Προβλήματα στις Σχέσεις
Η πανδημία προσθέτει επιπλέον άγχος στην καθημερινότητα και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μπορούν να κλονίσουν ακόμη και την πιο υγιή σχέση. Μπορεί η καραντίνα να έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση σας ή να έχει προκαλέσει την εμφάνιση νέων θεμάτων. Η καραντίνα και οι περιορισμοί έχουν αλλάξει τελείως την ζωή μας. Βιώνουμε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Ίσως η πανδημία να είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας, τη σχέση σας και πως να διαχειρίζεστε τις κρίσεις. Η κατάσταση που ζούμε έχει φέρει στην επιφάνεια θέματα αυτοεκτίμησης, εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και ανεπίλυτα θέματα του παρελθόντος. Η κατάρρευση των σχέσεων οφείλεται σε λόγους που δεν είναι προφανείς αλλά υποβόσκουν κάτω από την επιφάνεια.
Σίγουρα έχετε φίλους από το σχολείο και θα έχετε παρατηρήσει ότι η προσωπικότητά τους μένει η ίδια με την πάροδο του χρόνου. Τους φίλους μας τους αποδεχόμαστε για αυτό που είναι , όταν όμως έχουμε επιλέξει ένα σύντροφο με κάποια χαρακτηριστικά που δεν μας αρέσουν έχουμε την τάση να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Όμως όταν προσπαθείτε να αλλάξετε κάποιον αυτό καταστρέφει τη σχέση αγάπης.
Πολλά ζευγάρια νιώθουν μετά από χρόνια απογοήτευση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εκφράζουν ανοιχτά τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους και προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να επιβάλλουν πράγματα ο ένας στον άλλο. Μπορεί σε μια σχέση ο σύντροφος να νιώθει ότι χρειάζεται λίγο χώρο να κάνει όλα όσα του αρέσουν και η σύντροφος να νιώθει παραμελημένη και μόνη.
Ο κάθε άνθρωπος δεν θα αλλάξει αυτό που είναι. Το να αγαπάτε κάποιον δεν σημαίνει ότι θέλετε να αλλάξετε την προσωπικότητά του. Αν για παράδειγμα, ο σύντροφός σας είναι εσωστρεφής και δεν εκφράζει εύκολα τα συναισθήματά του και εσείς είστε εξωστρεφής και έχετε ανάγκη να σας εκφράζουν την αγάπη για να νιώσετε ασφάλεια, θα νιώθετε συνεχώς απογοήτευση.
Έτσι αρχίζετε να κριτικάρετε ότι κάνει. Όμως η κριτική συνήθως προκαλεί απογοήτευση στο σύντροφό σας και δεν οδηγεί στην αλλαγή. Αυτό είναι που υπονομεύει στη σχέση.
Σταματήστε να προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφό σας
Αν θέλετε ο σύντροφός σας να αλλάξει, αρχίστε να αποδέχεστε αυτό που πραγματικά είναι. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν μόνο αν νιώθουν ότι αρέσουν στους άλλους και είναι αποδεκτοί. Όταν οι άνθρωποι δέχονται συνεχώς κριτική και δεν εκτιμώνται δεν μπορούν να αλλάξουν. Αντιθέτως, νιώθουν απειλή και προσπαθούν να προστατευθούν.
Πολλοί άνθρωποι σε δυσλειτουργικές σχέσεις έχουν την ασυνείδητη επιθυμία να αλλάξουν το σύντροφό τους. Για αυτό σταματήστε να πιέζετε για αλλαγή. Αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφό σας, επικεντρωθείτε στο πως θα βελτιώσετε τον εαυτό σας.
Σε πολλά ζευγάρια ο ένας σύντροφος πιστεύει ότι ο άλλος μπορεί να διαβάσει το μυαλό του. Αυτό όμως δεν είναι πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις σας αν δεν τις εκφράσετε. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τοξικές συμπεριφορές όπως το να κάνετε προσωπικές επιθέσεις στο σύντροφό σας. Να θυμάστε ότι ο θυμός είναι συνήθως σύμπτωμα υποκείμενης απογοήτευσης και φόβου. Αποφύγετε την αμυντικότητα και την κριτική.
Όταν αλλάζει η οπτική με την οποία βλέπετε τα πράγματα, αλλάζει και η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδέχεστε και να ανέχεστε την κακοποίηση ή την ασέβεια. Σημαίνει ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και ο τρόπος επικοινωνίας με το σύντροφό σας επηρεάζει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του συντρόφου σας. Η ικανοποίηση ή η απογοήτευση στη σχέση σας εξαρτάται από το πως βλέπετε τα πράγματα.
Θέματα εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη είναι ουσιαστική για κάθε σχέση και η οικειότητα είναι που κρατά δύο συντρόφους μαζί. Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να καλλιεργήσει και να διατηρήσει κάποιος. Τα θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να αφορούν οικονομικές επιλογές μέχρι συναισθήματα. Συχνά υπάρχει κάποιο υποκείμενο θέμα που δεν έχει ποτέ συζητηθεί και επιλυθεί. Αυτά τα ανεπίλυτα θέματα μεταφέρονται στην καθημερινότητα, και η καχυποψία και οι αμφιβολίες εμφανίζονται και στις πιο απλές καταστάσεις.
Απιστία και ζήλια
Καθώς η εμπιστοσύνη μπορεί να κλονιστεί από πολλά πράγματα σε μια σχέση, η επιβεβαιωμένη απιστία μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο ζήτημα. Από την συναισθηματική απιστία μέχρι την σωματική επαφή, η απιστία πληγώνει βαθιά τον ένα σύντροφο και έχει επίδραση στη σχέση. Ακόμη και αν έχετε αποφασίσει να μείνετε μαζί, το να ξαναχτίσετε τη σχέση που είχατε πριν είναι μια πρόκληση και αποτελεί μια επίπονη εμπειρία.
Αυτό είναι το ίδιο με το να μην έχει συμβεί η απιστία, αλλά να υπάρχουν υποψίες. Η απιστία είναι μια εξουθενωτική εμπειρία, και μπορεί να προκαλέσει προσωπικές επιθέσεις, να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα. Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε υποθέσεις χωρίς αποδείξεις, και να μιλάτε για τους φόβους σας ή τις αμφιβολίες σας με μη απειλητικό και ανοιχτό τρόπο.
Επικεντρωθείτε στην αλλαγή που οδηγεί στη συγχώρεση
Όταν προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφό σας δεν μπορείτε να τον συγχωρήσετε. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ξεχνάτε ή αγνοείτε όσα σας πληγώνουν. Αλλά η συγχώρεση είναι ένα δώρο που σας επιτρέπει να προχωρήσετε.
Δώστε στο σύντροφό σας τη δυνατότητα να αμφιβάλλει. Αποδεχτείτε ότι οι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο που μπορούν και προσπαθούν να δείχνουν κατανόηση, τουλάχιστον σε λογικά πλαίσια. Αν η σχέση σας είναι υγιής, καλλιεργήστε την αποδοχή και την συγχώρεση για τις καθημερινές σας απογοητεύσεις. Κανείς δεν είναι τέλειος.
Αναλάβετε τις ευθύνες σας σε κάθε διαφωνία και έτσι θα δείξετε ότι έχετε καλή θέληση. Μην μένετε επικεντρωμένοι στα μικρά ελαττώματα του συντρόφου σας γιατί έτσι δεν βλέπετε τα θετικά χαρακτηριστικά του. Για να είναι μια σχέση ισορροπημένη, οι σύντροφοι πρέπει να νιώθουν αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Όταν προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφό σας αυτό σας κρατά μακριά από τη σύνδεση και την οικειότητα.
Προβλήματα επικοινωνίας
Πολλά ζευγάρια έχουν θέματα επικοινωνίας, και συχνά αναφέρουν ότι μιλούν διαφορετική γλώσσα. Η αποτυχία επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει τους συντρόφους να λειτουργούν με τελείως διαφορετικούς τρόπους, και να ζουν περισσότερο ως συγκάτοικοι παρά ως σύντροφοι. Σταδιακά θα νιώθετε απομονωμένοι και μόνοι, και ίσως να ψάχνετε συναισθηματική οικειότητα κάπου αλλού. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει στην περιφρόνηση ή στην τάση κάθε ουσιαστική συζήτηση να καταλήγει σε σαρκασμό και υποτιμητικά σχόλια και όχι σε υγιείς λύσεις.
Έλλειψη ισορροπίας
Η έλλειψη ισορροπίας στη σχέση είναι πολύ συχνό φαινόμενο μεταξύ των νέων ζευγαριών και των ζευγαριών που έχουν πρόσφατα αποκτήσει παιδί ή έχουν ηλικιωμένους γονείς, αλλά μπορεί να συμβεί σε κάθε ζευγάρι. Η ανισορροπία παρατηρείται όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αποτυγχάνουν να βάλουν σε προτεραιότητα τη σχέση, αντιθέτως δίνουν ασυνήθιστη σημασία στους άλλους. Είναι φυσιολογικό να έχουν σκαμπανεβάσματα και σε περιόδους κρίσης είναι απόλυτα φυσιολογικό η σχέση να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό γίνεται πρόβλημα όταν ο ένας σύντροφος αρχίζει να νιώθει ότι είναι δεδομένος.
Μπορεί να θέλετε να περνάτε τις διακοπές σας μόνο με τους δικούς σας γονείς ή ο σύντροφός σας να βγαίνει κάθε βράδυ μετά τη δουλειά με τους φίλους του ή ο ένας σύντροφος να αποφασίζει πάντα για τις διακοπές σας. Όλα αυτά δημιουργούν ανισορροπία στις σχέσεις.
Ασυμφωνία χαρακτήρων
Τα ετερώνυμα έλκονται αλλά είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε μια τέτοια σχέση. Η συμφωνία σε αρχές, αξίες και πεποιθήσεις είναι ουσιαστική για να είναι μια σχέση ισορροπημένη και να έχει διάρκεια. Αν είστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, ο σεβασμός και ο συμβιβασμός είναι σημαντικά στοιχεία. Οτιδήποτε, από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.
Κακοποιητική συμπεριφορά
Η κακοποίηση δεν πρέπει να είναι ποτέ ανεκτή σε οποιαδήποτε σχέση, και οι κακοποιητικές συμπεριφορές έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Η οργή, η ασέβεια και η συναισθηματική κακοποίηση καταστρέφουν σταδιακά μια σχέση. Η απροθυμία να σεβαστείτε τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα του συντρόφους σας μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα στη σχέση σας.
Οι όμορφες σχέσεις είναι πηγή αγάπης, ικανοποίησης και υποστήριξης. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο είναι ο σκοπός της ζωής τους. Ωστόσο ακόμη και οι πιο δυνατές σχέσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρήσετε την αγάπη σας και την οικειότητα.
Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η επικοινωνία είναι τρεις παράγοντες κλειδιά για μια επιτυχημένη σχέση. Όταν κάτι συμβαίνει και αλλάζουν αυτοί οι παράγοντες τότε η σχέση αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μια σχέση θα τελειώσει υπάρχουν τρόποι να βρείτε λύσεις και η σχέση σας να βελτιωθεί προς το καλύτερο.
Καθώς όλα τα παραπάνω μπορεί να καταστρέψουν μια σχέση, μπορούν επίσης να αποτελούν ευκαιρία για μια σχέση να βελτιωθεί. Αν εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε δυσκολίες η ψυχοθεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματά σας. Όταν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη μιας κατάστασης, και με σκληρή δουλειά, η σχέση μπορεί τελικά να σωθεί.