Φροντίδα του εαυτού
Καθημερινά όλοι μας ακούμε και διαβάζουμε ειδήσεις. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς αναπαράγουν όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Κάποιες φορές συμβαίνουν τραγικά γεγονότα που ανοίγουν συζητήσεις για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.
Η έκθεση σε πληροφορίες δυσάρεστες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μιμούνται την διαταραχή μετατραυματικού στρες και το άγχος. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βιώνουν έτσι ένα τραύμα με διαφορετικό τρόπο. Ο καθένας είναι μοναδικός και κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος περιλαμβάνουν:
- Κρίσεις πανικού
- Αλλαγές στη διάθεση (ευερεθιστότητα, κλάμα, ανησυχία)
- Διαταραχές στον ύπνο
- Υπερεγρήγορση
- Μηρυκασμός των σκέψεων για ένα γεγονός
- Δυσκολία στη συγκέντρωση
- Σωματικά συμπτώματα (μυϊκή ένταση, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές)
- Εφιάλτες
- Αλλαγές στην όρεξη
Όταν ακούμε μια δυσάρεστη είδηση απορροφούμε τις πληροφορίες για το τραυματικό γεγονός. Από τη φύση, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και τα μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν συμπόνια και έντονα συναισθήματα.
Οι σκέψεις μας και οι συμπεριφορές μας έχουν τεράστια επίδραση στα συναισθήματα μας. Με αυτό τον τρόπο μας επηρεάζουν οι ειδήσεις. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς με πιο υγιείς επιλογές.
Φροντίστε την σωματική και την ψυχική σας υγεία
Φροντίστε το σώμα σας με τους εξής τρόπους:
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, κάντε άσκηση τακτικά και κοιμηθείτε καλά.
- Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ο διαλογισμός.
- Κάντε πράγματα που σας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση. Μπορεί να μαγειρεύετε , να ακούτε μουσική, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάζετε ένα βιβλίο, οτιδήποτε σας ηρεμεί.
Διατηρήστε τις κοινωνικές σας σχέσεις
Είτε είστε εσωστρεφείς είτε εξωστρεφείς , οι δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την ευεξία μας είναι εγγενώς κοινωνικές, για αυτό η κοινωνική απόσταση από τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι μια δύσκολη συνθήκη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να διατηρήσετε τις κοινωνικές σας σχέσεις:
- Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα με βιντεοκλήσεις, με μηνύματα, με κλήσεις.
- Προγραμματίστε να μιλήσετε με όλη σας την παρέα ταυτόχρονα.
- Οι συζητήσεις βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες καθώς μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με τους άλλους.
Περιορίστε την έκθεση σας στις ειδήσεις
Είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία όσον αφορά τις πληροφορίες που δέχεστε από τα μέσα ενημέρωσης. Καθώς σε περιόδους κρίσης τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, είναι χρήσιμο να τηρείτε ένα χρονικό όριο στο οποίο θα εκτίθεστε σε νέες πληροφορίες. Όταν συνεχώς βλέπετε αρνητικές ειδήσεις είναι λογικό να αυξάνεται το άγχος και η ανησυχία που αισθάνεστε.
Εξασκηθείτε στη συμπόνια
Όταν κατακλύζεστε από πολλές πληροφορίες είναι εύκολο να κρίνετε τους άλλους για τις επιλογές τους, όμως η κριτική και ο θυμός δεν είναι παραγωγικά. Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους και να διαλύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς που είναι τόσο σημαντικοί για την ευημερία μας. Προσπαθήστε να δείτε με συμπόνια τους άλλους. Κατανοήστε γιατί κάποιος έκανε μια διαφορετική επιλογή από εσάς. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δείχνετε συμπόνια και στον εαυτό σας.
Ζητήστε βοήθεια
Σε δύσκολες περιόδους, είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε αυξημένα επίπεδα άγχους μαζί με άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, η ανησυχία, ο θυμός και η απογοήτευση. Αν αυτά επιμένουν ή επιδεινώνονται και παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητά σας ζητήστε βοήθεια.
Κάποια προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
- Επίμονη ανησυχία, άγχος, αϋπνία ή ευερεθιστότητα.
- Απομόνωση και απομάκρυνση από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
- Κατάχρηση αλκοόλ.
- Αυτοκτονικές σκέψεις.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα αρνητικά συναισθήματα που σας κατακλύζουν.