Γενικευμένο άγχος και Μνήμη
Αν έχετε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τότε μιλάμε για χρόνιο και επίμονο στρες. Οι φίλοι σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα σας περιγράφουν ως νευρικούς ή αγχώδεις. Ίσως να νιώθετε άγχος για καθημερινές καταστάσεις και να ανησυχείτε δυσανάλογα ή σε υπερβολικό βαθμό. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ρουτίνα.
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να σας εξουθενώσει σωματικά και ψυχικά. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως οι πονοκέφαλοι, ίλιγγος, ψυχοσωματικά προβλήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα, και να αυξήσει τον κίνδυνο για υπέρταση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης υπάρχουν αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως τα προβλήματα με τη μνήμη.
Πώς το άγχος επηρεάζει τη λειτουργία της μνήμης;
Υπάρχουν διαφορετικά είδη μνήμης στον εγκέφαλό μας που η λειτουργία τους βασίζεται σε διαφορετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα η μακροπρόθεσμη μνήμη βοηθά να θυμόμαστε πληροφορίες και γεγονότα από το μακρινό παρελθόν, ενώ "η λειτουργική μνήμη" μας βοηθά να συγκρατούμε πληροφορίες για πράγματα καθώς δουλεύουμε ενεργά μαζί τους.
Η λειτουργική μνήμη είναι ουσιαστική για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων και την διαχείριση των πληροφοριών στο παρόν. Όταν αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, σε δυσκολία στην ολοκλήρωση εργασιών με τον επιθυμητό τρόπο, σε δυσκολία στη συγκέντρωση και σε προβλήματα στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών. Δυστυχώς, επηρεάζεται σημαντικά από την ανησυχία και το στρες.
Αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα στη δουλειά σας και στην προσωπική σας ζωή. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργική σας μνήμη, η οποία εμποδίζεται από την ανησυχία, και έτσι ξεχνάτε να κάνετε σημαντικά πράγματα ή ραντεβού. Ίσως να κάνετε περισσότερα λάθη στη δουλειά ή σε όλα όσα πρέπει να κάνετε στο σπίτι. Μπορεί να μην θυμάστε που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας, να ξεχνάτε τι θέλατε να πείτε, να χάνετε συχνά πράγματα ή να επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα.
Προβλήματα μνήμης και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Οι βιολογικοί μηχανισμοί του στρες εξηγούν γιατί εμφανίζονται προβλήματα μνήμης. Όταν το σώμα αντιδρά σε πραγματικές ή όχι απειλές, η δραστηριότητα στον εγκέφαλο αυξάνεται και παράγεται αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Η απώλεια μνήμης είναι συχνά αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, όταν ο φόβος ή η ανησυχία είναι υπερβολική ή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς οι ουσίες αυτές επιδρούν στα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου.
Οι άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, και ειδικές φοβίες μπορεί να έχουν βιώσει την απώλεια μνήμης. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με σοβαρή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή δυσκολεύονται να θυμηθούν εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας. Σε πολλούς ενήλικες το άγχος μπορεί να έχει τις ρίζες του σε τραυματικά βιώματα της παιδικής ηλικίας που αφήνουν ένα παιδί αβέβαιο σχετικά με την προστασία του σε δύσκολες στιγμές.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το βραχυχρόνιο στρες και αυτό ενεργοποιεί συγκεκριμένες ορμόνες που με τη σειρά τους περιορίζουν τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης στον εγκέφαλο. Άρα, και το οξύ και το χρόνιο στρες μπορούν να επηρεάσουν την μνήμη.
Θεραπεία άγχους
Αν έχετε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ειδικά αν έχετε υψηλά επίπεδα στρες, ίσως να παρατηρείτε ότι έχετε προβλήματα μνήμης και προσοχής/συγκέντρωσης. Αν η γενικευμένη αγχώδη διαταραχή παρεμβαίνει στη δουλειά, στην εκπαίδευση και στην προσωπική σας ζωή, τότε είναι η στιγμή να ζητήσετε βοήθεια.
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής σας θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.
Αντιμετώπιση άγχους
Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα μπορέσετε να διαχειριστείτε το άγχος σας με υγιείς και λειτουργικούς τρόπους. Θα αποκτήσετε δεξιότητες διαχείρισης και θα γιατρέψετε παλιές πληγές σας. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τον έλεγχο της καθημερινής σας ζωής. Συμπληρωματικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να ενισχύσουν το σώμα όσο και το νευρικό σας σύστημα και να σας προστατέψουν από το στρες.