Απώλεια, θλίψη και πένθος - Αντιμετώπιση
Το πένθος επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει "σωστό" και "λάθος" στο τι θα αισθανθείτε. Η απώλεια, η θλίψη και το πένθος μπορεί να είναι τρομερά επώδυνα και να κάνουν δύσκολο το να συνεχίσουμε τη ζωή μας.
Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά μοντέλα για το πένθος, που περιγράφουν διάφορες φάσεις, στάδια πένθους, επίπεδα θλίψης ή κατάθλιψης, και τα συναισθήματα που τους αποδίδονται. Το πένθος και η θλίψη είναι χαοτικές καταστάσεις και πολύ επώδυνες, με μικτά συναισθήματα και σκέψεις, πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους.
Ο χώρος της ψυχοθεραπείας είναι ένας χώρος όπου μπορείτε να μιλήσετε για ότι σας συμβαίνει και να το επεξεργαστείτε ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας, χωρίς το αγαπημένο σας πρόσωπο. Με τη θεραπεία τα πράγματα θα γίνουν λιγότερα επώδυνα και θα μπορείτε να διαχειριστείτε τις νέες συνθήκες, και τελικώς να μπορέσετε να ξαναβρείτε τη χαρά στη ζωή.
Αντιμετώπιση του πένθους
Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε βρείτε ένα φως στο τούνελ αυτής της δύσκολης περιόδου, και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.
Σκοπός δεν είναι απλά "να προσπεράσετε" ότι έχει συμβεί και απλά "να συνεχίσετε τη ζωή σας", αλλά να επεξεργαστείτε ουσιαστικά τα γεγονότα και την απώλεια. Η ψυχοθεραπεία (και ιδίως το EMDR) βοηθά τον άνθρωπο να καταλάβει, να κατανοήσει τα αυθεντικά συναισθήματά του, να βρει νόημα στα πράγματα και εν τέλει να ξαναβρεί τη χαρά.
Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ισοπεδωτικός... Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας.
Αναμενόμενη απώλεια - πένθος
Κάποιες φορές γνωρίζουμε εκ των προτέρων, ότι κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, πρόκειται να πεθάνει. Οι διαγνώσεις με προσδόκιμο επιβίωσης μερικών μηνών στις μέρες μας είναι συνηθισμένες, ιδίως σε ανθρώπους με καρκίνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μία διαδικασία πένθους πριν τελικώς αποβιώσει ο ασθενής, καθώς και μια τροποποιημένη αντίδραση μετά το θάνατο.
Εάν ο χρόνος αυτός είναι λιγότερο από 6 μήνες, θεωρείται ότι δεν είναι αρκετός για να ετοιμαστούμε για την απώλεια. Όμως αντίθετα αν αυτός ο χρόνος είναι περισσότερο από 18 μήνες, υπάρχει πολύ χρόνος και συνήθως συναισθήματα θυμού, κόπωσης ή μη-ρεαλιστικές προσδοκίες εμφανίζονται.
Ψυχοθεραπεία και EMDR
Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ ευέλικτη, εξατομικευμένη και βασίζεται σε τρεις άξονες: ψυχοθεραπεία, EMDR και ομοιοπαθητική. Το EMDR μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία βιωμάτων, εικόνων και άλλων στοιχείων που έχουν μείνει από την εμπειρία της απώλειας, ενώ η ομοιοπαθητική μπορεί να δυναμώσει το ψυχικό κομμάτι και να επουλώσει τις πληγές.
Αντιμετώπιση πένθους
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο συνδυασμός EMDR και ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ επιταχύνει εξαιρετικά τη θεραπευτική διαδικασία. Ενώ με τη συμβατική ψυχοθεραπεία συζήτησης ένας άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χρόνια για να επεξεργαστεί το τραύμα του πένθους, με τη συνδυασμένη θεραπεία συνήθως χρειάζονται 4-5 επισκέψεις σε διάστημα 1-2 μηνών για να ανακάμψει.