όρια σχετικά με το πώς θα μιλάνε όταν διαφωνούν. Δύο χρόνια αργότερα, είναι παντρεμένοι και ευτυχισμένοι και μπορούν να λύσουν τα συζυγικά τους θέματα μόνο με λίγες θεραπευτικές συνεδρίες.
- Να ενισχύσουν την οικογένεια. Πολλοί άνθρωποι, όταν παντρεύονται για πρώτη ή τέταρτη φορά μπορεί να εισέρχονται σε μια κατάσταση όπου αυτοί ή οι σύντροφοί τους είναι θετοί γονείς. Στις μέρες μας είναι πολύ συχνό να υπάρχουν αυτές οι ανάμικτες μορφές οικογένειας. Αυτό από μόνο είναι και δεν είναι πρόβλημα. Αυτός ο τύπος οικογένειας έχει μοναδικές διαφορές που μπορεί να είναι καταστροφικές για ένα γάμο αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.
Μερικές από τις προκλήσεις στις οποίες η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει τους συζύγους μιας ανάμικτης οικογένειας περιλαμβάνουν:
- Τον προγραμματισμό
- Την πειθαρχία
- Το χώρο
- Τις δουλειές του σπιτιού
- Τα οικονομικά
- Τους πρώην συζύγους
- Την ευρύτερη οικογένεια
Κάθε οικογένεια είναι μοναδική και κάθε κατάσταση επίσης, ο κύριος τρόπος να ξεπεραστούν αυτά τα θέματα είναι μέσω τριών επιπέδων. Πρέπει να χτίσετε την εμπιστοσύνη, να βελτιώσετε την επικοινωνία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείτε ένα οικογενειακό πρόγραμμα που θα καθορίζει τις οδηγίες/όρια για το πώς θα διαχειριστείτε τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει και θα σας καθοδηγήσει ώστε να αντιμετωπίσετε τα δικά σας προβλήματα και προκλήσεις.
Ψυχοθεραπεία ζεύγους
Το πιο δύσκολο βήμα είναι να αποδεχτείτε ότι θα ωφεληθείτε από την ψυχοθεραπεία ζεύγους. Το δεύτερο είναι να βρείτε το κατάλληλο άτομο να σας στηρίξει ώστε να γίνει ξανά ο γάμος σας ευτυχισμένος και υγιής. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν κάποιον ψυχοθεραπευτή από το διαδίκτυο, και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα αλλά δεν είναι πάντα πρακτικό. Το ραντεβού με έναν θεραπευτή γύρω από ένα πρόγραμμα εργασίας / ζωής μπορεί να είναι δύσκολο.
Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, υπάρχουν δύο σύντροφοι και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Ειδικά αν δουλεύετε σε διαφορετικές περιοχές ή έχετε διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό του συντρόφου σας.
Για αυτούς τους λόγους, πολλά ζευγάρια ψάχνουν για επιλογές μέσω διαδικτύου. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορεί να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες αλλά δεν μπορείτε να περνάτε ώρες μπροστά από ένα υπολογιστή ή το κινητό σας. Ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες δεν είναι όλες αξιόπιστες. Όταν κλείνετε ραντεβού με έναν ψυχοθεραπευτή να ρωτάτε για την κατάρτισή του και τις πιστοποιήσεις του.
Ένα πράγμα που σταματά τα ζευγάρια από το να ζητήσουν βοήθεια είναι το κόστος της ψυχοθεραπείας. Αλλά σκεφτείτε ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια επένδυση και κοστίζει λιγότερα από τους δικηγόρους και τα δικαστήρια για το διαζύγιο.
Οποιονδήποτε ψυχοθεραπευτή και αν επιλέξετε, βάζετε εσάς και τον σύντροφό σας σε προτεραιότητα ώστε να σώσετε το γάμο σας. Όσο πιο γρήγορα είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να δουλέψετε για το γάμο σας, τόσο πιο σύντομα θα είστε στο δρόμο για να ζήσετε μια καλύτερη ζωή από αυτή που ζείτε σήμερα.
c205