Κάνε το Τεστ
εμμηνόπαυση, πως η εμμηνόπαυση επηρεάζει την διάθεση, πως η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ψυχική υγεία, εμμηνόπαυση και κατάθλιψη, εμμηνόπαυση και άγχος

Πως η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ψυχική υγεία

Εμμηνόπαυση και Ψυχική Υγεία

Πολλές γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε περιόδους έντονων ορμονικών αλλαγών, όπως αυτών που συμβαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την περίοδο μετά τον τοκετό και στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν την διάθεση και τη συμπεριφορά καθώς μεταβάλλουν την ισορροπία στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Αυτό εξηγεί τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης (όταν οι ορμονικές αλλαγές είναι πιο έντονες), συγκριτικά με τα μεταεμμηνοπαυσιακά χρόνια, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά αλλά σταθερά.

Μια ακόμη εξήγηση για αυτές τις επιδράσεις είναι η δυσφορία που προκαλούν τα σωματικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης όπως η εφίδρωση και οι εξάψεις, που προκαλούν αλλαγές όπως οι διαταραχές στον ύπνο , οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεση. Τα οιστρογόνα έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τη διάθεση όχι όμως  τα σωματικά συμπτώματα και τον ύπνο.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, στη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες φοβούνται ότι χάνουν τον σημαντικότερο ρόλο τους, τη μητρότητα. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς (όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι) είναι μια ψυχοκοινωνική αιτία ψυχολογικών συμπτωμάτων τα οποία εκδηλώνονται στη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους νιώθουν ότι χάνουν τον κύριο ρόλο τους, απομονώνονται και κατά συνέπεια νιώθουν κατάθλιψη όταν τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι. Όμως αυτή η περίοδος μπορεί να είναι μια ευκαιρία για επαγγελματική εξέλιξη, κοινωνικές επαφές, δραστηριότητες και περισσότερο χρόνο για τη σχέση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι (μετά από τις σπουδές ή ένα διαζύγιο) οι γονείς αγχώνονται γιατί πρέπει πάλι να προσαρμόσουν τη ζωή τους.

Άγχος και εμμηνόπαυση

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και στην κατάθλιψη, δεν ισχύει το ίδιο και για το άγχος. Γνωρίζουμε λιγότερα πράγματα για το άγχος στην εμμηνόπαυση. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι σε αυτή την περίοδο της ζωής τους οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν κρίσεις πανικού (η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό συναίσθημα άγχους, που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η εφίδρωση, το τρέμουλο, η δυσκολία στην αναπνοή, η ταχυπαλμία).

Είναι δύσκολο κάποιος να διαχωρίσει τις κρίσεις πανικού και τα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, η καρδιά χτυπά δυνατά και νιώθετε ζεστοί και ιδρωμένοι. Το ίδιο συμβαίνει και στις εξάψεις. Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να ξεχωρίσεις τις κρίσεις πανικού από τις εξάψεις είναι ότι οι εξάψεις δεν συνοδεύονται από δυσκολία στην αναπνοή.

Οι αλλαγές στη σωματική υγεία στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να προκαλείται από έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή, μια κατάσταση η οποία είναι συχνή όσο περνούν τα χρόνια. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ύπνου, κάτι το οποίο είναι πολύ συχνό στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν εξάψεις στη διάρκεια της νύχτας ή άλλες διαταραχές στον ύπνο που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ξεκούραση για τις γυναίκες.

Τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πολλές φορές είναι έντονα και εξουθενωτικά για τις γυναίκες. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Κατηγορία: