Δυσφορία φύλου
Η δυσφορία φύλου αναφέρεται σε συναισθήματα άγχους και αναστάτωσης, τα οποία νιώθει ένα άτομο όταν το φύλο του δεν ταιριάζει με την ταυτότητά του. Οι άνθρωποι που βιώνουν δυσφορία φύλου νιώθουν άβολα με τη σύγκρουση ανάμεσα στα σεξουαλικά χαρακτηριστικά του σώματός τους και στο πως νιώθουν ή σκέφτονται για τον εαυτό τους. Μπορεί επίσης να νιώθουν δυσφορία με τους παραδοσιακούς ρόλους του κάθε φύλου.
Οι επιδράσεις της δυσφορίας φύλου διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν την εικόνα του εαυτού τους και την συμπεριφορά τους. Ένα άτομο με δυσφορία φύλου μπορεί να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα δυσφορίας αλλάζοντας την έκφραση του φύλου του ή ακόμη αλλάζοντας την εμφάνισή του.
Τα παιδιά που νιώθουν δυσφορία φύλου μπορεί να εκφράζουν την επιθυμία τους να είναι το αντίθετο φύλο και να ασχολούνται με παιχνίδια, να χτενίζονται και να ντύνονται όπως τα άτομα του αντίθετου φύλου.
Συμπτώματα δυσφορίας φύλου
Τα συμπτώματα δυσφορίας φύλου μπορεί να περιλαμβάνουν μια έντονη αίσθηση δυσφορίας με το φύλο με το οποίο έχει γεννηθεί κάποιος. Μερικά συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος έχει δυσφορία φύλου περιλαμβάνουν:
- Την επιθυμία να μην έχει πια τα αρχικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά της γέννησής του
- Την επιθυμία να του συμπεριφέρονται όπως στο αντίθετο φύλο
- Την επιθυμία να έχει πρωταρχικά και δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά του φύλου που προτιμά
- Την επιμονή ότι το φύλο του διαφέρει από αυτό από το οποίο γεννήθηκε
- Την προτίμηση για ρόλους μεταξύ των φύλων
- Την ισχυρή απόρριψη παιχνιδιών και άλλων πραγμάτων που τυπικά συνδέονται με το φύλο με το οποίο έχει γεννηθεί
- Την επιθυμία να ντύνεται με ρούχα που τυπικά φορούν οι άνθρωποι του αντίθετου φύλου
Οι άνθρωποι που βιώνουν δυσφορία φύλου συχνά εκφράζουν ότι θα ήθελαν να είναι του αντίθετου φύλου. Συχνά νιώθουν άβολα με τους ρόλους που συνοδεύουν κάθε φύλο. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως το να ντύνονται με ρούχα που προτιμούν οι άνθρωποι του αντίθετου φύλου, να παίζουν με παιχνίδια που τυπικά συνδέονται με το άλλο φύλο και να απορρίπτουν τους στερεοτυπικούς ρόλους του φύλου τους.
Η δυσφορία φύλου δεν συνδέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου. Οι άνθρωποι με δυσφορία φύλου μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι.
Αιτίες δυσφορίας φύλου
Οι ακριβείς αιτίες για την δυσφορία φύλου δεν είναι απολύτως κατανοητές, αλλά πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της. Γενετικοί παράγοντες, ορμονικές ανισορροπίες και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της.
Η προγεννητική έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ενώσεις έχει συνδεθεί με διαταραχές στην φυσιολογική ανάπτυξη του φύλου πριν την γέννηση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει γενετική σύνδεση, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος επιπολασμός στα μονοζυγωτικά δίδυμα από ότι στα διζυγωτικά δίδυμα.
Η έναρξη της δυσφορίας φύλου συμβαίνει συχνά στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά είναι γνωστό ότι όταν ένα παιδί γεννιέται, έχει ένα συγκεκριμένο φύλο ανάλογα με την ανατομία του. Το φύλο με το οποίο γεννιέται ένα παιδί συχνά καθορίζει πως θα μεγαλώσει και πως θα αλληλεπιδρά με τους άλλους. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, μπορεί να νιώθουν μια αναντιστοιχία ανάμεσα στην σεξουαλική τους ταυτότητα και στο φύλο τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσφορίας του φύλου.
Δυσφορία φύλου και στίγμα
Η δυσφορία φύλου μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Η συνεχής φροντίδα για να είναι κάποιος το αντίθετο φύλο από αυτό που έχει γεννηθεί, συχνά παρεμβαίνει στην δραστηριότητες της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι με δυσφορία φύλου μπορεί να αρνούνται να πάνε στο σχολείο, εξαιτίας της πίεσης που δέχονται να ντύνονται όπως τα άτομα του ίδιου φύλου ή λόγω του φόβου ότι θα είναι αντικείμενο σχολιασμού. Η δυσφορία φύλου μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα στο σχολείο ή στη δουλειά, με αποτέλεσμα την κακή απόδοση στο σχολείο ή την ανεργία. Επίσης είναι συχνές οι δυσκολίες στις σχέσεις. Το άγχος, η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές, οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρατηρούνται συχνά.
Οι άνθρωποι με δυσφορία φύλου συχνά δέχονται διακρίσεις, με αποτέλεσμα να νιώθουν στρες. Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δύσκολη, εξαιτίας του φόβου του στίγματος.
Οι άνθρωποι που δεν ταυτίζονται με το φύλο τους και οι οικογένειές τους συχνά αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Οι άνθρωποι με δυσφορία φύλου έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι θύματα βίας ή bullying.
Αυτοί που επιδιώκουν να κάνουν θεραπεία με ορμόνες ή κάποια χειρουργική επέμβαση επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ιατρική τους περίθαλψη.
Η δυσφορία φύλου σε συνδυασμό με την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και άλλα θέματα. Η δυσφορία φύλου συνδέεται με άλλες διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση ουσιών και οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Αντιμετώπιση δυσφορίας φύλου
Είναι πολύ σημαντικό ένα άτομο με δυσφορία φύλου να εξερευνήσει τα συναισθήματά του και να αντιμετωπίσει την ανησυχία, καταχήν μιλώντας σε ανθρώπους που μπορούν να τους καταλάβουν, είτε σε κάποιον δικό τους, είτε σε κάποιον που ασχολείται με θέματα φύλλου και ΛΟΑΤΚΙ ώστε να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη.
Μερικοί άνθρωποι εν τέλει αποφασίζουν ότι θέλουν να κάνουν αλλαγή φύλου, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους με άλλους τρόπους και κάποιοι άλλοι σταματούν απλά να νιώθουν δυσφορία.
Δεν υπάρχει μόνο μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους με δυσφορία φύλου. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο. Υπάρχουν όμως διαθέσιμες επιλογές.
Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία δίνει στο άτομο το χώρο να εξερευνήσει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του. Για μερικούς ανθρώπους , η ψυχοθεραπεία αποτελεί την επίλυση της δυσφορίας φύλου. Για άλλους, η ψυχοθεραπεία επιβεβαιώνει την επιθυμία τους να ζήσουν με το ρόλο του αντίθετου φύλου.
Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν στο σχολείο, στο εργασιακό περιβάλλον ή στις σχέσεις. Βοηθά στην αντιμετώπισης της κατάθλιψης και του άγχους και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, οικογενειακή ή ζεύγους. Οι ομάδες υποστήριξης είναι επίσης σημαντικές καθώς βοηθά τα άτομα με δυσφορία φύλου να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια συναισθήματα και εμπειρίες.
Μερικοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να ζήσουν τη ζωή τους σύμφωνα με το αντίθετο φύλο. Αυτό το στάδιο μπορεί να περιλαμβάνει:
- ορμονοθεραπεία που βοηθά στην ανάπτυξη διαφορετικών χαρακτηριστικών, όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο
- επεμβάσεις για την προσθήκη ή την αφαίρεση στήθους ή για αλλαγές στα γεννητικά όργανα (φυλομετάβαση)
Φροντίδα του εαυτού
Οι άνθρωποι με δυσφορία φύλου έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άλλα ψυχολογικά προβλήματα, για αυτό είναι ανάγκη να φροντίζουν τον εαυτό τους, την σωματική και την ψυχική τους υγεία. Τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν:
- ισορροπημένη διατροφή, ποιοτικός ύπνος και τακτική άσκηση
- τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός
- σύνδεση με υποστηρικτικούς ανθρώπους, όπως η οικογένεια, οι φίλοι ή άτομα που αντιμετωπίζουν δυσφορία φύλου
- ψυχοθεραπεία
Οι άνθρωποι με δυσφορία φύλου βιώνουν το στίγμα, τις διακρίσεις και την θυματοποίηση. Το κοινωνικό στίγμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ψυχικών διαταραχών και βλάπτει την αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά μπορεί να βιώνουν bullying ή πίεση στο σχολείο και είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος.