Κάνε το Τεστ
τέλος μιας φιλίας, πως θα δώσετε τέλος σε μια σχέση, υγιείς τρόποι για να τελειώσετε μια φιλία, σημάδια για να τελειώσετε μια φιλία

Πως να τελειώσετε με υγιείς τρόπους μια φιλία

Υγιείς τρόποι για να τελειώσετε μια φιλία

Όταν ξεκινά μια φιλία προφανώς κανείς δεν σκέφτεται το μέλλον και την πιθανότητα αυτή η φιλική σχέση να τελειώσει. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο κάποιοι φίλοι να μην έχουν θέση στη ζωή σας καθώς προχωράει η ζωή. Μια φιλία δεν σημαίνει ότι θα κρατήσει για μια ζωή, μπορεί να χαλάσει για πολλούς λόγους. Το τέλος μια φιλίας είναι συνήθως ένα ψυχοπιεστικό γεγονός,  συναισθηματικά να ρουφά όλη σας την ενέργεια και να νιώθετε ΑΓΧΟΣ. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη, απογοήτευση ή θυμό.

Λόγοι για να τελειώσει μια φιλική σχέση

Πριν αποφασίσετε να δώσετε τέλος σε μια φιλία, είναι βοηθητικό να ξεκαθαρίσετε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλετε πλέον να είστε φίλοι με ένα συγκεκριμένο άτομο. Αυτό σας βοηθά να προχωρήσετε.

Μπορείτε να καταγράψετε τα συναισθήματά σας. Αυτό σας επιτρέπει να εκφράσετε ελεύθερα τις σκέψεις σας χωρίς να συζητήσετε με το άλλο άτομο.

Μπορεί να επιλέξετε να τελειώσετε τη φιλία σας για τους εξής λόγους:

  • Συνθήκες: οι ζωές σας έχουν αλλάξει (δεν δουλεύετε μαζί, δεν πηγαίνετε στο ίδιο σχολείο)
  • Απόσταση: έχετε ξεχωριστά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις.
  • Εμπιστοσύνη: ο φίλος σας λέει ψέματα.
  • Αρνητικότητα: ο φίλος σας αντί να σας υποστηρίζει σας ρίχνει ψυχολογικά.
  • Τοξικότητα: ο φίλος σας έχει γίνει ένα τοξικό άτομο στη ζωή σας.
  • Αρχές: έχετε διαφορετικές αρχές και αξίες.

Σας ανταγωνίζονται σε πολλές πτυχές της ζωής σας

Ο φίλος σας, σας ανταγωνίζεται σε πολλές πτυχές της ζωής σας και δεν νιώθει χαρούμενος για εσάς. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να υπάρχει φιλικός συναγωνισμός. Ο υγιής συναγωνισμός με τους φίλους μας κάνει καλύτερους, μας εμπνέει και μας δίνει κίνητρο. Φανταστείτε δύο φίλους που ανταγωνίζονται όταν κάνουν μαζί γυμναστική, μοιράζονται μια εμπειρία και έχουν κίνητρο να δουλέψουν πιο σκληρά. Στο φιλικό συναγωνισμό υπάρχει το αίσθημα της υποστήριξης. Ο ανταγωνισμός όμως είναι μια άλλο, αρνητικό στοιχείο.

Τοξικότητα

Ένας τοξικός φίλος μπορεί να σας ανταγωνίζεται και να μην ξέρετε το γιατί. Αυτό υποδηλώνει κατά κάποιο τρόπο ότι θέλει να είναι πάνω από εσάς. Εσείς μπορεί να μιλάτε για τα κατορθώματά σας και τελικά να σας λέει για δικές του αντίστοιχες επιτυχίες, αυτό είναι σημάδι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τη δική σας επιτυχία. Μπορεί να είναι τοξικά εγωκεντρικός, να σας μειώνει μπροστά σε άλλους και να μην είναι ειλικρινής και υποστηρικτικός. Συνήθως αυτοί οι φίλοι θέλουν να σας ακούνε όταν περνάτε δυσκολίες αντί να μοιραστείτε κάτι ευχάριστο.

Δεν σας σέβονται

Υπάρχει ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι που δείχνει ότι είναι η στιγμή να τελειώσετε μια σχέση. Τα όρια μας είναι αυτά που μας κρατούν ασφαλείς και μας βοηθούν να διατηρήσουμε την συναισθηματική και την ψυχική μας υγεία. Ένας φίλος που παραβιάζει αυτά τα όρια, που σας ρίχνει ψυχολογικά, που έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας, που μιλά αρνητικά στους άλλους για εσάς, που λέει ψέματα, δεν σας αξίζει. Συχνά αυτοί οι άνθρωποι κάνουν δηλώσεις όπως "έτσι είμαι" ή ότι εσείς είστε υπερβολικά ευαίσθητοι. Προδίδετε τον εαυτό σας όταν έχετε ένα φίλο που συνεχώς ξεπερνά τα όριά σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε για την αίσθηση τους εαυτού σας και να νιώθετε δυσαρέσκεια και απογοήτευση, το αντίθετο από αυτά που πρέπει να σας προσφέρει μια υγιής φιλία.

Δεν θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί

Μερικές φορές, το σώμα μπορεί να αισθανθεί πληροφορίες πριν τις αντιληφθεί το μυαλό σας. Δώστε προσοχή στο πως ανταποκρίνεται το σώμα σας όταν προγραμματίζετε να περάσετε χρόνο με το φίλο σας. Νιώθετε κουρασμένοι; Βρίσκετε δικαιολογίες για να τους αποφύγετε; Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που τους αποφεύγετε όπως όταν θέλουν να σας μιλήσουν για τα προβλήματα στη σχέση τους, όταν σχολιάζουν άλλους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να αναλύσετε τις συμπεριφορές που αποφεύγετε ώστε να θέσετε ξεκάθαρα όρια στις μελλοντικές σας σχέσεις.

τερματισμος φιλιας, τελος φιλιας

Υγιείς τρόποι να τελειώσετε μια φιλία

Η σχέση σας θα ξεθωριάσει σταδιακά

Η συγκεκριμένη τακτική περιλαμβάνει το φυσιολογικό τέλος σε μια σχέση σταδιακά μειώνοντας την αλληλεπίδραση με το άλλο άτομο. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να έρθετε αντιμέτωποι με συγκρούσεις και δράματα.

Αυτός ο τρόπος είναι μια καλή επιλογή αν φοβάστε να έρθετε σε αντιπαράθεση, το άλλο άτομο δεν ακούει τι του λέτε ή δεν αποδέχεται όσα λέτε ή έχει τοξική συμπεριφορά.

Κάντε μια ανοιχτή συζήτηση

Η ανοιχτή συζήτηση είναι ένα σημαντικό βήμα για να τελειώσετε μια σχέση, αλλά μπορεί τελικά να λύσετε τις διαφορές σας και να διορθώσετε τη σχέση σας.

Ζητήστε από το φίλο σας να συναντηθείτε, μην κάνετε τέτοιου είδους συζητήσεις από το τηλέφωνο , με μηνύματα ή με email. Να θυμάστε ότι έχετε ένα συγκεκριμένο στόχο. Θέλετε να ξεκαθαρίσετε μια παρεξήγηση, να διευθετήσετε μια διαφωνία ή να θέσετε τα όριά σας. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, όχι για όλα όσα κάνει λάθος το άλλο άτομο.

Κάντε ένα διάλλειμα

Αν η συζήτηση δεν σας οδηγήσει πουθενά, κάντε ένα διάλλειμα στη φιλία σας. Σε αυτό το χρόνο θα έχετε τη δυνατότητα να σκεφτείτε τα εξής:

  • να δείτε από άλλη οπτική τη φιλία σας
  • να πάρετε χρόνο να ηρεμήσετε αν είστε αναστατωμένοι
  • έχετε την ευκαιρία να σας λείψει ο φίλος σας αν περνάτε πολύ χρόνο μαζί
  • έχετε χρόνο να επαναπροσδιορίσετε τη φιλία σας

Μπορείτε να βρείτε πολλούς λόγους για τους οποίους θέλετε να κάνετε ένα διάλλειμα. Μπορείτε να πείτε ότι έχετε πολλή δουλειά. Θέστε όμως ένα χρονικό όριο για να αξιολογήσετε την κατάσταση.

Δώστε άμεσα τέλος στη φιλία σας

Μερικές φορές είναι αδύνατο να αποφύγετε το χάος που προκύπτει από το ξαφνικό τέλος μιας φιλίας. Αυτό είναι αλήθεια αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα τοξικό φίλο ή κάποιον που δεν σέβεται τα όρια σας.

Σε αυτή την περίπτωση, απλά πείτε ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες σας από αυτή τη φιλία. Ευχηθείτε τα καλύτερα στο φίλο σας για το μέλλον. Με αυτό τον τρόπο το τέλος είναι ξεκάθαρο και έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για θέματα που σας κρατάνε πίσω.

Αυτό το τέλος είναι κατάλληλο για κάποιον που γνωρίζετε πολύ καιρό και νιώθετε ότι αξίζει το σεβασμό σας και ένα αντίο, ή αν κάποιος έχει κάνει κάτι άσχημο που είναι δύσκολο να αγνοήσετε.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει

Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε αν μία φιλική σχέση είναι τοξική και να σας ενισχύσουν για να την τελειώσετε εάν αυτό αποφασίσετε. Μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να μάθετε να βάζετε όρια στους γύρω σας, ώστε να μην σας εκμεταλλεύονται και να μην φθείρεστε. Η ψυχική σας υγεία αποτελεί προτεραιότητα για αυτό είναι καλό να απομακρύνεστε από τοξικές σχέσεις. Με τον καιρό θα νιώσετε καλύτερα.

Κατηγορία: