Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απώλεια της δουλειάς;
Η απώλεια της δουλειάς είναι μια από τις πιο ψυχοπιεστικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος. Πέρα από τις προφανείς οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί, το άγχος της απώλειας της δουλειάς έχει μεγάλο κόστος στη διάθεση, στις σχέσεις και στην ψυχική και συναισθηματική υγεία.
Η δουλειά μας είναι πολλά περισσότερο από ένας τρόπος επιβίωσης. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και το πως μας βλέπουν οι άλλοι. Ακόμη και αν δεν αγαπάτε τη δουλειά σας, πιθανότατα σας παρέχει μια κοινωνική διέξοδο, στόχο και νόημα στη ζωή σας. Ξαφνικά όταν μένετε χωρίς δουλειά νιώθετε πληγωμένοι, θυμωμένοι ή ακόμη και καταθλιπτικοί. Μπορεί να αναρωτιέστε για την ταυτότητά σας, να πενθείτε για όσα χάσατε, ή να νιώθετε άγχος για όσα σας επιφυλάσσει το μέλλον.
Ανάλογα με τις καταστάσεις μπορεί να νιώθετε προδομένοι από τον εργοδότη, τους συνεργάτες σας, αδύναμοι να κατευθύνετε τη ζωή σας ή να κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα αποτελέσματα ή τα λάθη σας. Το άγχος και η ανησυχία μπορεί να σας κατακλύζουν. Αλλά δεν έχει σημασία πόσο θλιβερά είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, πάντα υπάρχει ελπίδα. Με τον καιρό και τις σωστές κινήσεις, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες, να μειώσετε το στρες και να προχωρήσετε στην καριέρα σας.
Πένθος για την απώλεια της δουλειάς
Η απώλεια της δουλειάς είναι ένα μεγάλο σοκ για κάθε άνθρωπο. Είναι η απώλεια του βιοπορισμού, η ικανότητα να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Όμως η συναισθηματική επίδραση είναι πολύ πιο σημαντική από το οικονομικό στρες. Για πολλούς ανθρώπους, η δουλειά δίνει νόημα στη ζωή τους και σχέσεις, και όταν η δουλειά τελειώσει νιώθουν ντροπή, θυμό και θλίψη που θα αφήσουν πίσω τους ανθρώπους και ένα κομμάτι του εαυτού τους. Αλλά ίσως η πιο σημαντική επίδραση της απώλειας της δουλειάς είναι στην ταυτότητα ή στην αίσθηση του εαυτού. Για πολλούς ανθρώπους, η δουλειά δεν είναι μόνο ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου τους αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό αν κάνετε μια δουλειά που αγαπάτε ή χτίζατε μια καριέρα. Η απώλεια της ταυτότητας είναι καταστροφική.
Ακόμη και σε καλές στιγμές, η απώλεια της δουλειάς είναι ένα από τα πιο ψυχοπιεστικά γεγονότα μετά το πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου, τα οικογενειακά προβλήματα και τα θέματα υγείας. Σε συνδυασμό με την πανδημία, η απώλεια της δουλειάς επηρεάζει την ταυτότητα του κάθε ανθρώπου, γιατί κάποιες βιομηχανίες δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα πάρουν άλλη μορφή. Οι κοινωνικές αποστάσεις μπορεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμη και πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους να μην μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή. Ακόμη και οι βιομηχανίες που έμειναν ανέπαφες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς η οικονομία μετά την πανδημία θα αλλάξει.
Το πένθος είναι μια φυσιολογική απόκριση στην απώλεια και η απώλεια της δουλειάς είναι μια σημαντική απώλεια. Όπως συμβαίνει με την απώλεια του εισοδήματος, όταν δεν έχετε δουλειά προκύπτουν πολλές δυσκολίες:
- Νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο στη ζωή σας.
- Αμφιβάλλετε για την προσωπική σας ταυτότητα.
- Μειώνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σας.
- Χάνετε την καθημερινή σας ρουτίνα.
- Δεν έχετε σκοπό.
- Επηρεάζονται οι φιλικές σας σχέσεις και οι κοινωνικές σας σχέσεις.
- Χάνετε την αίσθηση της ασφάλειας.
Πώς θα αντιμετωπίσετε την απώλεια της δουλειάς σας
Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας
Ο κάθε άνθρωπος πενθεί διαφορετικά, υπάρχουν υγιεινοί και ανθυγιεινοί τρόποι για να πενθήσετε για την απώλεια της δουλειάς σας. Μπορεί να είναι εύκολο να στραφείτε σε συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Αλλά με αυτό τον τρόπο νιώθετε στιγμιαία ανακούφιση και μακροπρόθεσμα νιώθετε χειρότερα. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και τις αρνητικές σας σκέψεις και αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την απώλεια και να προχωρήσετε.
- Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί: το πένθος και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα μπορεί να πάρει χρόνο. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και μην συσσωρεύετε μέσα σας συναισθήματα. Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματα, ακόμη και τα επώδυνα, τότε μόνο τα αρνητικά συναισθήματα θα υποχωρήσουν.
- Γράψτε όσα νιώθετε: εκφράστε όλα σας τα συναισθήματα, ακόμη και όλα όσα θέλατε ή δεν θέλατε να είχατε πει στον εργοδότη σας. Αυτό είναι μια καθαρτική εμπειρία , αν χάσατε τη δουλειά σας με άδικο τρόπο.
- Αποδεχτείτε την πραγματικότητα: καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να χάσετε τη δουλειά σας, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε να μείνετε κολλημένοι σε μια κατάσταση. Αντί να μένετε κολλημένοι σε όσα έχουν συμβεί, την αδικία, την άσχημη μεταχείριση, το πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή αν αυτό δεν είχε συμβεί, προσπαθήστε να αποδεχτείτε την κατάσταση. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο πιο σύντομα θα περάσετε στην επόμενη φάση της ζωής σας.
- Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας: είναι εύκολο να αρχίσετε να κριτικάρετε ή να κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν είστε χωρίς εργασία. Αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε να τα βάζετε με τον εαυτό σας. Χρειάζεστε αυτοπεποίθηση για να ψάξετε να βρείτε μια νέα δουλειά. Μην ανταποκρίνεστε σε κάθε αρνητική σκέψη που περνά από το μυαλό σας.
- Σκεφτείτε ότι η απώλεια της δουλειάς σας είναι μια προσωρινή δυσκολία: οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βιώσει δυσκολίες στην καριέρα τους αλλά τελικά κατάφεραν να ανακάμψουν, να μάθουν από την εμπειρία και να προσπαθήσουν ξανά. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο.
- Δείτε την θετική πλευρά της κατάστασης: τα συναισθήματα που προκύπτουν από την απώλεια της δουλειάς είναι πιο εύκολο να τα αποδεχτείτε αν βρείτε την θετική πλευρά της κατάστασης. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση της ζωής σας, αλλά σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να μάθετε από αυτή την εμπειρία. Ίσως η ανεργία να σας δώσει την ευκαιρία να δείτε τι είναι αυτό που επιθυμείτε στη ζωή σας και να σκεφτείτε ξανά την καριέρα σας. Ίσως να βγείτε πιο δυνατοί από αυτό. Ίσως να βρείτε κάτι που να αξίζει περισσότερο.
Μείνετε θετικοί
Αν βλέπετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να βρείτε μια δουλειά, καλό είναι να μένετε συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά σας.
Διατηρήστε μια ρουτίνα στην καθημερινότητα. Όταν δεν έχετε πλέον δουλειά, μπορεί εύκολα να χάσετε το κίνητρό σας. Δημιουργήστε μια ρουτίνα στην καθημερινότητα όπως θα συνέβαινε αν είχατε δουλειά, έτσι θα είστε αποτελεσματικοί και παραγωγικοί.
Δημιουργήστε ένα πλάνο εύρεσης εργασίας. Καλό είναι να σπάτε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους και διαχειρίσιμους. Αντί να προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα μαζί, θέστε προτεραιότητες. Αν δεν βρίσκετε δουλειά, πάρτε λίγο χρόνο να σκεφτείτε ξανά τους στόχους σας.
Κάντε μια λίστα με τα προτερήματα σας. Κάντε μια λίστα με όλα σας αρέσουν πάνω σας, όπως δεξιότητες, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, επιτεύγματα και επιτυχίες. Καταγράψτε όλα όσα έχετε καταφέρει και είστε περήφανοι για αυτά. Ανατρέξτε στη λίστα για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τις δυνατότητές σας.
Επικεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε. Δεν μπορείτε να ελέγξετε πόσο γρήγορα θα σας καλέσει πίσω ένας πιθανός εργοδότης ή αν θα αποφασίσει να σας προσλάβει. Αντί να σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας για να ανησυχείτε για καταστάσεις που δεν περνούν από τα χέρια σας, στρέψτε την προσοχή σας σε όσα μπορείτε να ελέγξετε, όπως το να μάθετε νέες δεξιότητες, να φτιάξετε ένα καλό βιογραφικό και να διατηρήσετε τις κοινωνικές επαφές σας.
Δεν είναι ανάγκη να βιώσετε μια κρίση για να αλλάξετε δουλειά, καριέρα ή τρόπο ζωής. Για πολλούς ανθρώπους, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για να αλλάξουν όσα θέλουν είναι να βρουν το χρόνο και το χώρο να σκεφτούν όσα θέλουν, και να βρουν το κουράγιο να κάνουν το επόμενο βήμα.
Επικεντρωθείτε στο μέλλον σας
Αν αυτό το διάστημα χάσατε ξαφνικά τη δουλειά σας, σκεφτείτε ότι αυτό είναι μια ευκαιρία να σκεφτείτε τι θέλετε και ποιοι είστε, και να ξεκινήσετε να χτίζετε τη δουλειά που ονειρεύεστε. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να αναλάβετε δράση ώστε να κάνετε τα επόμενα βήματα στην καριέρα σας.