Ερωτήσεις για την Ψυχανάλυση
Τι είναι η ψυχανάλυση;
Η ψυχανάλυση είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στην εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας ενός ανθρώπου. Ο όρος είναι συνώνυμος της ψυχοθεραπείας, η οποία αναφέρεται στην εφαρμογή των τεχνικών που έχουν ως στόχο την βελτίωση της ψυχικής, κοινωνικής και διαπροσωπικής λειτουργικότητας του ατόμου.
Τι να περιμένω από έναν ψυχαναλυτή;
Η σχέση μεταξύ ενός ψυχαναλυτή και ενός θεραπευόμενου είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο ψυχαναλυτής είναι το άτομο με το οποίο είναι ανάγκη να είστε ειλικρινής γιατί θα μοιράζεστε ακόμη και τις πιο σκοτεινές σας σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρά σας. Αυτός ή αυτή είναι ανάγκη να σας ακούσουν, να κατανοήσουν τι θέλετε και να σας καθοδηγήσουν προς τις απαντήσεις. Ο ψυχαναλυτής είναι ανάγκη να είναι ειλικρινής μαζί σας και να σας μαθαίνει πράγματα σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζετε και τις ανησυχίες σας.
Ο ψυχαναλυτής σας πρέπει να είναι πάνω από όλα το άτομο με το οποίο θα νιώθετε άνετα. Υπάρχουν πολλοί ψυχαναλυτές , με διαφορετική εκπαίδευση, διαφορετική προσωπικότητα και διαφορετική προσέγγιση στην ψυχανάλυση. Βρείτε αυτόν που θα σας αρέσει. Αν δεν νιώθετε άνετα, συζητήστε το μαζί του. Αν ακόμη και αυτό δεν βοηθήσει, τότε σκεφτείτε να αλλάξετε ψυχαναλυτή. Να θυμάστε, ότι εσείς είστε ο θεραπευόμενος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ψυχαναλυτής θα δουλέψει για εσάς.
Για ποιους λόγους κάποιος ξεκινά ψυχανάλυση;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ζητούν τη βοήθεια ενός ψυχαναλυτή, από τον πιο απλό που είναι ότι θέλουν έναν άνθρωπο να μιλήσουν μέχρι για να αντιμετωπίσουν κάποια σοβαρή ψυχική νόσο. Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους η ψυχανάλυση είναι αναγκαία : (1) αν σκέφτεστε σοβαρά την αυτοκτονία, (2) αν σκέφτεστε σοβαρά να κάνετε κακό σε κάποιον άλλο, (3) αν οι σκέψεις, οι συμπεριφορές, ή τα συναισθήματά σας προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη ζωή σας ή έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν άμεσα σημαντικά προβλήματα (όπως η κλεπτομανία, η πυρομανία, τα μανιακά επεισόδια, η σοβαρή κατάθλιψη ή η αγοραφοβία).
Ποιοι ωφελούνται από την ψυχανάλυση;
Όλοι ωφελούνται από την ψυχανάλυση. Η ψυχανάλυση δεν είναι μόνο για ανθρώπους με σοβαρά ψυχικά νοσήματα, είναι επίσης βοηθητική για κάθε άνθρωπο με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη, ανησυχία, δυσκολία στις σχέσεις, σεξουαλικά προβλήματα κλπ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, και ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής. Οι μελέτες επίσης δείχνουν ότι ένας στους 120 ανθρώπους έχει μια διαγνωσμένη ψυχική νόσο, αλλά μόνο το 20% ζητά βοήθεια.
Είναι αποτελεσματική η ψυχανάλυση;
Η απάντηση είναι ναι, αλλά σίγουρα εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας την επιτυχία. Η ψυχανάλυση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να λύσει σημαντικά θέματα της ζωής του, να μειώσει ή να εξαλείψει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, να βελτιώσει τις σχέσεις, τις κοινωνικές του δεξιότητες και ακόμη και την απόδοση στη δουλειά και τα κίνητρα του. Αλλά μπορεί να θεραπεύσει όλα σας τα προβλήματα; Δυστυχώς, η ψυχανάλυση δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που διορθώνει τα πάντα και εξαρτάται και από τους παράγοντες που παρεμβαίνουν σε αυτή (τα κίνητρα του θεραπευόμενου, την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, την εμπειρία του ψυχαναλυτή και τις δεξιότητές του, και εξωτερικούς παράγοντες όπως ο χρόνος και η υποστήριξη).
Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψυχανάλυσης;
Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ των διαφορετικών τύπων ψυχανάλυσης. Πρώτα από όλα είναι η ενσυναίσθηση, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο ψυχαναλυτής να κατανοήσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του θεραπευόμενου. Δεύτερον, για να δουλέψει η ψυχανάλυση δεν πρέπει να γίνεται κριτική. Ο καθένας κάνει λάθη, όλοι έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία δεν είμαστε υπερήφανοι. Αν ο ψυχαναλυτής σας, σας κρίνει , τότε δεν θα νιώθετε ασφάλεια για να μιλήσετε για παρόμοια θέματα ξανά. Τέλος, η εμπειρία του ψυχαναλυτή. Ο ψυχαναλυτής πρέπει να έχει εμπειρία με παρόμοια θέματα με τα δικά σας, να εκπαιδεύετε συνεχώς και να είναι ενήμερος για τις επιστημονικές εξελίξεις.
Εκτός από αυτές τις ομοιότητες των τύπων ψυχανάλυσης, ο ψυχαναλυτής πρέπει να προσεγγίζει τον θεραπευόμενο από διαφορετικές πλευρές, αν και ο κύριος στόχος παραμένει ο ίδιος: να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να μειώσει τα αρνητικά συμπτώματα, να κατανοήσει από πού προέρχονται τα συμπτώματα ,να δουλέψει τα θέματά του και να μειώσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων στο μέλλον. Οι τρεις κύριοι τύποι είναι η γνωστική, η συμπεριφορική και η δυναμική.
Οι ψυχαναλυτές που βασίζονται στο γνωστικό κομμάτι ψάχνουν να βρουν δυσλειτουργίες και δυσκολίες που προκύπτουν από παράλογες σκέψεις. Με άλλα λόγια, οι θεραπευόμενοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο με συγκεκριμένο τρόπο ( ο οποίος μπορεί να είναι ή να μην είναι ακριβής) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δρουν και να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Οι ψυχαναλυτές που ακολουθούν το συμπεριφορικό κλάδο διερευνούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συμπεριφορές , οι οποίες έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η δυναμική ψυχανάλυση βασίζεται στις αρχές του Φρόυντ και διερευνά τα θέματα που ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία τα οποία μας διαμορφώνουν ως ενήλικες ασυνείδητα.
Η γνωστική προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα για τους περισσότερους τύπους κατάθλιψης, και η συμπεριφορική ψυχανάλυση τείνει να λειτουργεί καλύτερα για τις φοβίες. Οι περισσότεροι ψυχαναλυτές στις μέρες μας χρησιμοποιούν και συνδυάζουν διάφορες προσεγγίσεις για τη θεραπεία των προβλημάτων του εκάστοτε θεραπευόμενου.
Πόσο διαρκεί η ψυχανάλυση;
Η διάρκεια της ψυχανάλυσης πραγματικά εξαρτάται κυρίως από τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και την επιθυμία του ατόμου να νιώσει καλύτερα. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια, οι ψυχοπιεστικοί παράγοντες, η νοημοσύνη και η επίγνωση. Τυπικά, κάποιες διαταραχές απαιτούν βραχεία ψυχανάλυση όπως οι φοβίες, η σεξουαλική δυσλειτουργία και άλλα ειδικά θέματα. Κάποιες διαταραχές χρειάζονται χρόνια για να επιλυθούν όπως οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης, η διπολική διαταραχή, ή κάποιες διαταραχές προσωπικότητας. Στην ψυχανάλυση υπάρχουν καλές και κακές περίοδοι, με καλές ημέρες, εβδομάδες και μήνες και περιόδους με κακές μέρες. Η ψυχανάλυση προχωρά σταδιακά, με τα οφέλη της να φαίνονται με σταθερό ρυθμό.
c264