Κάνε το Τεστ
συναισθηματικές συνέπειες του στρες, στρες, άγχος, επιδράσεις άγχους,

Συναισθηματικές συνέπειες του στρες

Συναισθηματικές συνέπειες του στρες

Το στρες είναι μια φυσιολογική και ψυχολογική κατάσταση που προκύπτει όταν είναι έντονες οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Όταν νιώθετε άγχος, στην πραγματικότητα το άγχος σας προετοιμάζει να αντιδράσετε πιο γρήγορα σε όσα συμβαίνουν.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μορφές άγχους. Το άγχος πολλές φορές βοηθά να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις και μας δίνει κίνητρο.

Το στρες επηρεάζει το σώμα σε φυσιολογικό επίπεδο. Επίσης επηρεάζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Το έντονο στρες όχι μόνο προκαλεί συναισθηματική εξουθένωση και κόπωση, ένταση και υπερδιέγερση αλλά επίσης ανησυχία και δυσφορία.

Συναισθηματικές επιδράσεις του άγχους

Το στρες επηρεάζει τα συναισθήματά σας. Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα, το σώμα και το μυαλό δεν διαχωρίζονται.

Έλλειψη ελέγχου

Μια από τις κύριες συναισθηματικές επιπτώσεις του άγχους είναι το άβολο συναίσθημα που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας. Σε αυτές τις καταστάσεις, νιώθετε την ανάγκη να ελέγξετε τα συναισθήματά σας.

Ωστόσο, όταν αυτά σας κατακλύζουν και δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, νιώθετε άβολα. Έτσι νιώθετε ανησυχία επειδή δεν μπορείτε να αλλάξετε την  κατάσταση.

Ανησυχία

Όταν νιώθετε αγχωμένοι, προσπαθείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει μέσα σας. Έχετε την τάση να ελέγχετε όσα θέλετε να αλλάξετε. Αυτό όμως εντείνει την ανησυχία και την αίσθηση της αβοηθητότητας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συναισθηματικής επίδρασης του άγχους είναι ότι θέλετε να τσεκάρετε συνεχώς όσα κάνετε ή θέλετε όλα να είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει επειδή φοβάστε ότι θα κάνετε λάθος.

Αρνητικές σκέψεις

Το άγχος έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο σκέψης σας. Μπορεί να τροφοδοτεί τις καταστροφικές και αρνητικές σκέψεις. Αυτές οι σκέψεις έχουν άμεση επίδραση στα συναισθήματά σας και στη νοοτροπία σας. Στην πραγματικότητα, ο αρνητικός τρόπος σκέψης σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι και θλιμμένοι. Στη συνέχεια, το άγχος αυξάνεται. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Αβοηθητότητα

Η αβοηθητότητα είναι μια ακόμη συναισθηματική συνέπεια του στρες. Είναι η αίσθηση ότι είστε αδύναμοι και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα να αλλάξετε ή να βελτιώσετε την κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζετε  χρόνιο στρες, νιώθετε αβεβαιότητα, δυσφορία και αγωνία.

Ευερεθιστότητα

Η ευερεθιστότητα είναι μια ακόμη συναισθηματική επίπτωση του άγχους. Η ευερεθιστότητα σας κάνει να αντιδράτε πιο έντονα σε όσα συμβαίνουν.

Εξουθένωση

Μερικά από τα συμπτώματα της εξουθένωσης είναι η έλλειψη ενέργειας, η έντονη ευερεθιστότητα, η αδυναμία συγκέντρωσης και η δυσφορία. Το burnout είναι πολύ συχνό μετά από πίεση στον εργασιακό χώρο. Επίσης επηρεάζει την προσωπική και την συναισθηματική σας ζωή.

Το στρες, ειδικά το χρόνιο στρες, σας αναστατώσει συναισθηματικά. Μπορεί να νιώθετε θλίψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ψυχοθεραπεία, είναι ωφέλιμη. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο υγιείς συνήθειες. Η ισορροπημένη διατροφή ,ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση περιορίζουν τις ανεπιθύμητες πηγές άγχους.

Άγχος και κατάθλιψη

 Οι ορμόνες του στρες μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε κόπωση. Όταν αυτές οι ορμόνες αυξάνονται, μπορεί να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή κατάθλιψη. Αυτά τα μοτίβα σκέψης επηρεάζουν την κρίση σας και αυξάνουν τις πιθανότητες ένα άτομο να βιώνει τις αρνητικές συνέπειες του στρες και αυξάνεται η πιθανότητα ένα άτομο να βιώσει κατάθλιψη.

Είναι φυσιολογικό κάποιος να νιώθει πολλά συναισθήματα και να αλλάζει η διάθεση στην καθημερινότητα. Καθώς αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν καταθλιπτικά συναισθήματα που επιμένουν και παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες, στη δουλειά και στις επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις. Τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης περιλαμβάνουν προβλήματα στον ύπνο, κόπωση, αλλαγές στην όρεξη, αισθήματα αναξιότητας, μίσος προς τον εαυτό και ενοχές, δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων, αδυναμία, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για όσα απολαμβάνετε και συναισθήματα αβοηθητότητας. Η κατάθλιψη επίσης συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονικών σκέψεων και πράξεων, και κάνει ένα άτομο πιο ευάλωτο σε ψυχικές διαταραχές.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Η προσωπικότητα περιλαμβάνει τα μοτίβα σκέψης, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν κάθε άτομο ανάλογα με τις καταστάσεις. Κάθε προσωπικότητα επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αλλαγές στην προσωπικότητα σε απόκριση στις ορμόνες του στρες. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά δεν είναι ασυνήθιστες και είναι οι εξής:

  • Ευερεθιστότητα
  • Εχθρικότητα
  • Απογοήτευση
  • Θυμός
  • Επιθετικά συναισθήματα και συμπεριφορές
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε
  • Ιδεοληψίες/καταναγκαστικές συμπεριφορές (προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες σκέψεις ή ιδεοληψίες, δεσμεύεστε σε τελετουργικά όπως ο έλεγχος, το πλύσιμο των χεριών).
  • Μειωμένη αποτελεσματικότητα ή παραγωγικότητα
  • Βρίσκετε δικαιολογίες για να καλύψετε τα λάθη σας
  • Υπερβολική αμυντικότητα ή καχυποψία
  • Προβλήματα στην επικοινωνία
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Καταστροφικές συμπεριφορές (όπως ο τζόγος)

Κατηγορία: