Γιν και Γιανγκ
Ακόμη και αν το σύμβολο του γιν και γιανγκ σας είναι οικείο, μπορεί να μην γνωρίζετε το πραγματικό του νόημα. Η θεωρία του γιν και του γιανγκ είναι μια Κινεζική φιλοσοφία. Το γιν και το γιανγκ αντιπροσωπεύουν το σύμπαν, το οποίο προκύπτει από την χαοτική ενέργεια Wuji. Αυτή ενέργεια μπορεί να δώσει τάξη ή Tai Ji. Έτσι το σύμβολο του γιν και γιανγκ αντιπροσωπεύει την θεωρία της δημιουργίας ή το "big bang" αν χρησιμοποιήσουμε επιστημονική Δυτική ορολογία.
Η αλληλεξάρτηση του γιν και του γιανγκ απεικονίζεται από την καμπύλη γραμμή του συμβόλου. Η πιο μοντέρνα εκδοχή του συμβόλου έχει την προσθήκη μιας λευκής και μαύρης τελείας, η οποία δείχνει τη δυνατότητα της εσωτερικής μεταμόρφωσης.
Η φιλοσοφία πίσω από το σύμβολο γιν και γιανγκ
Στην αρχαία Κινεζική φιλοσοφία, το γιν και το γιανγκ είναι η ιδέα της δυαδικότητας, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αντίθετες δυνάμεις μπορεί να είναι συμπληρωματικές, αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες στο φυσιολογικό κόσμο.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το σύμβολο του γιν και του γιανγκ είναι ότι το μαύρο κομμάτι έχει μια μικρή λευκή τελεία και το λευκό κομμάτι έχει μια μικρή μαύρη τελεία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να δείξει ότι το χάος μπορεί να οδηγήσει στην τάξη. Αυτό είναι επαναστατικό κατά κάποιο τρόπο. Αλλά με την ίδια λογική, η τάξη μπορεί να γίνει ξαφνικά χάος. Όσο και αν φαίνονται αντικρουόμενα αυτά τα δύο πράγματα, υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στο σύμβολο του γιν και του γιανγκ είναι η γραμμή ανάμεσά τους. Αυτή δείχνει ότι η ιδανική κατάσταση για κάθε άνθρωπο δεν είναι ούτε το χάος ούτε η τάξη, γιατί όταν όλα είναι σε τάξη μοιάζουν απολυταρχικά και αν είναι σε χάος τότε κυριαρχεί ο φόβος και ο συναισθηματικός πόνος.
Τότε ποια είναι η ιδανική κατάσταση; Είναι η λεπτή διαχωριστική γραμμή, όπου το ένα πόδι είναι στην τάξη σταθερό και το άλλο στο χάος, έτσι ώστε νέα και μεταμορφωτικά πράγματα μπορεί να συμβούν. Η ζωή (βιολογικά) δεν προκύπτει μέσα από την απόλυτη τάξη, αλλά από μια μερική ασυμμετρία. Η απόλυτη τάξη συναντιέται μόνο στα νεκρά πράγματα, όχι στους ζωντανούς οργανισμούς.
Το νόημα πίσω από το γιν και το γιανγκ
Το γιν και το γιανγκ είναι μια δυναμική ισορροπία αντίθετων αλλά συμπληρωματικών και αλληλένδετων δυνάμεων, γνωστό ως chi. Η αρχή του γιν και του γιανγκ είναι ότι σε όλα υπάρχει δυαδικότητα. Επομένως, υπάρχει ένα στοιχείο του μη φυσικού κόσμου, το οποίο δεν το βλέπουμε αλλά το νιώθουμε, μας περιβάλλει συνεχώς.
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την αληθινή προέλευση του συμβόλου καθώς εμφανίστηκε στη Νεολιθική Εποχή. Το σύμβολο γιν-γιανγκ έκανε την εμφάνιση του στο Βιβλίο των Αλλαγών, που αποτελεί ένα κλασικό έργο της κινεζικής φιλοσοφίας.
Αυτή η θεωρία κάνει την εμφάνισή της στη βιβλιογραφία στη διάρκεια της δυναστείας των Yin και Zhou, μια χρονική περίοδος που σηματοδότησε την αρχή του Κομφουκιανισμού και του Ταοϊσμού. Έτσι, το γιν και το γιανγκ έχει τις ρίζες του σε πολλές σχολές σκέψεις και παραδείγματα μπορούμε να βρούμε παντού.
Τι συμβολίζει το γιν;
Το γιν συμβολίζει την γειωμένη γήινη ενέργεια, το κρύο, το σκοτάδι και έχει άμεση σχέση με το φεγγάρι, τους ωκεανούς. Συμβολίζει την θηλυκή ενέργεια.
Οι γυναίκες συνδέονται με το γιν επειδή ο εμμηνορροϊκός κύκλος τυπικά διαρκεί 28 μέρες, όπως ο κύκλος του φεγγαριού. Στην Κινεζική φιλοσοφία, η "ουσία" που προκαλεί την έμμηνο ρύση έχει την ονομασία Tian Gui, ή ουράνιο νερό, και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κορίτσι που έχει πλέον την ικανότητα να κάνει παιδιά, είναι γυναίκα. Ο συνδυασμός του γιν και του γιανγκ έχει τη δυνατότητα της ζωής.
Το γιν αντιπροσωπεύει το χειμώνα, ενώ το γιανγκ το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο είναι περισσότερο γιν από το καλοκαίρι, αλλά περισσότερο γιανγκ από το χειμώνα. Γενικά το γιν έχει μια σχέση με τα εξής:
- Στοχασμό
- Συστολή
- Ηρεμία
- Χαλαρότητα
- Ησυχία
Τι συμβολίζει το γιανγκ;
Το γιανγκ αντιπροσωπεύει τον ήλιο, είναι φωτεινό, εκδηλωτικό και απερίσκεπτο μερικές φορές. Συνδέεται με την αρσενική ενέργεια. Το γιανγκ έχει σχέση με τα εξής:
- Πράξη
- Επέκταση
- Εξέλιξη
- Ζέστη
- Κίνηση
Παραδείγματα γιν και γιανγκ:
Φως και σκοτάδι: η ιδέα του γιν και του γιανγκ μπορεί να εφαρμοστεί στον κύκλο φως και σκοταδιού. Το γιν είναι η σκιά ενώ το γιανγκ ο ήλιος.
Στοιχεία της φύσης: η θεωρία του γιν και του γιανγκ μπορεί να εφαρμοστεί στα πέντε στοιχεία της φύσης, γνωστά ως "Wu Xing" που περιλαμβάνουν τη φωτιά, το ξύλο, τη γη, το μέταλλο και το νερό. Όπως το γιν και το γιανγκ , αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε ένα κύκλο ζωής, θανάτου και αναγέννησης.
Μαγνητικά πεδία: οι μαγνήτες αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα γιν και γιανγκ. Η μία πλευρά είναι η βόρεια και η άλλη η νότια. Μόνο όταν αυτές οι δύο πλευρές τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη μπορούν να συγχρονιστούν.
Τι συμβαίνει όταν το γιν και το γιανγκ είναι εκτός ισορροπίας;
Το γιν και το γιανγκ έχουν πάντα μια συμπληρωματική σχέση. Δεν μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Κάτι μπορεί να είναι περισσότερο γιν από ότι γιανγκ (δεν μπορεί να είναι μόνο γιν ή γιανγκ). Το γιν και το γιανγκ μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει μια φυσική τάξη στο σύμπαν και η παραγωγικότητα προέρχεται από την αρμονία. Όταν η αρμονία διασπαστεί, τα προβλήματα και οι ασθένειες εμφανίζονται.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας δείχνουν τι μπορεί να συμβεί όταν το γιν και το γιανγκ είναι εκτός ισορροπίας.
