Μακροχρόνιες επιδράσεις του bullying
Το bullying μπορεί να εμφανιστεί με πολλές τρόπους. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι άνθρωποι, ότι το bullying εμφανίζεται μόνο στην παιδική ηλικία, υπάρχουν και ενήλικες που γίνονται αντικείμενο κακομεταχείρισης από τους άλλους. Ο εκφοβισμός μπορεί να υπάρχει στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, στις σχέσεις και στον κοινωνικό κύκλο. Το bullying έχει μακροχρόνιες επιδράσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Κοινωνικές και συναισθηματικές επιδράσεις
Τα παιδιά που δέχονται bullying συχνά δυσκολεύονται συναισθηματικά και κοινωνικά. Δεν δυσκολεύονται μόνο να κάνουν φίλους αλλά και να διατηρήσουν τις φιλικές τους σχέσεις.
Οι άνθρωποι που δέχονται εκφοβισμό έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης είναι άμεσο αποτέλεσμα των άσχημων σχολίων που δέχονται. Όταν κάποιον συνέχεια τον αποκαλούν χοντρό ή αποτυχημένο τότε αρχίζει να πιστεύει ότι όλα αυτά είναι αλήθεια.
Τα θύματα bullying βιώνουν ένα εύρος συναισθημάτων. Μπορεί να νιώθουν θυμό, αβοηθητότητα, δυσαρέσκεια, πικρία, απογοήτευση, μοναξιά και απομόνωση. Κατά συνέπεια στρέφονται σε ανθυγιεινές συνήθειες για να μην νιώθουν τον πόνο.
Χωρίς την κατάλληλη βοήθεια οι άνθρωποι αναπτύσσουν την μαθημένη αβοηθητότητα. Η μαθημένη αβοηθητότητα σημαίνει ότι τα θύματα του bullying πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την κατάσταση. Έτσι, σταματούν να προσπαθούν. Έτσι ο κύκλος της κατάθλιψης γίνεται πιο έντονος. Αυτό οδηγεί σε συναισθήματα αβοηθητότητας και την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει. Αρχίζουν να πιστεύουν τα ψέματα για το bullying, έτσι προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι δεν είναι κάτι κακό. Κατηγορούν τον εαυτό τους για όσα έχουν συμβεί.
Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
Ο εκφοβισμός κάνει το άτομο να χάνει την αυτοεκτίμηση του και την αίσθηση της αξίας του. Μερικές φορές, οι άνθρωποι εσωτερικεύουν τα μηνύματα που δέχονται από τους άλλους. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να σημαίνουν ότι το θύμα δεν αξίζει, είναι ασήμαντο ή δεν είναι αρκετά καλό. Παρά το πόσο ανακριβές είναι αυτό, όταν κάποιος συνεχώς δέχεται αυτή τη λανθασμένη πληροφορία τον επηρεάζει. Η επίδραση εντείνεται αν ένα θύμα εκφοβισμού δεν έχει το κατάλληλο υποστηρικτικό δίκτυο ή θετικές επιρροές στη ζωή του.
Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους, αλλά γενικά αφορούν κακές επιλογές. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν την κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, τις παραβατικές συμπεριφορές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αυτοκαταστροφικά άτομα δεν αναγνωρίζουν ότι το bullying συμβάλλει στις κακές επιλογές που κάνουν.
Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
Όταν ένα άτομο είναι θύμα εκφοβισμού, μπορεί να αρχίζει να χτίζει άμυνες για να προστατεύσει τον εαυτό του. Δυστυχώς, αυτές οι άμυνες μπορεί να είναι τόσο βαθιά ριζωμένες που απομακρύνουν τους καλούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή σας. Αυτή η επίδραση του bullying οφείλεται στις βαθιές συναισθηματικές πληγές που αφήνει πίσω του. Συνειδητά, ο καθένας γνωρίζει ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κακοί, ωστόσο, φοβάται να πάρει το ρίσκο να ανοιχτεί σε κάποιον που δεν αξίζει. Αυτό είναι λυπηρό, αλλά τα θέματα εμπιστοσύνης δημιουργούν προβλήματα στις φιλικές σχέσεις.
Κατάθλιψη
Πολλά άτομα που είναι θύματα εκφοβισμού νιώθουν παγιδευμένα και ανίκανα να δραπετεύσουν από τους θύτες τους. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και το να νιώθει κάποιος παγιδευμένος σε μια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Τα άτομα με κατάθλιψη απομονώνονται από τους άλλους και έχουν αυτοκτονικές σκέψεις. Η κατάθλιψη είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και χαρακτηρίζεται από κακή διάθεση με αρνητικές σκέψεις που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Η συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει καθώς είναι δύσκολο να είναι λειτουργικό.