Πότε η δουλειά βλάπτει την υγεία;
Η δουλειά μας συνήθως μας παρέχει ασφάλεια , την αίσθηση του σκοπού και επαγγελματική ταυτότητα. Όμως αυτά αποτελούν τη μισή αλήθεια. Η λάθος δουλειά μπορεί να είναι τοξική, αλλά ακόμη και η καριέρα των ονείρων σας μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρή πίεση. Ίσως να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, αλλά είναι ανάγκη να είστε προσεκτικοί με τα ρίσκα και την επίδραση που έχουν αυτά στην υγεία σας, την ψυχική και τη σωματική. Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι η δουλειά σας βλάπτει την υγεία σας;
Εργασιομανία
Πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονο στρες στον εαυτό τους και στις σχέσεις τους.
Είναι υπέροχο να αγαπάτε τη δουλειά σας, να είστε δεσμευμένοι σε αυτό που κάνετε και να απολαμβάνετε το χρόνο σε αυτή. Αλλά χρειάζεται να κατανοήσετε πως επηρεάζει άλλες πτυχές της ζωής σας. Βλάπτει το γάμο σας; Κοιμάστε καλά το βράδυ; Νιώθετε ότι δεν έχετε έμπνευση; Έχετε κάποια θέματα υγείας; Σκεφτείτε όλα τα παραπάνω και προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία.
Δουλειά σε βάρδιες
Είναι πολύ συχνό οι εργαζόμενοι να μην δουλεύουν την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μπορεί τη Δευτέρα να δουλεύετε 8-4 και την Πέμπτη 12-8. Οι βάρδιες όμως είναι ανθυγιεινές όταν αλλάζουν συχνά.
Αυτό συμβαίνει επειδή παρεμβαίνουν στο βιολογικό μας ρολόι και οδηγούν σε θέματα όπως η αϋπνία, η ζαλάδα, η στέρηση ύπνου. Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει σε διαφορετική βάρδια κάθε μήνα ή χειρότερα κάθε εβδομάδα, είναι δύσκολο να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα και αυτό επιβαρύνει την υγεία και την ευεξία του.
Έλλειψη διαλειμμάτων
Όταν κάνετε μια καθιστική εργασία είναι συχνό φαινόμενο να σας πονά ο αυχένας, οι αρθρώσεις και να έχετε πονοκεφάλους. Ίσως να νιώθετε ότι η κρίση σας δεν είναι ορθή. Για να το καταπολεμήσετε αυτό, περπατήστε λίγο κάθε μία ώρα ακόμη και μέχρι την κουζίνα για να πάρετε ένα ποτήρι νερό.
Επίσης απαιτείται στη δουλειά σας να κάνετε τουλάχιστον ένα μεγάλο διάλειμμα και αρκετά μικρότερα στη διάρκεια του ωραρίου εργασίας. Αυτό ενθαρρύνει τη σωματική άσκηση και βοηθά το μυαλό να καθαρίσει μέχρι να επιστρέψετε στη δουλειά.
Ανθυγιεινή διατροφή
Το περίεργο ωράριο εργασίας, το γεμάτο πρόγραμμα και οι απαιτητικές εργασίες μπορεί να παρεμβαίνουν στις διατροφικές σας συνήθειες και έτσι να τρώτε ανθυγιεινά γεύματα.
Το στρες στη δουλειά μπορεί να σας κάνει να τρώτε συναισθηματικά έτοιμο φαγητό για να νιώσετε καλύτερα. Από την άλλη πλευρά μπορεί να είστε τόσο πιεσμένοι από τη δουλειά σας που να μην προλαβαίνετε να φάτε ή να το ξεχνάτε. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και τη παραγωγικότητα σας. Αν η δουλειά σας είναι αγχωτική, η πείνα μπλοκάρετε. Όσο περνά η ώρα νιώθετε να πεινάτε, αλλά δεν μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τι επιθυμείτε. Αντιθέτως, θέλετε να φάτε κάτι πολύ γρήγορα χωρίς να δίνετε σημασία στη θρεπτική του αξία.
Χρονοβόρες μετακινήσεις
Ο μέσος όρος των εργαζομένων χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να φτάσει στη δουλειά του. Συνήθως το ξύπνημα για τη δουλειά δεν είναι και πολύ ευχάριστο ειδικά αν χρειάζεται περισσότερο από μία ώρα για να φτάσετε. Πρέπει να υπολογίσετε την κίνηση, το τρένο που θα καθυστερήσει , το περπάτημα ή το κόστος για να παρκάρετε κάπου κοντά στη δουλειά σας.
Πολλοί εργαζόμενοι που μένουν σε μεγάλες πόλεις , πρέπει να ξυπνούν τρεις ώρες πριν πάνε στη δουλειά τους. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη ύπνου, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό, στη συγκέντρωση και στη συμπεριφορά. Όσο πλησιάζει η ώρα να σχολάσετε, το μόνο που θέλετε είναι να γυρίσετε σπίτι σας.
Τοξικό περιβάλλον
Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον είναι σημαντικό για την ικανοποίηση των εργαζομένων, αλλά δεν είναι πάντα εγγυημένο. Αν πρέπει να εργάζεστε καθημερινά σε μια ομάδα με επιθετικούς συνεργάτες και έναν εργοδότη που ασχολείται και με την παραμικρή λεπτομέρεια, τότε δεν θα νιώθετε άνετα και δεν θα έχετε κίνητρα.
Στη δουλειά μας περνάμε περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα. Αν αυτό το χρονικό διάστημα είμαστε κάτω από πίεση και άγχος τότε αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον μπορεί να νιώθετε αποθάρρυνση, ανησυχία και κατάθλιψη ή να αισθάνεστε παγιδευμένοι σε μια δουλειά που δεν νιώθετε άνετα. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να ψάξετε για κάποια άλλη δουλειά. Να θυμάστε ότι καμιά δουλειά δεν αξίζει όσο η υγεία σας.