Χρόνιος Πόνος και Ανοσοποιητικό Σύστημα
Από την στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός έγινε αντιληπτό ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς συγκριτικά με άλλους. Κάποιοι από τους παράγοντες που κάνουν τη λοίμωξη πιο σοβαρή περιλαμβάνουν την ηλικία, το κάπνισμα, το φύλο, τα υποκείμενα χρόνια ιατρικά προβλήματα, τα καρδιακά νοσήματα, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι πνευμονοπάθειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αυτό έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να βιώσουν πιο σοβαρή λοίμωξη από τον κορωνοϊό και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Ο χρόνιος πόνος και το συνεχές στρες μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ο χρόνιος πόνος ίσως να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια λειτουργούν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, ο χρόνιος πόνος φαίνεται να προκαλεί αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το DNA μεταφράζεται σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα Τ-κύτταρα. Επειδή δεν είναι ξεκάθαρο το πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ικανότητα των Τ-κυττάρων να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη, φαίνεται να υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ χρόνιου πόνου και των αλλαγών στο DNA αυτών των κυττάρων.
Ο συνεχής πόνος μπορεί να προκαλέσει στρες και αν ο πόνος παραμείνει χρόνιος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο στρες για το σώμα. Σκεφτείτε την απόκριση στο στρες σε συνδυασμό με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο νευρολογικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα ώστε το σώμα να μπορέσει να ανταποκριθεί στον κίνδυνο ή την απειλή. Αν αυτή η απόκριση στο στρες επιμείνει, τότε τα επίπεδα της κορτιζόλης αρχίζουν να αυξάνονται. Μακροπρόθεσμα τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης συνδέονται με μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανοσοκυττάρων όπως τα λεμφοκύτταρα, ο χρόνος επούλωσης είναι μεγαλύτερος και είναι πιο ευαίσθητοι στις ιϊκές λοιμώξεις.
Οι ασθενείς με επώδυνα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ερυθηματώδης λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα , είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Από τη φύση τους, οι ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες αναστέλλουν την φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο χρόνιος πόνος μπορεί να συνδέεται με άλλα χρόνια νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο όπως η απόκριση στο στρες και η παρατεταμένη αδράνεια μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο σώμα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος, τα οποία με τη σειρά τους είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο , διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η επίπτωση των καρδιακών νοσημάτων είναι σημαντικά υψηλότερη σε ανθρώπους με χρόνιο πόνο.
Για να περιοριστεί η επίδραση του πόνου στο ανοσοποιητικό σύστημα, κάντε ότι μπορείτε για να μειώσετε την απόκριση του σώματος στο στρες. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να χαλαρώσετε ένα υπερδραστήριο νευρικό σύστημα μέσω τεχνικών χαλάρωσης, διαλογισμού, γιόγκα ή μέσω ψυχοθεραπείας. Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες είναι η άσκηση, ο καθαρός αέρας, μια ωραία ταινία και η μουσική.
Μην βασίζεστε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μονάχα, κάντε πράγματα ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό:
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με νερό και σαπούνι.
- Αποφύγετε να αγγίζετε το στόμα σας, τη μύτη και τα μάτια σας.
- Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.
- Μείνετε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, και αποφύγετε μέρη με πολύ κόσμο.
Και μην ξεχνάτε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα ώστε να λειτουργεί καλά το ανοσοποιητικό σας σύστημα: να τρώτε υγιεινά, να κοιμάστε καλά και να ασκείστε.