Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ αποτελεί μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στο μεταβολισμό των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα.
Το σώμα έχει ανάγκη την βιταμίνη Κ για να μπορέσει να παράγει προθρομβίνη, μια πρωτεΐνη και παράγοντα πήξης που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και το μεταβολισμό των οστών. Οι άνθρωποι που παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, όπως η βαρφαρίνη, δεν πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον βιταμίνη Κ χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό τους.
Η ανεπάρκεια είναι σπάνια αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, αυξάνει το χρόνο πήξης και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.
Η βιταμίνη Κ1 ή η φυλλοκινόνη, προέρχεται από φυτά. Είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ2 ή η μενακινόνη υπάρχει σε πολλές ζωικές τροφές.
Η φυλλοκινόνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Κ1, υπάρχει στα φυτά. Όταν οι άνθρωποι την καταναλώνουν, τα βακτήρια του παχέος εντέρου την μετατρέπουν και την αποθηκεύουν ως βιταμίνη Κ2. Αυτή απορροφάται από το λεπτό έντερο και αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό και στο ήπαρ.
Χωρίς την βιταμίνη Κ, το σώμα δεν μπορεί να παράγει την προθρομβίνη, έναν παράγοντα πήξης που είναι αναγκαίος για την πήξη του αίματος και το μεταβολισμό των οστών.
Είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Κ τα νεογέννητα και οι άνθρωποι με προβλήματα δυσαπορρόφησης, όπως η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη ή η ελκώδης κολίτιδα.
Οφέλη βιταμίνης Κ
Η βιταμίνη Κ ωφελεί το σώμα με πολλούς τρόπους.
1. Υγεία των οστών
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη της βιταμίνης Κ και της οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη Κ βοηθά στη διατήρηση των δυνατών οστών, βελτιώνει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τον κίνδυνο για κατάγματα.
2. Γνωστικές ικανότητες
Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ στο αίμα έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους.
3. Υγεία της καρδιάς
Η βιταμίνη Κ ίσως να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προλαμβάνοντας την εναπόθεση κρυστάλλων ιχνοστοιχείων στις αρτηρίες. Αυτό βοηθά την καρδιά να διοχετεύει ελεύθερα το αίμα στο σώμα.
Η εναπόθεση ιχνοστοιχείων είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα. Επίσης η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πηγές βιταμίνης Κ
Η βιταμίνη Κ1 υπάρχει σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σέσκουλο. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τα φυτικά έλαια και μερικά φρούτα. Πηγές μενακινόνης ή βιταμίνης Κ2, περιλαμβάνουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά.
Παρενέργειες - Κίνδυνοι βιταμίνης Κ
Δεν είναι γνωστό πιο είναι το ανώτερο όριο πρόσληψης βιταμίνης Κ. Η τοξικότητα είναι σπάνια. Ωστόσο, η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.
Η βιταμίνη Κ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, τα αντισπασμωδικά, τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης και τα φάρμακα για την απώλεια βάρους.
Τα αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη χρησιμοποιούνται για να προλάβουν το σχηματισμό θρόμβων που μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο ή την καρδιά. Λειτουργούν μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ικανότητα πήξης της βιταμίνης Κ. Η ξαφνική αύξηση ή μείωση της βιταμίνης Κ μπορεί να παρεμβαίνει στη δράση αυτών των φαρμάκων. Η σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης Κ καθημερινά μπορεί να προλαμβάνει αυτά τα προβλήματα.
Τα αντισπασμωδικά, αν λαμβάνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ στο έμβρυο ή στο νεογέννητο.
Τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του λίπους. Το λίπος είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης Κ, έτσι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την πρόσληψη της βιταμίνης Κ. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις ανεπάρκειας και κάτω από ιατρική επίβλεψη.
Ενίσχυση του οργανισμού
Για την ενίσχυση του του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.