Άγχος στη σχέση
Όταν ένα άτομο αρχίζει να νιώθει άγχος για τη ζωή με το σύντροφό του, είναι μια κατανοητή ανησυχία και αυτό είναι μεγάλο κομμάτι της σχέσης. Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , αυτή η ανησυχία μπορεί να σας παραλύει και ακόμη και να παρεμποδίζει τη σχέση να ανθίσει.
Αιτίες άγχους στη σχέση
Όταν οι ανησυχίες αρχίζουν να σας παραλύουν και γίνονται εμπόδιο στη σχέση σας μπορεί να αντιμετωπίζετε άγχος στη σχέση.
Το άγχος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες:
- Φόβο να αισθανθείτε συναισθηματικά ευάλωτοι
- Έκθεση σε αρνητικές οικογενειακές σχέσεις
- Ανασφαλή προσκόλληση με τους γονείς, έλλειψη αγάπης στην παιδική ηλικία
- Συσσωρευμένο στρες
- Φτωχή επικοινωνία
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Προηγούμενες σχέσεις που κατέληξαν σε αδιέξοδο
- Ο φόβος ότι δεν θα είστε αποδεκτοί από το σύντροφό σας
- Ο φόβος ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει
- Ο φόβος για το γάμο
Αγχώδης προσκόλληση
Όταν συνεχώς αναρωτιέστε για την ασφάλεια της σχέσης σας ή για τα συναισθήματα του συντρόφου σας για εσάς, αυτό μπορεί να έχει μερικές φορές τις ρίζες του στη σχέση με τους γονείς σας.
Όταν οι γονείς ή οι φροντιστές συνεχώς δείχνουν την αγάπη και τη στοργή τους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ασφαλούς προσκόλλησης στις σχέσεις.
Αν όμως ένα παιδί δεν παίρνει αγάπη αλλά νιώθει απόρριψη και εγκατάλειψη από τους άλλους, μπορεί να εμφανίσει αγχώδη προσκόλληση με τους άλλους.
Ένα παιδί θέλει τη συνεχή επιβεβαίωση και την αγάπη των γονιών του, χαρακτηριστικά τα οποία εμφανίζονται αργότερα στις ρομαντικές σχέσεις.
Οι άνθρωποι με αγχώδη προσκόλληση συχνά αμφιβάλλουν για την αξία τους και τυπικά είναι σε εγρήγορση, παρατηρώντας τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός τους έχει χάσει το ενδιαφέρον τους για αυτούς.
Αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος
Αν ένα άτομο έχει υπάρξει σε μια σχέση στην οποία η αξία του ήταν υπό αμφισβήτηση, αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν έντονο φόβο. Αν αυτό συμβεί, το άτομο φτάνει στα άκρα, συνεχώς αναρωτιέται για την σταθερότητα στη σχέση του.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτό επηρεάζει και την ποιότητα της ζωής του. Σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο έχει θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, αυτό μπορεί να προκαλέσεις συνεχείς αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των συναισθημάτων του συντρόφου του ή να πιστεύει ότι δεν αξίζει την αγάπη του συντρόφου του. Επίσης ενισχύονται οι υποθέσεις για απιστία που βάζουν σε κίνδυνο τη σχέση στο μέλλον.
Φτωχή επικοινωνία
Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανησυχία για τα συναισθήματα του συντρόφου σας και το μέλλον της σχέσης σας μπορεί να συνδέεται με τις ειλικρινείς συζητήσεις για τα συναισθήματά σας, την κατάσταση της σχέσης σας ή τα σχέδια για το μέλλον της σχέσης.
Πώς εμφανίζεται το άγχος στη σχέση;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται το άγχος στη σχέση σας:
- Αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει ειλικρινή συναισθήματα για εσάς
- Αναζητάτε τη συνεχή επιβεβαίωση από το σύντροφό σας
- Θέλετε να ευχαριστείτε το σύντροφό σας με κάθε κόστος, μερικές φορές σε βάρος σας
- Θέλετε να ελέγχετε τις κινήσεις του συντρόφου σας
- Συνεχώς θέλετε να είστε μαζί με το σύντροφό σας
- Έχετε αμφιβολίες για τη συμβατότητα της σχέσης σας
- Υπεραναλύετε τα απλά πράγματα
- Συνεχώς νιώθετε ότι ο σύντροφός σας θέλει να τελειώσει τη σχέση σας
- Περνάτε πολύ χρόνο για να ανησυχείτε για τη σχέση σας αντί να την απολαμβάνετε
Σε άλλες περιπτώσεις, το άγχος στη σχέση σας μπορεί να σαμποτάρει τη σχέση σας. Αυτό μπορεί να δημιουργεί θέματα και προβλήματα στη σχέση.
Συμπτώματα άγχους στη σχέση
- Αποφυγή καταστάσεων ή ανθρώπων που προκαλούν έντονο στρες
- Κοινωνική απομόνωση
- Κρίσεις πανικού
- Αυξημένη ευερεθιστότητα
- Δεν μπορείτε να διατηρήσετε μια μακροχρόνια σχέση
- Συνεχή ανησυχία για την κριτική του συντρόφου σας
- Ο φόβος της εγκατάλειψης
- Η ανάγκη να περιβάλλεστε από το σύντροφό σας
- Μειωμένη λίμπιντο
- Αδυναμία να διαχειριστείτε την καθημερινότητα
- Ανταποκρίνεστε στο σύντροφό σας με θυμό και αμυντικότητα
Τα άτομα μπορεί να βιώνουν άγχος στη σχέση ή να έχουν άγχος πριν η σχέση αρχίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ντόμινο εξελίξεων. Το άγχος αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές συγκρούσεις. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν άγχος τείνουν να αποφεύγουν καταστάσεις που τους προκαλούν στρες ή το επιδεινώνουν.
Επιδράσεις άγχους σχέσης
Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε σχέση να υπάρχει επικοινωνία και οι σύντροφοι να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο. Το άγχος στη σχέση έχει τα ίδια συμπτώματα με το άγχος και να εμφανίζεται με τη μορφή κοινωνικού άγχους και διαταραχή γενικευμένου άγχους.
Η συνεχής ανησυχία για τη σχέση σας μπορεί να επηρεάζει την αγάπη και την οικειότητα στη σχέση σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα επίμονα συναισθήματα άγχους μέσα στη σχέση μπορεί να προκαλέσουν δυσαρέσκεια.