Κάνε το Τεστ
τραύματα παιδικής ηλικίας, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τον εγκέφαλο , τραύματα παιδικής ηλικίας και αλλαγές στον εγκέφαλο

Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο

Τραύματα Παιδικής Ηλικίας

Τα τραυματικά βιώματα της παιδικής ηλικίας βάζουν τον εγκέφαλο μας σε συνεχή κατάσταση φόβου και στρες. Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας και προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή.

Ο εγκέφαλος των παιδιών κυριολεκτικά διαμορφώνεται από τις τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε φόβο, συναισθηματική αστάθεια, θυμό, εξαρτήσεις και ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή.

Μπορούν τα ψυχολογικά τραυματικά γεγονότα να αλλάξουν την δομή του εγκεφάλου;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα όργανο που διαμορφώνεται από τις εμπειρίες. Αν στην πρώιμη παιδική ηλικία ήσασταν συνεχώς σε κατάσταση τρόμου, ο εγκέφαλος σας (α) διαμορφώνεται να είναι σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους και (β) προσπαθεί να απωθήσει αυτά τα φοβερά συναισθήματα και γεγονότα στο ασυνείδητο.

Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν εν τέλει ενήλικες που είναι φοβισμένοι, ψυχολογικά ασταθείς, υπερβολικό θυμό, ξεσπάσματα και καταχρήσεις ώστε να νιώσουν καλύτερα. Αυτά συμβαίνουν σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα της συνεχής λειτουργίας του εγκεφάλου σε κατάσταση κινδύνου και φόβου.

Αυτά τα τραυματικά γεγονότα λοιπόν μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που μπορεί να κάνουν κάποιον υπερευαίσθητο στον κίνδυνο και σε υπερεγρήγορση, με αποτέλεσμα να μη μπορεί ποτέ να ηρεμήσει και να ευχαριστηθεί την καθημερινότητα.

Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πιο εύπλαστος από αυτόν των ενηλίκων;

Ο εγκέφαλος ενός παιδιού διαμορφώνεται από τις εμπειρίες όσο μεγαλώνει το παιδί. Είναι εξαιρετικά εύπλαστος.

Ποιος είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι τραυματικές εμπειρίες αλλάζουν τον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος διαμορφώνεται από τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος.

Σε ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον, ένας άνθρωπος νιώθει ευχαρίστηση, ικανοποίηση, ασφαλής και έχει τάσεις εξερεύνησης. Ο εγκέφαλος είναι ανοιχτός στη μάθηση, στην επεξεργασία πληροφοριών και στο σχηματισμό νέων σχέσεων.

Όμως όταν κάποιος έχει κάποιο ψυχικό τραύμα, φοβάται, πάντα νιώθετε τρόμο ή φόβο ή αβοηθητότητα.

Για παράδειγμα, αν έχετε μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο και κανείς δεν σας άγγιζε, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και αυτο-ρυθμίζεται με αποτέλεσμα ως ενήλικας να μην μπορείτε να συνδεθείτε με τους άλλους ανθρώπους, να μην μπορείτε να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας ή συναισθήματα ευχαρίστησης. Βλέπετε ο εγκέφαλος έχει μάθει και έχει συνηθίσει μόνο τον κίνδυνο και το φόβο, μένει κολλημένος σε αυτό ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας ως ενήλικας, όπως τότε που είσασταν παιδί.

Το τραύμα επιδρά διαφορετικά στα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες;

Αυτό συμβαίνει λόγω των αναπτυξιακών θεμάτων. Αν είστε ένας ενήλικας και η ζωή σας έχει φερθεί καλά, και μετά συμβεί κάτι κακό, αυτό το τραύμα είναι ένα μικρό κομμάτι της συνολικής σας ζωής. Αλλά το τοξικό στρες στην παιδική ηλικία, για παράδειγμα λόγω εγκατάλειψης ή χρόνιας βίας, έχει σημαντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και στην ικανότητα να προσέχετε, να μαθαίνετε, να κατανοείτε τους άλλους και αυτό δημιουργεί τεράστιο χάος στις κοινωνικές επαφές, σε χρόνια νοσήματα, και μεταφορά του τραύματος στις επόμενες γενιές.

Υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας;

Όταν κάποιος έχει ένα ψυχικό τραύμα φοβάται τα συναισθήματά του, επειδή αυτά συνήθως είναι τρόμος, φόβος και κίνδυνος. Με την ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι μπορούν να έχουν επανορθωτικές εμπειρίες, να κατανοήσουν τι τους συνέβει στο παρελθόν, πως αυτό τους επηρέασε και πως μπορούν να το αλλάξουν.

EMDR και ψυχοθεραπεία

Η καλύτερη ψυχοθεραπευτική μέθοδος είναι το EMDR, όταν εφαρμόζεται σε ένα πλαίσιο ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν, να κλείσουν τις πληγές του παρελθόντος, ώστε να ανακτήσουν την αίσθηση της ασφάλειας.

Κατηγορία: