Κάνε το Τεστ
συναισθηματική ωριμότητα, ωριμότητα, χαρακτηριστικά ώριμων ανθρώπων

Συναισθηματική ωριμότητα

Συναισθηματική ωριμότητα

Η συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι καταλαβαίνετε πως να διαχειριστείτε καταστάσεις χωρίς να κλιμακώνονται άσκοπα. Έτσι, η συναισθηματική ωριμότητα είναι η ικανότητα να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας ανάλογα με τις καταστάσεις.

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ώριμοι καταρχήν (α) αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και δεύτερον (β) καταφέρνουν να τα εκφράσουν και να τα ελέγξουν ώστε να διαχειριστούν τις καταστάσεις με λογική, και όχι παρορμητικά ή αντανακλαστικά. Αντί να κατηγορούν πάντα τους άλλους για τα προβλήματά τους ή τη συμπεριφορά τους, είναι αρκετά ώριμοι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν ποιο κομμάτι τους αφορά, και να διορθώσουν το πρόβλημα ή την συμπεριφορά τους στο βαθμό που τους αναλογεί.

Χαρακτηριστικά συναισθηματικά ώριμων ανθρώπων

Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι έχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους, τις πράξεις και τη ζωή τους.
  2. Δείχνουν συμπόνια στον εαυτό τους και στους άλλους.
  3. Εκφράζονται με ειλικρίνεια, ακόμη και αν αυτό είναι σκληρό.

Το να είναι κάποιος συναισθηματικά ώριμος είναι μία κατάκτηση, όχι εύκολη. Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι μπορούν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους ακόμη και όταν τους κατακλύζουν. Προσπαθούν για όσα μπορούν να ελέγξουν και όχι για όσα είναι έξω από τον έλεγχό τους. Βάζουν στην άκρη το φόβο καθώς αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους και παίρνουν δύσκολες αποφάσεις.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαχείριση των συναισθημάτων σημαίνει ότι όλες οι πράξεις στερούνται συναισθημάτων, όλες οι συζητήσεις γίνονται σε χαμηλούς τόνους, και τα πράγματα είναι ιδανικά. Όμως αυτό δεν είναι η αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το να δείχνει κάποιος τα συναισθήματά του σε μια δύσκολη συζήτηση είναι πολύ σημαντικό ώστε να ακουστεί. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα, και όχι ανεξέλεκτα και παρορμητικά.

Κλιμάκωση της επικοινωνίας

Σίγουρα όλοι έχουν βιώσει την εμπειρία να ζητούν κάτι ξανά και ξανά με ήρεμο τρόπο, και τελικά τα πράγματα να αλλάζουν όταν ξεσπούν σε δάκρυα, ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους, ή αντιδρούν έντονα. Όταν υπάρχει λόγος, αυτό είναι εντάξει.

Γιατί κανείς χάνει τον έλεγχο του εαυτού του;

Όταν τα συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό, τότε αυτό συνήθως σημαίνει ότι ο άνθρωπος νιώθει μία απειλή (ψυχολογική) ή ότι είναι εξαντλήμένος. Ο θυμός είναι ένα δευτερογενές συναίσθημα, από κάτω κρύβονται άλλα συναισθήματα. Όταν κάποιος δεν ελέγχει τα συναισθήματά του σημαίνει ότι οι αντιδράσεις του είναι πολύ πιο έντονες από όσο οι καταστάσεις μπορεί να απαιτούν, και δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ενδυνάμωση εαυτού και έλεγχος συναισθημάτων

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να ωριμάσετε συναισθηματικά, να καλλιεργήσετε δεξιότητες επικοινωνίας και να κλείσετε παλιές πληγές, ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων και συνολικά του εαυτού σας.

Το EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να γιατρέψετε ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής και να προχωρήσετε στη ζωή σας με μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.

Κατηγορία: