Κενταύριο
Το κενταύριο (Centaurium erythraea) ανήκει στην οικογένεια των γεντιανοειδών και στο γένος ερυθραία. Ευδοκιμεί σε Ευρώπη, δυτική Ασία, βόρεια Αφρική και νότιο Αμερική. Η ερυθραία ήταν βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης έδωσε το όνομα "Κενταύριο" στο φυτό γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία ο Κένταυρος Χείρωνας θεράπευε τις πληγές με μία ποικιλία του φυτού – για τον λόγο αυτό ονομάζεται και «χόρτο του Χείρωνα». Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού έχουν χρώμα κόκκινο και πικρή γεύση.
Οφέλη του κενταύριου
Το κενταύριο είναι ένα μικρό φυτό με ινώδη και ξυλώδη ρίζα και με οβάλ φύλλα. Τα λουλούδια του είναι ροζ ή κόκκινα. Χάρη στα πολλά οφέλη που έχει στην υγεία το κενταύριο, όλα τα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα, και από τα άνθη μέχρι τον καρπό. Υπάρχουν περίπου 40 γνωστά είδη, και όλα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.
1. Υγεία του πεπτικού συστήματος
Το κενταύριο έχει πολλές ιδιότητες και θεωρείται ότι είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό που βοηθά στις γαστρεντερικές διαταραχές και ενισχύει τη λειτουργία του στομάχου όταν λαμβάνετε πριν τα γεύματα. Βοηθά στις γαστρικές εκκρίσεις. Το κενταύριο έχει μια δυνατή πικρή γεύση που βοηθά στην καούρα, στα αέρια στο στομάχι και στο έντερο, στο φούσκωμα, στη δυσκοιλιότητα και στον κολικό.
2. Καταπολέμηση του πυρετού
Το κενταύριο προκαλεί εφίδρωση, και αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην παραγωγή του ιδρώτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ώστε να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να πέφτει ο πυρετός και να απομακρύνονται οι τοξίνες από το σώμα μέσω του δέρματος. Αυτή η ικανότητα του κενταύριου είναι χρήσιμη για το διαλείποντα πυρετό και τα εμπύρετα νοσήματα και εξηγεί γιατί το φυτό χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της ελονοσίας.
3. Άλλες χρήσεις
Το κενταύριο βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών, καθώς βοηθά στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σε ηλικιωμένα άτομα, ή σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα με την νυκτερινή ενούρηση και την ακράτεια των ούρων. Χρησιμοποιείται για την αποτιξίνωση και την απομάκρυνση των σκουληκιών από το έντερο. Έχει επίσης αντισηπτική δράση και εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των παρασίτων και των ψειρών, όπως και ως θεραπεία για την πιτυρίδα. Επίσης χρησιμοποιείται για την επούλωση ελκών και πληγών.
Άλλες παραδοσιακές εφαρμογές και οφέλη του κενταύριου
- Το κενταύριο σε μορφή τσαγιού, βοηθά τους ασθενείς με πεπτικά προβλήματα και παθήσεις του ήπατος.
- Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του τσιμπήματος από φίδι, του πυρετού, της ανορεξίας, του ίκτερου και των γαστρεντερικών διαταραχών όπως το φούσκωμα, η δυσπεψία και ο τυμπανισμός.
- Οι καταπραϋντικές του ιδιότητες το καθιστούν κατάλληλο για τοπική χρήση για τις φακίδες και τις πανάδες.
- Είναι γνωστό για την πικρή του γεύση και την τονωτική του δράση στο ήπαρ και στους νεφρούς για να "καθαρίζει το αίμα".
- Αυτό το πικρό βότανο βελτιώνει την παραγωγή των γαστρικών εκκρίσεων, που βελτιώνουν την όρεξη και την πέψη.
- Εφαρμόζεται εξωτερικά για την θεραπεία των πληγών, όπως και η Άρνικα.
- Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα ιατρικά βότανα όπως το χαμομήλι, η σπειραία και η αλθαία.
- Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων του ήπατος και της ουροδόχου κύστεως.
- Η κατανάλωση ενός ποτηριού τσαγιού κενταύριου τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα βοηθά στη βελτίωση της όρεξης.
- Το αφέψημα είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από μυϊκούς ρευματισμούς.
- Ίσως να βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας.
- Το κενταύριο βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη.
- Βοηθά στην δυσμηνόρροια.
- Το αφέψημα μπορείτε να το καταναλώνετε μισή ώρα πριν από το γεύμα σας για να προλάβετε την καούρα.
Προφυλάξεις
- Μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία και κράμπες.
- Καλό είναι να αποφεύγετε η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
- Αντενδείκνυται για ασθενείς με έλκος στο στομάχι.
- Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό.
Ενίσχυση του οργανισμού
Για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.
Δείτε περισσότερα άρθρα για ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.