Κάνε το Τεστ
Συμβουλευτική, Ψυχοθεραπεία, Ψυχανάλυση, EMDR

Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η συμβουλευτική;

Η συμβουλευτική εξετάζει τα προβλήματα των ανθρώπων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και προάγει την υγεία, την προσωπική εξέλιξη, την ποικιλομορφία και την ισότητα. Οι σύμβουλοι εφαρμόζουν ψυχολογικές τεχνικές, βασισμένες στην έρευνα, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε πολλά ψυχολογικά προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις της ζωής όπως το πένθος, οι σχέσεις του παρελθόντος και του παρόντος και τα θέματα ψυχικής υγείας. Οι σύμβουλοι εξερευνούν τα υποκείμενα θέματα και χρησιμοποιούν την θεραπευτική σχέση για να ενισχύσουν τους ανθρώπους να σκεφτούν την αλλαγή και την προσωπική εξέλιξή τους.

Οι σύμβουλοι είναι εκπαιδευμένοι σε πολλές ψυχολογικές προσεγγίσεις, οι οποίες εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ο στόχος είναι να μειωθεί η ανησυχία και το στρες, να υπάρχει η δυνατότητα επιλογών και να προωθηθούν οι αλλαγές. Η σχέση θεραπευόμενου-συμβούλου βασίζεται στην εχεμύθεια, στην μη-επικριτική στάση, στην ειλικρίνεια και την φροντίδα από την πλευρά του συμβούλου. Η συμβουλευτική προσφέρει στους ανθρώπους το χώρο για να εξερευνήσουν τον εαυτό τους, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα μοτίβα συμπεριφοράς. Δεν περιλαμβάνει συμβουλές στον θεραπευόμενο ή καθοδήγηση για να αναλάβει δράση αλλά βοηθά τους ανθρώπους να ζουν μια πιο γεμάτη και ικανοποιητική ζωή.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία στην οποία ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει ψυχολογικές δυσκολίες και ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλή χώρο εμπιστοσύνης και αποδοχής, στον οποίο οι θεραπευόμενοι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά με έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή. Οι ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν ψυχολογικές στρατηγικές και τεχνικές, που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, για να ενισχύσουν την αυτογνωσία του θεραπευόμενου, τον έλεγχο και την αποδοχή του εαυτού, την αλλαγή ή την διαχείριση συμπεριφορών και την ενδυνάμωση της συνολικής ευεξίας.

Ψυχανάλυση

Η ψυχανάλυση είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας που εξερευνά το ασυνείδητο και τις ενδοψυχικές συγκρούσεις που είναι η βάση αρκετών προβλημάτων. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, στις οικογενειακές σχέσεις και στη σεξουαλικότητα (λίμπιντο). Στόχος της είναι να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να κατανοήσουν τις αντιθέσεις, το ασυνείδητο, τις καταπιεσμένες ιδέες, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς που οδηγούν σε δυσκολίες στις σχέσεις, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, την αυτοαπομόνωση, το σαμποτάρισμα του εαυτού τους και τα θέματα με το σώμα ή κάποιον αυτοκαταστροφικό κύκλο. Η ψυχανάλυση υποστηρίζει ότι η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η βελτίωση της ψυχικής υγείας μπορούν να επιτευχθούν μέσω της μετατροπής του ασυνείδητου σε συνειδητό. Το ασυνείδητο είναι μια έννοια της ψυχανάλυσης που αναφέρεται σε φαινόμενα που σχετίζονται με τη δυναμική της ψυχής (μυαλό), στην οποία κάποιες ιδέες ή αναμνήσεις και εμπειρίες εμφανίζονται να κρύβονται μέσα της, επειδή είναι πολύ επώδυνες ή τρομακτικές για το συνειδητό.

Αυτή η μορφή θεραπείας συνήθως είναι μια μακροχρόνια διαδικασία καθώς εξερευνά το ασυνείδητο που απαιτεί δουλειά με τις αμυντικές συμπεριφορές, τα όνειρα, τις φαντασιώσεις και την αντίσταση στην προσπάθεια να βγει νόημα από όλα όσα κρύβει ο θεραπευόμενος μέσα του, και συνδέεται με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του παρόντος και του παρελθόντος. Αν και απαιτούνται μακροχρόνια συνεδρίες, η ψυχανάλυση ψάχνει για τη ρίζα των προβλημάτων και έτσι οδηγεί σε μακροχρόνιες και σημαντικές αλλαγές.

Συμβουλευτική, Ψυχοθεραπεία, Ψυχανάλυση, EMDR

Γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT)

Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία πρεσβεύει ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων και οι συμπεριφορές τους επηρεάζονται ισχυρά από τις γνωσιακούς παράγοντες (σκέψεις, πεποιθήσεις και ερμηνείες για τον εαυτό τους και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν). Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας είναι μια μορφή θεραπείας που βασίζεται στα δεδομένα και πιστεύει ότι τα προβλήματα προέρχονται από υπερβολικές ή ακραίες εκδοχές των φυσιολογικών σκέψεων. Επικεντρώνεται σε τωρινά και συγκεκριμένα προβλήματα και γεγονότα, αναγνωρίζει τις αυτόματες αρνητικές πεποιθήσεις και σκέψεις που συνδέονται με την πεσμένη διάθεση και τις δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT) είναι ο θεραπευόμενος να σταματήσει να απορροφάται από τις αρνητικές σκέψεις αν δεν είναι αδιαφιλονίκητες αλήθειες, ώστε να κάνει ένα βήμα πίσω και να σκεφτεί τα πράγματα λογικά. Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία επιδιώκει την τροποποίηση των δυσλειτουργικών υποθέσεων οι οποίες είναι αυτοεπιβαλλόμενες αντιλήψεις για τη ζωή που σχετίζονται με τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Οι δυσλειτουργικές υποθέσεις παίρνουν την μορφή των υποθετικών σκέψεων ʺ Αν…τότε…ʺ ή δηλώσεις όπως ʺΠρέπειʺ. Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας είναι συνήθως μικρής διάρκειας  συγκριτικά με άλλες μορφές θεραπείας , είναι ενεργή και διαδραστική. Είναι ιδιαίτερα επιτυχής στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, της βουλιμίας, των φοβιών και της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).

Συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία (EFT)

Η συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία EFT, είναι μια θεμελιωμένη εμπειρικά, βιωματική ανθρωπιστική θεραπεία που επικεντρώνεται στην κατανόηση και τη χρήση των συναισθημάτων για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν ενεργά τα προβλήματά τους. Αυτή η μορφή θεραπείας υποστηρίζει την ιδέα ότι τα συναισθήματα είναι ουσιαστικά προσαρμογές στη φύση και επισημαίνουν τι είναι σημαντικό, και επιτρέπουν στο άτομο να λάβει προσαρμοστική δράση προς την αλλαγή. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ελέγχου των συναισθημάτων τους, μπορεί να κατακλύζονται από δυνατά, επώδυνα συναισθήματα ή να νιώθουν μουδιασμένοι και αποκομμένοι από τα συναισθήματά τους. Ίσως να φοβούνται να νιώσουν κάθε δυνατό συναίσθημα το οποίο συνδέεται με την απώλεια του ελέγχου, και να ταλαιπωρούνται από τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Με την συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία αξιολογούνται και επεξεργάζονται δυσλειτουργικές συναισθηματικές αντιδράσεις που παρεμβαίνουν στην αποτελεσματική λειτουργικότητα του ατόμου, διευκολύνεται η εμπειρία αυτών των συναισθημάτων και έτσι ενισχύεται η ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει αυτά τα συναισθήματα και να κατανοεί τις εσωτερικές συναισθηματικές του ανάγκες. Ενδείκνυται για θεραπευόμενους που έχουν βιώσει κακοποίηση, ψυχικά τραύματα, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή βία, μετατραυματικό στρες που σχετίζεται με εγκλήματα, ψυχοσωματικά προβλήματα, διαταραχή γενικευμένου άγχους και άλυτα προβλήματα στις σχέσεις.

Σχεσιακή ψυχοκινητικότητα

Η σχεσιακή ψυχοκινητικότητα είναι μια μορφή θεραπείας που δίνει ώθηση στις σχεσιακές ικανότητες των παιδιών, την κοινωνικοσυναισθηματική και ψυχοκινητική προσαρμογή μέσω του παιχνιδιού, την αλληλεπίδραση με τον ψυχοθεραπευτή, αντικείμενα και άλλα παιδιά. Η θεραπεία βασίζεται στο ελεύθερο παιχνίδι ωστόσο στις συνεδρίες ακολουθείται μια δομή για τη διαχείριση του χρόνου και του χώρου. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν μπάλες σε πολλά μεγέθη και χρώματα, κουτιά, σχοινιά, κουβέρτες, χαρτιά, χούλα χουπ, μπαλόνια κλπ.

Βοηθά τα παιδιά που έχουν δυσκολίες με:

Τραυματοθεραπεία με CRM

Πρόκειται για μέθοδο θεραπείας του ψυχικού τραύματος και του συναισθηματικού άγχους βασισμένη στη νευροβιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Το μοντέλο CRM (Comprehensive Resource Model) αναπτύχθηκε από τη Lisa Schwarz και ενσωματώνει πολλές μορφές θεραπείας που διευκολύνουν την επανεπεξεργασία του νευροβιολογικού υλικού που υπάρχει κωδικοποιημένο στο νευρικό σύστημα.

 EMDR (Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Oφθαλμικών Κινήσεων)

Το ΕΜΔΡ είναι μια εξαιρετική μορφή τραυματοθεραπείας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών τραυμάτων. Χρησιμοποιεί τη διεστιακή διέγερση του εγκεφάλου για να προσπελαστούν και να επεξεργαστούν οι σοκαριστικές πληροφορίες, με στόχο την απελευθέρωση από τα ψυχολογικά τραύματα και τις επιπτώσεις τους.

Κατηγορία: