Ασπιρίνη και Κορωνοϊός
Το θέμα που κυριαρχεί αυτό το διάστημα στις ζωές μας είναι η πανδημία του κορωνοϊού , πότε θα βρεθεί εμβόλιο και ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται έρευνες και κλινικές δοκιμές σχετικά με την θεραπεία της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Πέρα από την πρόληψη με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι δύο κύριες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία του covid-19 είναι:
- Η αντιϊκή που προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό του ιού.
- Η ανοσορυθμιστική που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό ή να σταματήσει τις επικίνδυνες επιπλοκές του.
Στο επίκεντρο αυτών των μελετών είναι η δράση της ασπιρίνης και της βιταμίνης D.
Μελέτες για την ασπιρίνη
Μελέτες σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με covid-19 έδειξαν ότι η καθημερινή χορήγηση χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο των επιπλοκών και του θανάτου συγκριτικά με αυτούς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
Οι ασθενείς που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν λιγότερες πιθανότητες να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή να συνδεθούν με μηχανικό αναπνευστήρα και ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν από τη λοίμωξη συγκριτικά με τους νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
Η ασπιρίνη σύμφωνα με μια νέα μελέτη φαίνεται να προστατεύει από τις σοβαρές επιπτώσεις του κορωνοϊού σε ποσοστό 47%. Συγκεκριμένα, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με μείωση κατά 44% της ανάγκης για διασωλήνωση/μηχανικό αναπνευστήρα, μείωση 43% της εισαγωγής σε ΜΕΘ και το σημαντικότερο μείωση κατά 47% του κινδύνου του θανάτου, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν ασπιρίνη.
Φυσικά αυτά τα ευρήματα απαιτούν περισσότερη έρευνα. Οι επιστήμονες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι στην πρόγνωση της νόσου παίζουν σημαντικό ρόλο παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος ΔΜΣ, η υπέρταση και ο διαβήτης. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, των νεφρών, του ήπατος και η χρήση β-αναστολέων για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Η λοίμωξη από τον covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στην καρδιά, στους πνεύμονες, στα αιμοφόρα αγγεία και σε άλλα όργανα. Οι επιπλοκές από το σχηματισμό θρόμβων, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και πολυοργανική ανεπάρκεια όπως και θάνατο.
Οι γιατροί συχνά συστήνουν μια μικρή καθημερινή δόση ασπιρίνης για τους ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου που προκλήθηκε από θρόμβο για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο μέλλον. Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία ή έλκος στομάχου.
Πιστεύεται ότι οι ιδιότητες της ασπιρίνης για αραίωση του αίματος ωφελεί τους ασθενείς με covid-19 καθώς προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με covid-19 πρέπει να σκεφτούν καλά αν θα πάρουν καθημερινά ασπιρίνη αφού συμβουλευτούν το γιατρό τους, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία λόγω χρόνιας νεφρικής νόσου ή λόγω συγκεκριμένων φαρμάκων όπως τα στεροειδή και τα αντιπηκτικά, και τελικά η ασπιρίνη να μην είναι μια ασφαλής επιλογή.
Βιταμίνη D
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να ωφελεί τους ασθενείς με covid-19 στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της λοίμωξης. Όταν ο ιός εισέρχεται στο σώμα ενεργοποιούνται οι κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που στέλνουν σήματα στα κύτταρα και κινητοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι βραδυκινίνες είναι πρωτεΐνες που οδηγούν στη φλεγμονή. Η υπερέκφραση αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Η βιταμίνη D δρα σαν ανοσορυθμιστικός παράγοντας που έχει προστατευτική δράση ενάντια στα σοβαρά συμπτώματα που προκαλεί ο covid-19. Η βιταμίνη D δρα προστατευτικά με τους εξής τρόπους:
Ρύθμιση κυτοκινών
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D αναστέλλει τη λειτουργία των Th1 κυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στη φλεγμονή.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D συνδέεται άμεσα με την αναστολή δύο κυτοκινών, της γ-ιντερφερόνης και της IL-2 που οδηγούν σε πολυοργανική ανεπάρκεια.
Προστατεύει τους πνεύμονες
Κατή τη διάρκεια μιας ιϊκής λοίμωξης, η ανενεργή βιταμίνη D μετατρέπεται σε ενεργή από τα κύτταρα των κυψελίδων του πνεύμονα, που είναι μικροσκοπικοί αερόσακοι στους πνεύμονές μας και οδηγεί σε αυξημένη έκφραση καθελισιδίνης. Η καθελισιδίνη φαίνεται ότι μειώνει την βλάβη στους πνεύμονες που προκαλείται από την υπεροξία ή την υπερβολική παροχή οξυγόνου.
Προλαμβάνει την εμφάνιση νεφρικής νόσου στους διαβητικούς
Οι μελέτες που έχουν γίνει σε ασθενείς με νεφρική νόσο έχουν δείξει αύξηση στην έκφραση του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης ΙΙ διευκολύνει την είσοδο του SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Η βιταμίνη D φαίνεται να μειώνει την έκφραση του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ στα κύτταρα των νεφρών και να προλαμβάνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα.
Προστατεύει την καρδιά
Η αγγειοτενσίνη II είναι μια φυσιολογική ορμόνη που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα υψηλά επίπεδα αγγειοτενσίνης II μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά. Η ρενίνη, μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από τους νεφρούς αυξάνει τη συσσώρευση της αγγειοτενσίνης II. Η βιταμίνη D προλαμβάνει τη φλεγμονώδη δράση της αγγειοτενσίνης II καταστέλλοντας την απελευθέρωση ρενίνης σε ασθενείς με covid-19. Έτσι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσους που προκαλεί ο covid-19, στη θνησιμότητα και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.