Βία κατά των γυναικών
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες μελετούν την κακοποίηση κατά των γυναικών. Τα θύματα τραβούν όλη την προσοχή πάνω τους, με αποτέλεσμα να μην δίνεται σημασία στους άνδρες που είναι συχνότερα οι δράστες. Κατά συνέπεια, η κακοποίηση των γυναικών αναφέρεται ως "γυναικείο πρόβλημα".
Μορφές βίας
Η βία είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που είναι απειλητικό για έναν άνθρωπο και μπορεί να είναι λεκτική, συναισθηματική, ψυχική, σωματική ή σεξουαλική. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα είναι γυναίκες και οι θύτες είναι άνδρες.
Η βία δεν περιορίζεται και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ψυχολογική και/ή συναισθηματική κακοποίηση
- Σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
- Σεξουαλική παρενόχληση
- Οικονομικό εκβιασμό
- Εκβιασμό μέσω των social media ή revenge porn
Η βία περιλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας προς ένα άτομο, ομάδα ατόμων ή κοινότητα, που μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική βλάβη, σωματική βλάβη ή σεξουαλικό τραύμα και περιλαμβάνει απειλές, εξαναγκασμούς ή στέρηση της ελευθερίας.
Κοινωνική ανισότητα
Για να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της βίας κατά των γυναικών, είναι απαραίτητο να δούμε τη συμβολή του φύλου σε αυτό. Το φύλο καθορίζει τους ρόλους και τις συμπεριφορές. Οι γυναίκες θεωρούνται παθητικές, εύθραυστες, συναισθηματικές και υποταγμένες και οι άνδρες δραστήριοι, δυνατοί, λογικοί και κυρίαρχοι.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Είναι μια μορφή βίας με βάση το φύλο, η βία που κατευθύνεται ενάντια στις γυναίκες επειδή απλά είναι γυναίκες.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν πολλαπλά περιστατικά κακοποίησης, διαφορετικές μορφές ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής βίας. Κάθε γυναίκα έχει βιώσει βία εξαιτίας της καταγωγής της, της θρησκείας της, της σεξουαλικότητας, της κοινωνικής της κατάστασης αλλά μερικές γυναίκες που βιώνουν κάποιες μορφές ψυχολογικής καταπίεσης και διακρίσεις είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από την κακοποίηση και να ζητήσουν βοήθεια.
Κάθε περίπτωση βίας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και κάθε άτομο να έχει την υποστήριξη και την βοήθεια που χρειάζεται. Όλα τα θύματα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην βοήθεια. Καθώς και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να είναι θύματα βίας και κακοποίησης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν επαναλαμβανόμενες και σοβαρές μορφές κακοποίησης, όπως η σεξουαλική. Είναι επίσης πιο πιθανό να βιώνουν σωματική, ψυχολογική ή συναισθηματική βία που να οδηγεί σε τραυματισμούς ή θάνατο. Οι γυναίκες είναι συχνότερα θύματα και οι συνέπειες είναι πολύ πιο σοβαρές. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώνουν φόβο και να υποστούν ελεγκτικές και εξαναγκαστικές συμπεριφορές.
Βία κατά των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον
Το κίνημα #MeToo παγκοσμίως έχει αποκαλύψει ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι κομμάτι της επαγγελματικής ζωής πολλών γυναικών. Αν και στο επίκεντρο βρίσκεται ο καλλιτεχνικός και ο αθλητικός χώρος , οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βία σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.
Η σεξουαλική παρενόχληση, οι προσβολές, ο εξευτελισμός, η ταπείνωση γίνονται "φυσιολογικές" πτυχές των εργασιακών σχέσεων. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι πολλές γυναίκες φοβούνται να αναφέρουν ή να καταγγείλουν τους θύτες, επειδή δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν ή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Μερικές γυναίκες έχουν συνηθίσει αυτή την κατάσταση και πιστεύουν ότι η βία είναι αναπόφευκτη, ότι είναι κομμάτι της δουλειάς τους.
Παρόλα αυτά και οι άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με την βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αλλά τα στερεότυπα και η ανισότητα στα δύο φύλα κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στη βία. Οι κοινωνικές διακρίσεις, που κυριαρχούν στην κοινωνία, αναπαράγονται και επιδεινώνονται από την κουλτούρα μας και τείνουν να οδηγούν τις γυναίκες σε βίαιες καταστάσεις. Πολλές γυναίκες δεν βρίσκουν ανακούφιση ούτε στο σπίτι τους, καθώς η ενδοοικογενειακή βία είναι επίσης κομμάτι της ζωής τους. Το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει βιώσει σωματική και/ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Αυτά τα κρυφά ζητήματα έχουν συνέπειες για τις γυναίκες στην σωματική και στην ψυχική τους υγεία. Η εργασιακή καθημερινότητα των γυναικών χαρακτηρίζεται από άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές στον ύπνο, ελλειμματική προσοχή, προβλήματα μνήμης και αισθήματα ευαλωτότητας. Η βία οδηγεί τις γυναίκες στο να αφήνουν τις δουλειές τους ή να εγκαταλείπουν τελείως την εργασία. Η βία μπορεί να προέρχεται από συνεργάτες και προϊσταμένους και επηρεάζεται και από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες.
Επιδράσεις της βίας κατά των γυναικών
Αν έχετε βιώσει σωματική η σεξουαλική βία, ίσως να νιώθετε πολλά συναισθήματα όπως ο φόβος, η σύγχυση, ο θυμός ή μπορεί να είστε μουδιασμένη και να μην νιώθετε τίποτα. Μπορεί να νιώθετε ενοχές ή ντροπή. Μερικές γυναίκες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την κακοποίηση ή να την κρύψουν καλύπτοντας τα σημάδια τους και βρίσκοντας δικαιολογίες για τον θύτη.
Αν σας έχουν κακοποιήσει σωματικά ή σεξουαλικά, να ξέρετε ότι δεν είναι δικό σας λάθος. Ζητήστε βοήθεια ώστε να προλάβετε τις μακροχρόνιες επιδράσεις της κακοποίησης στην ψυχική και στην σωματική σας υγεία.
Οι μακροχρόνιες ψυχολογικές επιδράσεις της βίας κατά των γυναικών μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μετατραυματικό στρες (PTSD): αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρίας ή μιας τρομακτικής κατάστασης , όπως η σεξουαλική παρενόχληση ή η σωματική βία. Μπορεί να τρομάζετε εύκολα, να νιώθετε ένταση, να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να έχετε ξεσπάσματα θυμού. Μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα ή να έχετε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
- Κατάθλιψη: η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος, αλλά μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Αν νιώθετε απελπισία, θλίψη και κάνετε άσχημες σκέψεις απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή.
- Άγχος: μπορεί να εμφανίσετε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και να ανησυχείτε για όλα, ή μπορεί να νιώθετε ένα ξαφνικό αίσθημα έντονου φόβου. Το άγχος μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσετε να διαχειριστείτε το άγχος.
Άλλες επιδράσεις περιλαμβάνουν τα εξής:
- δεν θέλετε να κάνετε πράγματα που πριν απολαμβάνατε
- δεν εμπιστεύεστε εύκολα τους άλλους
- έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση
Πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει βία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το τραύμα με αλκοόλ, κάπνισμα ή υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 90% των γυναικών με προβλήματα κατάχρησης έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία.
Οι καταχρήσεις μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα στιγμιαία, αλλά τελικά σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, το φαγητό δεν θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε ή να ξεπεράσετε την τραυματική εμπειρία. Ζητήστε βοήθεια για να επουλώσετε τις πληγές σας.
Η βία κατά των γυναικών έχει επιδράσεις στην σωματική και στην ψυχική υγεία, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των γυναικών με πολλούς τρόπους:
- Δουλειά: ένα τραύμα όπως η σεξουαλική βία μπορεί να παρεμβαίνει στην ικανότητα μιας γυναίκας να δουλέψει. Οι μισές γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση έχουν παραιτηθεί από τη δουλειά τους ή εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στον πρώτο χρόνο μετά την παρενόχληση.
- Σπίτι: πολλές γυναίκες αφήνουν τα σπίτια τους για να βρουν ασφάλεια εξαιτίας της βίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι μισές άστεγες γυναίκες και τα παιδιά έγινα άστεγοι καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από έναν βίαιο σύντροφο.
- Σχολείο: οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο φοβούνται να το καταγγείλουν. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια καλό θα ήταν να προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη για τα θύματα βίας.
- Παιδιά: οι γυναίκες με παιδιά μπορεί να μένουν με έναν κακοποιητικό σύντροφο επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους.
Υπάρχει βοήθεια, μπορείτε να βγείτε από το αδιέξοδο
Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτό. Υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και υποστήριξη. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ προσφέρει ένα ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν και να μπορέσετε να επουλώσετε τις πληγές σας.