Κάνε το Τεστ
συνέντευξη για δουλειά, άγχος για τη συνέντευξη για δουλειά, αντιμετώπιση άγχους για τις συνεντεύξεις, τρόποι για να καταπολεμήσετε το άγχος των συνεντεύξεων, ψυχοθεραπεία για το άγχος των συνεντεύξεων

Άγχος πριν από μια συνέντευξη: πως να το αντιμετωπίσετε

Άγχος πριν από μια συνέντευξη

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε άγχος και ανησυχία όταν περνάτε από μια συνέντευξη, κάνετε μια παρουσίαση ή δίνετε εξετάσεις. Τα συναισθήματα που νιώθετε συνδέονται με την επιθυμία σας να τα πάτε καλά. Σε ένα βαθμό η προσμονή είναι αυτή που σας κάνει νευρικούς. Υπάρχουν στιγμές ωστόσο που το άγχος είναι υπερβολικό, προκαλεί δυσκολίες και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε. Ως αποτέλεσμα μπορεί να χάνετε επαγγελματικές ευκαιρίες, να αποφεύγετε καταστάσεις, να απομονώνεστε κοινωνικά, να ιδρώνετε ή να έχετε ταχυκαρδία κάθε φορά που έχετε μια συνάντηση στη δουλειά σας ή να μην επιτυγχάνετε τους στόχους σας.

Όταν ένα άτομο είναι ανήσυχο, υπάρχουν τρία διαφορετικά στοιχεία στην αντίδρασή του. Το φυσιολογικό στοιχείο (π.χ. αυξημένος ρυθμός της καρδιάς, εφίδρωση, μυϊκό ένταση), το συμπεριφορικό στοιχείο (π.χ. η αποφυγή, οι προσπάθειες απόδρασης) και το γνωστικό στοιχείο (αρνητικές σκέψεις). Η  δύναμη αυτών των στοιχείων διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά είναι συχνό για τους ανθρώπους να βιώνουν μια φυσιολογική αλλαγή, μετά από μια αρνητική σκέψη, η οποία επιδεινώνει την φυσιολογική αντίδραση, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Πώς θα ξεπεράσετε το άγχος για τις συνεντεύξεις;

Η συνέντευξη για μια καινούργια δουλειά μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος, αλλά υπάρχουν τρόποι για να ηρεμήσετε, να νιώσετε αυτοπεποίθηση και να τα καταφέρετε στη συνέντευξη.

1. Προετοιμαστείτε μπροστά στον καθρέφτη σας

Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη του σπιτιού σας και μιλήστε με την αντανάκλασή σας σαν να ήσασταν στην συνέντευξη και να απαντούσατε σε ερωτήσεις. Η γλώσσα του σώματος, η επαφή με τα μάτια και ο τόνος της φωνής παίζουν σημαντικό ρόλο. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε αυτοπεποίθηση για τη συνέντευξη, θα επικοινωνείτε ξεκάθαρα και το άγχος θα μειωθεί.

2. Ερευνήστε ότι μπορείτε για την εταιρεία

Μην διαβάζετε απλά το προφίλ της εταιρείας. Διαβάστε για τις αξίες της, την αποστολή της, τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης. Όταν το κάνετε αυτό, μπορείτε να συνδέσετε τις απαντήσεις σας με τις βασικές αρχές της επιχείρησης. Αν γνωρίζετε το όνομα του ανθρώπου που σας παίρνει συνέντευξη, ψάξτε για τα στοιχεία του στο Linkedin. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της δουλειάς και προσπαθήστε να βάλετε στις απαντήσεις σας λέξει κλειδιά.

3. Οραματιστείτε την επιτυχία

Όταν αγχωνόμαστε συνήθως σκεφτόμαστε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Για να μειώσετε το στρες πριν από μια συνέντευξη καταγράψτε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχετε στη συνέντευξη. Να θυμάστε, ότι αν περάσετε συνέντευξη κάτι έχει δει σε εσάς ο πιθανός εργοδότης σας.

4. Προετοιμαστείτε για συγκεκριμένες ερωτήσεις

Πολλές εταιρείες (ιδίως οι μεγάλες) χρησιμοποιούν συγκεκριμένα πλαίσια συνεντεύξεων, όπου θέλουν ένα παράδειγμα για μια συγκεκριμένη κατάσταση, τις πράξεις σας και τις αντιδράσεις που σχετίζονται με πράγματα όπως οι διαφωνίες στο χώρο εργασίας, η διαχείριση των projects ή η δυσκολία στην επικοινωνία. Προετοιμαστείτε για διάφορες ερωτήσεις.

5. Ξεκινήστε από νωρίς με εμψυχωτικές εκφράσεις

Οι εμψυχωτικές εκφράσεις θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Βοηθούν να μειώσετε το άγχος τις ημέρες πριν τη συνέντευξη. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι για να αποφύγετε να έχετε θολό μυαλό στη συνέντευξη. Η αυτοπεποίθηση θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις κατάλληλα και γενικά να έχετε καλύτερη απόδοση. Μπορείτε επίσης να εμφανιστείτε με προσεγμένο ντύσιμο για τη δουλειά. Όταν νιώθετε όμορφα ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σας.

6. Σκεφτείτε όσα έχετε να προσφέρετε στην επιχείρηση

Καταγράψτε όλα όσα έχετε να προσφέρετε. Σκεφτείτε πως μπορείτε να δείξετε αυτά τα στοιχεία στην συνέντευξη. Σκεφτείτε την συνέντευξη όχι σαν τεστ ή κάτι που θα σας φέρει σε δύσκολη θέση αλλά σαν μια συζήτηση για να καταλάβετε αν η συμμετοχή σας στην εταιρεία θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε την συνέντευξη σαν μια διαδικασία συνεργασίας και δεν θα νιώθετε άγχος για την απόδοσή σας.

7. Κάντε θετικές δηλώσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να καταπολεμήσετε το άγχος για μια συνέντευξη είναι να ξοδέψετε λίγα λεπτά μπροστά στον καθρέφτη σας και να ποζάρετε σαν υπερήρωας. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα απελευθερωθούν ενδορφίνες. Χρησιμοποιήστε θετικές δηλώσεις όπως, "έχω τα προσόντα, θα τους καταπλήξω".

8. Αλλάξτε τον αρνητικό τρόπο σκέψης

Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να είναι πολύ πειστικές αλλά δεν είναι καθόλου βοηθητικές. Όταν νιώθετε να σας υπονομεύουν, πρέπει να τις διακόψετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε και να τις αντικαταστήσετε με θετικές και βοηθητικές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θετικό μάντρα, όπως "είμαι ικανός", ή τεχνικές NLP. Είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης με πιο θετικό. Και φυσικά, πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους αρνητικές πεποιθήσεις που μπορεί να κουβαλάτε από παιδί.

9. Αναλάβετε δράση για όσα μπορείτε να ελέγξετε

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ανήσυχοι πριν από μια συνέντευξη για δουλειά. Η δράση είναι ένα πανίσχυρο αντίδοτο στο φόβο που συχνά συνοδεύει τις συνεντεύξεις για δουλειά. Επικεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε. Για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθά να κάνετε μια συζήτηση μαζί με έναν έμπιστο φίλο σας, ένα μέλος της οικογένειάς ή τον μέντορά σας.

Βρείτε χρόνο να ηρεμήσετε πριν την συνέντευξη. Κάντε διαλογισμό και οραματιστείτε την επιτυχία στη συνέντευξη. Στη διάρκεια της συνέντευξης, πάρτε μια βαθιά ανάσα μετά από κάθε απάντηση. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, αλλά σας βοηθά να μαζέψετε πληροφορίες που θα σας χρειαστούν σε επόμενες ερωτήσεις.

10. Κρατήστε σημειώσεις με θετικές σκέψεις

Ελέγξετε τις σκέψεις σας και αυτό θα σας βοηθήσει στη συνέντευξη. Οι σκέψεις μας δημιουργούν συναισθήματα και όταν επιλέγετε να επικεντρωθείτε στις θετικές σκέψεις, μπορείτε να αλλάξετε τα συναισθήματά σας. Για να μειώσετε το άγχος, δημιουργήστε σημειώσεις με θετικές σκέψεις που θα σας κρατούν συγκεντρωμένους κάθε φορά που θα εμφανίζονται οι αρνητικές σκέψεις.

11. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος και όχι να το εξαφανίσετε

Όταν αναγνωρίζετε ότι το άγχος είναι μια φυσιολογική απόκριση σε μια ψυχοπιεστική κατάσταση, όπως μια συνέντευξη για δουλειά, τότε η εμπειρία δεν θα σας φαίνεται εκτός ελέγχου. Για να διαχειριστείτε τις φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος στο άγχος, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και αναγνωρίστε ότι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι άβολα αλλά δεν είναι επικίνδυνα. Για να αντιμετωπίσετε τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος, σκεφτείτε την κατάσταση σαν πρόκληση παρά σαν ασύμμετρη απειλή. Αυτές οι προσεγγίσεις θα σας βοηθήσουν να βιώνετε λιγότερο στρες.

12. Πάρτε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε

Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις αναπνοών. Αναπνεύστε αργά, κρατήστε την αναπνοή σας και εκπνεύστε αργά. Κάντε το αυτό 5-10 φορές στη σειρά. Αυτό βοηθά το αίμα να οξυγονωθεί και έτσι μειώνεται το άγχος και μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά.

Όταν το άγχος για μια συνέντευξη αυξάνεται, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τα συναισθήματά σας και να πείτε στον εαυτό σας, "φυσικά είναι τρομακτικό, θέλω πολύ αυτή τη δουλειά!" Επιλέξτε ένα μάντρα και επαναλάβετε το όταν θα νιώθετε άβολα.

13. Κάντε μια άσκηση "γείωσης"

Είναι σημαντικό να μένετε γειωμένοι, δηλαδή στο εδώ και τώρα, και όχι στο άγχος για το μετά. Βοηθά να ηρεμήσετε τον εγκέφαλό σας από τις ανήσυχες, ανεπιθύμητες σκέψεις και να κατανοείτε τη στιγμή. Καθίστε κάπου άνετα, πάρτε 3 βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια πείτε 5 πράγματα που βλέπετε, 4 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε,  3 πράγματα που ακούτε, 2 πράγματα που μυρίζετε και 1 πράγμα που μπορείτε να γευτείτε. Αυτή είναι μια πολύ εύκολη τεχνική που μπορείτε να την κάνετε παντού και βοηθά στη μείωση του άγχους.

14. Να θυμάστε ότι παίρνετε και εσείς συνέντευξη από τον εργοδότη σας

Ένα πολύ αποτελεσματικό tip για έναν συνεντευξιαζόμενο είναι να υιοθετήσει την πεποίθηση ότι η εταιρεία επίσης πρέπει να τον εντυπωσιάσει, ώστε να βρει την κατάλληλη θέση. Όταν ο συνεντευξιαζόμενος είναι επικεντρωμένος στην εντύπωση που πρέπει να κάνει, αυτό αυξάνει το άγχος.

15. Αλλάξτε οπτική

Είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζετε στη δουλειά που επιλέγετε. Μην πηγαίνετε σε μια συνέντευξη με την οπτική ότι απλά θα σας αξιολογήσουν , αλλά να ψάχνετε για προειδοποιητικά σημάδια. Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί αλλά να κάνετε και κάτι που σας ταιριάζει. Αυτή η στάση θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Μην μένετε κολλημένοι στην ιδέα ότι αυτή είναι η μόνη δουλειά που θέλετε, και υιοθετήστε μια διαφορετική στάση στην οποία θα αξιολογείτε αν σας ταιριάζει. Αλλάζοντας την οπτική σας πραγματικά βοηθά ώστε να βρείτε την σωστή δουλειά.

16. Σκεφτείτε ότι η συνέντευξη σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη δουλειά που επιθυμείτε

Η πραγματικότητα είναι ότι θα έχετε άγχος πριν από μια συνέντευξη, αρκεί να μπορείτε να το διαχειριστείτε. Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από τις ικανότητές σας, για αυτό αφιερώστε χρόνο για να ψάξετε πράγματα για την εταιρεία και πιθανές ερωτήσεις. Το άγχος μπορείτε να το ελέγξετε με βαθιές αναπνοές, με αισιοδοξία, ρεαλιστικές και θετικές σκέψεις. Η συνέντευξη είναι η ευκαιρία σας για ένα καλύτερο μέλλον και σας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία.

Ψυχοθεραπεία για το άγχος πριν από μια συνέντευξη

Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να εξερευνήσετε τις υποκείμενες αιτίες της ανησυχίας που βιώνετε και μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί σας επηρεάζουν με αυτό τον τρόπο. Σας δίνει την ευκαιρία να σκεφτείτε τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας και τους άλλους. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα και να αναπτύξετε δεξιότητες. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε την εσωτερική αίσθηση του εαυτού σας, καθώς και να μάθετε στρατηγικές για να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν.

Οφέλη της ψυχοθεραπείας

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Βλέπετε ξεκάθαρα πως και γιατί επηρεάζεστε.
  • Έχετε επίγνωση των σκέψεων που προκαλούν την συγκεκριμένη απόκριση.
  • Γίνεστε πιο αποφασιστικοί ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.
  • Αναπτύσσετε στρατηγικές διαχείρισης.
  • Χτίζετε την εσωτερική σας αντοχή.

Ποια θέματα είναι καλό να αντιμετωπίσετε με ψυχοθεραπεία;

Τα θέματα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με την ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Υψηλά επίπεδα άγχους και ανησυχίας.
  • Δεν μπορείτε να αρχίσετε, να τελειώσετε ή να ακολουθήσετε τα πράγματα.
  • Αποφεύγετε συγκεκριμένες καταστάσεις.
  • Νιώθετε απελπισία ή ότι θα συμβεί μια επικείμενη καταστροφή.
  • Είστε αναβλητικοί.

Εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπιση άγχους

Εκτός της ψυχοθεραπείας, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του άγχους πριν από συνεντεύξεις και παρουσιάσεις

Κατηγορία: