Ψυχοθεραπεία Ζεύγους
Μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο με συνεχείς προστριβές με το σύντροφό σας, την συσσωρευμένη απογοήτευση και θυμό, και τις ατελείωτες ώρες σιωπής που ακολουθούν (ίσως και από τις δύο πλευρές), μπορεί διαπιστώνετε ότι είστε στα πρόθυρα του χωρισμού. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να τερματίσετε αυτή τη σχέση. Αν έχετε προβλήματα στη σχέση σας, μπορείτε να κάνετε μια ουσιαστική προσπάθεια να την σώσετε για να αποφύγετε το χωρισμό.
Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο περισσότερες κακές συνήθειες υιοθετείτε (φωνές, παθητική στάση, λάθος προτεραιότητες) και τόσο πιο δύσκολο είναι να τις αλλάξετε. Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν την ψυχοθεραπεία ζεύγους σαν μια λύση έκτακτης ανάγκης και όχι σαν μέσο πρόληψης. Είναι το ίδιο όπως όταν δεν ανησυχείτε για ένα πόνο στο στήθος μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο να σας πάει στο νοσοκομείο για καρδιακό επεισόδιο. Ενώ η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις, δεν είναι μια θαυματουργή διαδικασία που συμβαίνει σε μια νύχτα όπως πιστεύουν μερικοί άνθρωποι.
Ποια προβλήματα επιλύει η ψυχοθεραπεία ζεύγους και πώς μπορεί να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;
1. Δεν είστε εσείς ο θεραπευόμενος. Ο θεραπευόμενος είναι η σχέση.
Οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές ζεύγους ακολουθούν τον κανόνα ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό στη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι όσα μοιράζεστε ατομικά με τον ψυχοθεραπευτή σας επίσης το μοιράζεστε και με το σύντροφό σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να αποκαλύψετε μια απιστία στον ψυχοθεραπευτή σας και στη συνέχεια να περιμένετε ότι θα το αποκρύψει από το σύντροφό σας. Δεν κρατάμε μυστικά επειδή ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να έχει αναπτύξει μια θεραπευτική συμμαχία, επειδή αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη δυσπιστία που ήδη υπάρχει στη σχέση. Μην προσδοκάτε ο ένας σύντροφος να είναι στο επίκεντρο της ψυχοθεραπείας. Ακόμη και αν αυτός ο σύντροφος έχει απατηθεί. Ακόμη και αν κάποιος έχει πρόβλημα αλκοολισμού. Ή ακόμη και αν είναι αυτός που πλέον δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το σεξ. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους έχει να κάνει με την σχέση, και όχι με το κάθε άτομο χωριστά.
2. Κάντε μια προσπάθεια. Για το δικό σας καλό.
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τα ζευγάρια που αποφασίζουν ή όχι να χωρίσουν είναι ότι η αβεβαιότητα συχνά τους κάνει να είναι απρόθυμοι να δουλέψουν τα θέματά τους. Αλλά όταν δουλέψετε τα θέματά σας θα είστε σίγουροι για τη σχέση σας. Όλοι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με συγκεκριμένα μοτίβα. Είτε αποφασίσετε να τελειώσετε μια σχέση ή όχι, όλα όσα κουβαλάτε μέσα θα σας ακολουθούν όπου και αν πάτε, μέχρι να τα λύσετε. Παραμελείτε να τα επιλύσετε και είναι πολύ πιθανό να επαναλάβετε τις ίδιες καταστροφικές συμπεριφορές και στις μελλοντικές σας σχέσεις.
3. Χρειάζεται χρόνος.
Όλη αυτή η δουλειά που περιγράφηκε παραπάνω χρειάζεται χρόνο. Σίγουρα θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε πολλά ερωτήματα και να δείτε βαθιά τα συναισθήματά σας: να είστε ευαίσθητοι για τις επιθυμίες σας, να είστε ειλικρινείς για όσα δεν σας αρέσουν στη σχέση σας και να είστε ανοιχτοί στην κριτική για τις δικές σας πράξεις. Φυσικά αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε πολλά θέματα και να νιώσετε ικανοποίηση. Αλλά θα είναι επίσης επώδυνη, εξαντλητική και άβολη την ίδια στιγμή. Πολλά ζευγάρια νομίζουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα μαγικό ραβδί. Αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος για τη σχέση που έχει φτάσει σε αυτό το άσχημο σημείο να ξεκινήσει να είναι και πάλι λειτουργική. Όταν αλλάζει η πορεία μια σχέσης είναι σαν να αλλάζει το σύστημα πλοήγησης ενός αυτοκινήτου. Ο ακριβής αριθμός των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών εξαρτάται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε ζευγάρι. Συνήθως είναι μια συνεδρία την εβδομάδα για περίπου έξι μήνες για να φτάσει ένα ζευγάρι στο σημείο που θα είναι έτοιμο να σταματήσει την ψυχοθεραπεία.
4. Οι σχέσεις αφορούν τα μοτίβα συμπεριφοράς. Η ψυχοθεραπεία αλλάζει αυτά τα μοτίβα.
Πολλές φορές οι θεραπευόμενοι λένε στην ψυχοθεραπεία ότι οι σύντροφοι τους δεν θέλουν να πλύνουν τα πιάτα, με αποτέλεσμα να φωνάζουν και αυτό να οδηγεί σε εντάσεις. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι η απογοήτευση και όχι το πλύσιμο των πιάτων. Είναι πολύ πιθανό, ο ένας σύντροφος να νιώθει υποτιμημένος και ότι δεν έχει υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση, το υποκείμενο πρόβλημα που εμφανίζεται σαν ενόχληση για τα πιάτα δεν σταματά στα πιάτα. Υπάρχουν άλλα προβλήματα πίσω από τα προφανή. Ο στόχος είναι να αλλάξουμε τα μοτίβα αλληλεπίδρασης και να δημιουργήσουμε τη σχέση που θέλουμε.
5. Ο ψυχοθεραπευτής σας δεν θα σας πει τι να κάνετε.
Οι ψυχοθεραπευτές αποφεύγουν να πουν τι "πρέπει" να κάνετε. Θα το κάνουν μόνο αν θεωρούν ότι είσαστε στο χείλος του γκρεμού ή ότι κινδυνεύετε. Τα περισσότερα ζευγάρια γνωρίζουν ότι οι διαφωνίες τους δεν οδηγούν πουθενά, πως είναι αντιπαραγωγικές και πληγώνουν και τους δύο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Από την άλλη, οι φίλοι και οι συγγενείς είναι όλοι πρόθυμοι να σας δώσουν συμβουλές, να σας πουν το "σωστό" και το "λάθος" και τι "πρέπει" να κάνετε.
Όμως οι ψυχοθεραπευτές δεν είναι διαιτητές ή δικαστές. Δεν θα βγάλουν μία απόφαση για το ποιος είναι "σωστός" ή "λάθος" για να δικαιώσουν τη μία ή την άλλη πλευρά (αν και η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ζευγάρια προσέρχονται για θεραπεία με αυτό στο μυαλό τους). Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερο ο καθένας τον εαυτό του, και να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε ώστε η σχέση να γίνει καλύτερη. Η δουλειά του ψυχοθεραπευτή είναι να αναγνωρίσει τα ψυχολογικά μοτίβα που χρησιμοποιείτε εσείς και ο σύντροφός σας και στην συνέχεια να σας βοηθήσει να αλλάξετε αυτά τα μοτίβα. Ο λόγος για αυτό το τελευταίο είναι απλός. Εάν τα μοτίβα αυτά δεν αλλάξουν, ακόμα και αν χωρίσετε και διαλέξετε ένα άλλο σύντροφο, τα μοτίβα αυτά θα είναι σε δράση και θα σας φέρουν κάποια στιγμή στο ίδιο σημείο. Υπάρχουν βέβαια και πιο δύσκολοι και πιο τοξικοί άνθρωποι από άλλους, οπότε θα μπορούσατε να κάνετε στο μέλλον μια άλλη επιλογή, αλλά πάλι αυτά τα αδούλευτα ψυχοθεραπευτικά μοτίβα πιο αργά ή γρήγορα, θα σας φέρουν στο ίδιο σημείο.
Μέχρι να γίνει το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή μας και θα το αποκαλούμε μοίρα. Καρλ Γιουνγκ.
6. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να πάρετε αποφάσεις.
Αν το κύριο πρόβλημά σας είναι το εάν θα χωρίσετε ή όχι, ο στόχος της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι μια κοινή απόφαση. Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι αυτός που θα πει, "Πρέπει να μείνετε μαζί " ή "Πρέπει να χωρίσετε". Μέσω της ψυχοθεραπείας το ζευγάρι φτάνει σε μια απόφαση.
7. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορούν (και είναι σοφό) να κάνουν ψυχοθεραπεία.
Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να φτάσετε στα πρόθυρα χωρισμού για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Ίσως να σας ακούγετε τρομακτικό όταν σας το προτείνει ο σύντροφος σας όταν τα πράγματα είναι σταθερά, καθώς σκέφτεστε την ψυχοθεραπεία ζεύγους σαν μια τελευταία προσπάθεια. Ενθαρρύνω όλα τα ζευγάρια ακόμη και όταν είναι ικανοποιημένα από τη σχέση τους να κάνουν ψυχοθεραπεία. Είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τα ζευγάρια που έχουν συγκεκριμένους στόχους. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν την καλύτερη σεξουαλική ζωή, την μείωση των συγκρούσεων ή τον πιο εποικοδομητικό τρόπο επικοινωνίας για τα οικονομικά, οτιδήποτε προκαλεί τριβές ή είναι δύσκολο να συζητήσετε.
Η ψυχοθεραπεία σας παρέχει ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσετε ανοιχτά για όσα νιώθετε και να πείτε πράγματα τα οποία δεν θα είχατε αναφέρει διαφορετικά.
c448