Συνέπειες του Bullying
Το bulling έχει σοβαρές συνέπειες. Στην πραγματικότητα, έχει μακροχρόνια επίδραση στους ανθρώπους και συνέπειες που μπορεί να κρατήσουν μιας ζωή. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι στόχος και αντιμετωπίζουν θέματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι αυτοκτονικές σκέψεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση για χρόνια μετά τα περιστατικά bullying.
Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες, μερικά παιδιά καταφεύγουν σε συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.
Σύνδεση ανάμεσα στο bullying και στον αυτοτραυματισμό
Οι μελέτες δείχνουν ότι η εμπειρία του bullying συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοτραυματισμό στους νέους. Οι έφηβοι που είναι θύματα cyberbullying έχουν διπλάσιες πιθανότητες για αυτοτραυματισμό, αυτοκτονικές συμπεριφορές, αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας.
Οι πιθανότητες αυτοτραυματισμού αυξάνονται όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η φτώχεια, κάποιο υποκείμενο θέμα ψυχικής υγείας, ή οικογενειακό ιστορικό αυτοτραυματισμού.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποτρέψουν τον αυτοτραυματισμό;
Είναι σημαντικό να επικεντρώνεστε στους λόγους κάτω από την επιφάνεια και τη συμπεριφορά. Η αντιμετώπιση του bullying χρειάζεται υποστήριξη, προσοχή, αποδοχή και κατανόηση των συναισθημάτων του εφήβου.
Οι έφηβοι που αποζητούν την προσοχή ή θέλουν να κάνουν τους άλλους να ανησυχήσουν μπορεί να έχουν θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε είναι να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους εφήβους και να τους παρέχετε ένα ασφαλές περιβάλλον για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους.
Έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Ο έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των εφήβων είναι μια δύσκολη αποστολή. Από τη μια πλευρά , οι έφηβοι χρειάζονται ανεξαρτησία και χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους. Αν οι γονείς είναι ελεγκτικοί, ο έφηβος μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικούς λογαριασμούς για να αποφύγει την επιτήρηση των γονιών του. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά , οι έφηβοι μπορεί να κάνουν λάθη.
Αντί να ψάχνετε το τηλέφωνο του παιδιού σας κάθε βράδυ, μιλήστε μαζί του. Αν έχετε παρατηρήσει κάποιο σχόλιο που το έχει επηρεάσει αρνητικά, ελέγξτε το λογαριασμό από τον οποίο προέρχεται και μετά μιλήστε με το παιδί σας. Συζητήστε μαζί του γιατί νιώθει τόσο άσχημα και δώστε του την ευκαιρία να μοιραστεί τα συναισθήματά του μαζί σας.
Μιλήστε ανοιχτά με τα παιδιά σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αποφυγή της κριτικής
Αν το παιδί σας δέχεται διαδικτυακό bullying , μείνετε ήρεμοι. Αντισταθείτε στον πειρασμό να απομακρύνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε με το παιδί σας.
Ρωτήστε το ανοιχτά για τα συναισθήματά του. Οι ερωτήσεις θα βοηθήσουν να σας εξηγήσει όσα νιώθει χωρίς να φοβάται την κριτική.
Δημιουργία ισχυρού υποστηρικτικού συστήματος
Όταν οι έφηβοι αφιερώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, είναι συχνό να νιώθουν απομονωμένοι από την προσωπική επικοινωνία. Η δημιουργία ενός ισχυρού υποστηρικτικού συστήματος βοηθά τους εφήβους να νιώθουν λιγότερη μοναξιά. Τους δίνει χρόνο να συνδεθούν με τους άλλους. Ρωτήστε τα ονόματα των αγαπημένων φίλων του παιδιού σας, μιλήστε με δασκάλους, προπονητές και άλλα έμπιστα άτομα ώστε να σας παρέχουν υποστήριξη σε στιγμές ανάγκης.
Ζητήστε βοήθεια
Το bullying συνδέεται με την κατάθλιψη, τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τον αυτοτραυματισμό. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει τον έφηβο να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και τις συμπεριφορές του και να μάθει εποικοδομητικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών για το μέλλον.