Κάνε το Τεστ
σχέσεις, ζευγάρι, διαφωνίες στη σχέση, συγκρούσεις στη σχέση, αντιμετώπιση διαφωνιών στη σχέση

Διαφωνίες στη σχέση

Διαφωνίες στη Σχέση

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες όταν ζούμε με έναν άλλο άνθρωπο, αλλά αν ένας καβγάς καταλήγει σε δάκρυα ή δυναμώνει τη σχέση εξαρτάται από το πως συμπεριφέρεται το ζευγάρι στη συνέχεια. Υπάρχουν ζευγάρια που μαλώνουν συχνά και έντονα, μόνο για να ερωτευτούν ξανά αφού περάσει η καταιγίδα. Αλλά υπάρχουν και ζευγάρια που διατηρούν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, χωρίς να λένε ανοιχτά κακίες, αλλά η πικρία να υπονομεύει και να μην υπάρχει καμία πρόοδος για την επίλυση των θεμάτων της σχέσης.

Υπάρχουν πολλές συμπεριφορές στις οποίες δεσμεύονται οι άνθρωποι μετά από μια διαμάχη με το σύντροφό τους. Αυτές μπορούν να διαχωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες , οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Αποφυγή. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως το να δίνει κάποιος στο σύντροφό του χρόνο ή χώρο, συχνά με στόχο να ηρεμήσει πριν ανοίξουν ξανά τη συζήτηση. Ωστόσο, περιλαμβάνει και την άρνηση να μιλήσει ο ένας σύντροφος και να αποχωρεί από τη συζήτηση ή να απομονώνεται.
  • Ενεργή αντιμετώπιση. Περιλαμβάνει κάθε συμπεριφορά που οδηγεί στην αποκατάσταση της στοργής ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Η ενεργή αποκατάσταση περιλαμβάνει τη συγνώμη και τη συγχώρεση, την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας και για τους δύο συντρόφους, και στοργικές συμπεριφορές όπως η αγκαλιά, τα φιλιά, τα ραντεβού και το σεξ.
  • Νέα οπτική. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται κάθε συμπεριφορά στην οποία το άτομο προσπαθεί να κατανοήσει την οπτική του συντρόφου του. Μπορεί να ζητά τη συμβουλή από φίλους, μέλη της οικογένεια, ή έναν ψυχοθεραπευτή. Η νέα οπτική κάνει συχνά τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να συμβιβαστούν με το σύντροφό τους.
  • Απελευθέρωση. Κάποιες διαφωνίες απλά δεν αξίζουν τον κόπο, και οι σύντροφοι αποφασίζουν να τις αφήσουν να περάσουν για το καλό της σχέσης τους. Οι σύντροφοι μπορεί να συμφωνούν και να διαφωνούν, αποδεχτείτε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα.

Πολλές φορές οι συμπεριφορές που παρατηρούνται λίγα λεπτά μετά τη διαφωνία ίσως να είναι διαφορετικές από αυτές ώρες ή ημέρες μετά. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος καθαρά πάνω στην ένταση της στιγμής, αλλά κυρίως καταλαβαίνουμε την ανάγκη να βελτιώσουμε τη σχέση μας και να προχωρήσουμε.

Αν σκεφτούμε τις συμπεριφορές που ακολουθούν τα ζευγάρια για την επίλυση της διαφωνίας ώστε να επανέλθει η σχέση στα προηγούμενα επίπεδα ευτυχίας, τότε μία προσέγγιση υπερισχύει και είναι η πιο αποτελεσματική. Και αυτή είναι η ενεργή αποκατάσταση. Η ενεργή αποκατάσταση μέσω εκφράσεων στοργής όχι μόνο επαναφέρει τη σχέση στα προηγούμενα συναισθήματα, αλλά μπορεί να αυξήσει την οικειότητα στη σχέση.

Οι στρατηγικές αποφυγής γενικά οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα. Τα ζευγάρια δεν θέλουν πάντα να βρίσκουν λύσεις στις διαφωνίες τους, αλλά χρειάζεται να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν αν θέλουν να είναι σε μια ευτυχισμένη σχέση. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το συμβιβασμό,  να συμφωνούν ότι διαφωνούν ή να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα δεν αξίζει για να λήξουν τη σχέση τους.

Οι άλλες δύο προσεγγίσεις έχουν μικτά αποτελέσματα. Η νέα οπτική ίσως να σας κάνει πιο πρόθυμους να συμβιβαστείτε, αλλά αν ο σύντροφός σας δεν ανταποκρίνεται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα όταν και οι δύο σύντροφοι δεσμεύονται σε αυτή, όπως το να ακούνε ενεργά όταν μιλάει ο ένας στον άλλο ή να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

Η απελευθέρωση μπορεί να είναι αποτελεσματική ή όχι, ανάλογα με την κατάσταση. Αν καβγαδίζετε επειδή ο σύντροφός σας δεν έχει μάθει να μαζεύει τα πράγματά του, είναι καλό να αφήσετε τη διαφωνία να περάσει. Αυτό γίνεται πιο εύκολο όταν αναγνωρίζετε ότι και εσείς έχετε συνήθειες που ενοχλούν το σύντροφό σας.

Συγκεκριμένες διαφωνίες είναι ανάγκη να επιλύονται. Καλό είναι να βάζετε όρια σε όσα αποδέχεστε και να μην τα προσπερνάτε όταν αυτά ξεπερνιούνται από τον άλλο. Η καλύτερη στρατηγική είναι να προσπαθείτε να βρείτε συμβιβαστικές λύσεις με το σύντροφό σας.

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως λύνουμε τα θέματα που προκύπτουν. Μερικές φορές τα ασήμαντα θέματα τα αφήνουμε να περάσουν και άλλες είναι ανάγκη να συμβιβαστούμε.

Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε τη θετική πλευρά των διαφωνιών: σας απελευθερώνουν από τα συσσωρευμένα συναισθήματα. Επίσης σας δίνουν την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με το σύντροφό σας.

Κατηγορία: