Πώς μπορώ να βοηθήσω το σύντροφό μου;
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πολύ σκληρά για ένα γάμο ή μια σχέση. Το στρες που προκύπτει μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κρίση. Σε αρκετές περιπτώσεις η διαχείριση της νόσου μπορεί να είναι στο επίκεντρο της σχέσης σας. Όμως μια ψυχική ασθένεια δεν πρέπει να καταστρέφει ένα γάμο ή μια σχέση, ακόμη και με το έντονο στρες που προκαλεί.
Όταν μοιράζεστε τη ζωή σας με κάποιον που έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας είναι από μόνο του μια πρόκληση. Οι ρόλοι σας στη σχέση μπορεί να αλλάξουν και ίσως να χρειαστεί να μάθετε νέες δεξιότητες.
Για κάποιον που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας είναι δύσκολο να κάνει οτιδήποτε διασκεδαστικό. Όμως εσείς μπορείτε να τον βοηθήσετε και να τον ενθαρρύνετε να κάνει όλα όσα απολάμβανε. Βγείτε μια βόλτα, περάστε χρόνο με τους φίλους σας ή την οικογένειά σας, ή κάντε κάτι παραγωγικό που θα κάνει το σύντροφό σας να νιώσει ότι υπάρχει ελπίδα και ότι μπορεί να ανακτήσει ξανά τον έλεγχο της ζωής του.
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε το σύντροφό σας και τη σχέση ακόμη και αν αντιμετωπίζετε μεγάλες αλλαγές.
Δείξτε συμπόνια και κατανόηση
Για ένα άτομο που έχει διαγνωστεί πρόσφατα με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, τα νέα μπορεί να είναι συγκλονιστικά, ντροπιαστικά και τρομακτικά. Η αβεβαιότητα και το στίγμα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν έντονη ανησυχία στον άτομο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα καθώς ανησυχεί μήπως δεν το αγαπάτε και δεν το επιθυμείτε πλέον.
Είναι σημαντικό να λέτε στο σύντροφό σας ότι θα είστε μαζί και θα τον αγαπάτε στα καλά και στα άσχημα. Αυτή η επιβεβαίωση του δίνει δύναμη να προχωρήσει. Μια αρνητική αντίδραση από την πλευρά σας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να επιφέρει πιο έντονα συναισθήματα απελπισίας.
Να θυμάστε ότι δεν είστε ψυχοθεραπευτής
Πέρα από την ενημέρωση και τη στήριξη που θα δίνετε στο σύντροφό σας, δεν είναι δική σας δουλειά να κάνετε τον ψυχοθεραπευτή. Αυτό δεν θα λειτουργήσει ούτε για το σύντροφό σας ούτε για την οικογένειά σας. Ο ρόλος σας είναι να δείχνετε αγάπη, υποστήριξη και συμπόνια στη διάρκεια της ανάρρωσης στο σύντροφό σας.
Ενημερωθείτε
Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για τις αιτίες και την θεραπεία των ψυχικών νοσημάτων. Καλό είναι λοιπόν να ζητήσετε βοήθεια και ενημέρωση από ένα ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή ώστε να γίνει η διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.
Ζητήστε βοήθεια
Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο και θα μάθετε τρόπους να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το σύντροφό σας. Μπορεί να νιώθετε μίσος, απογοήτευση ή θυμό για όσα συμβαίνουν. Η συναισθηματική εξουθένωση δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι κάτι εγωιστικό, αλλά ανάγκη αν ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Αν δεν προσέξετε την υγεία σας βάζετε σε κίνδυνο την σχέση σας. Κοιμηθείτε καλά, ασκηθείτε, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, περάστε χρόνο με τους φίλους σας και κάντε δραστηριότητες που απολαμβάνετε.
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν επιτρέπουν σε μια ψυχική ασθένεια να καταστρέψει το γάμο τους ή τη σχέση τους αντιθέτως βλέπουν την κατάσταση σαν μια πρόκληση που πρέπει να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν. Και οι δύο σύντροφοι είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους και η υγιής απόκριση σε απροσδόκητες καταστάσεις ή προβλήματα είναι εφόδια για να ευημερήσουν. Δεν είστε μόνοι σας. Ο στόχος είναι εσείς και ο σύντροφός σας να είστε ενωμένοι σε αυτό.