Στο φενγκ σούι
Η θεωρία του γιν και του γιανγκ υπάρχει στο φενγκ σούι (Feng Shui), την τέχνη και την επιστήμη της τοποθέτησης. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχέδιο διακόσμησης του σπιτιού, το φενγκ σούι μεταφράζεται σε αέρας και νερό, με τον αέρα να αντιπροσωπεύει το γιανγκ και το νερό το γιν.
Όταν τα στοιχεία του γιν και του γιανγκ είναι σε ισορροπία στο περιβάλλον, υπάρχει καλή ροή της ενέργειας που προάγει την υγεία, την ευεξία και την μακροζωία. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, το περιβάλλον σας μπορεί να μοιάζει βαρετό και να μην σας εμπνέει.
Στη σχέση μας με τη φύση
Ο πλανήτης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ισορροπίας ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι μολύνουν τη φύση και αυτό παρεμβαίνει στη θερμοκρασία του πλανήτη, καταστρέφουν την ισορροπία.
Όταν καταστρέφουμε τη φύση, καταστρέφουμε τον εαυτό μας. Θα ήταν καλύτερο να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας ανάλογα με την εποχή και τον κύκλο της φύσης, αντί να πηγαίνουμε εναντίον της.
Στην Κινεζική ιατρική
Η ιδέα του γιν και του γιανγκ είναι το φιλοσοφικό πλαίσιο της Κινεζικής ιατρικής. Όλα τα όργανα και οι μεσημβρινοί έχουν ενέργεια γιν και γιανγκ και αυτά βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στο βελονισμό, ο οποίος αποκαθιστά την ροή ενέργειας στο σώμα για να θεραπεύσει.
Στην Κινεζική ιατρική, συγκεκριμένα νοσήματα επικρατούν στη διάρκεια των διαφορετικών εποχών, που αντιστοιχούν σε ανισορροπία του γιν και του γιανγκ μέσα στο σώμα.
Πώς μπορούμε να βρούμε την ισορροπία;
Πολλές πτυχές του δυτικού πολιτισμού παρεμβαίνουν στην ισορροπία του γιν και του γιανγκ, κάνοντας τη ζυγαριά να γέρνει προς το γιανγκ. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να επαναφέρουμε την ισορροπία:
1. Κάνουμε προτεραιότητα την ξεκούραση
Όταν μένουμε ως αργά ξύπνιοι τότε επιβαρύνουμε το γιανγκ. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που απλώς ανεβάζει περισσότερο την ενέργειά μας και διαιωνίζει περαιτέρω την ανισορροπία.
Με τον καιρό , η υπερβολική γιανγκ ενέργεια παρεμβαίνει στο βιολογικό ρολόι του σώματος, τον κιρκάδιο ρυθμό, και έτσι γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες.
Μην πιστεύετε στο μύθο που λέει ότι η παραγωγικότητα σημαίνει να κοπιάζετε συνεχώς, να ξεπερνάτε τα όριά σας και να παραμελείτε τις φυσικές σας ανάγκες για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Ποτέ μην υποτιμάτε την σημασία της ξεκούρασης για το σώμα και το μυαλό.
2. Γυμναζόμαστε, αλλά όχι σε βάρος του ύπνου
Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς. Αλλά τα προβλήματα ξεκινούν όταν θυσιάζουμε τον ύπνο για να κάνουμε άσκηση ή μετά από την δουλειά μπροστά από τον υπολογιστή θέλουμε να κάνουμε βαριά άσκηση.
Αυτές οι προσεγγίσεις για την άσκηση είναι αντιπαραγωγικές. Ουσιαστικά, είναι η συνταγή για τραυματισμούς. Αντί για αυτό, καλό είναι να κινούμαστε όλη την ημέρα και να γνωρίζουμε τις ανάγκες του σώματός μας πριν επιλέξουμε μια συγκεκριμένη μορφή άσκησης.
3. Τρώμε απλά και υγιεινά
Η διατροφή που δεν περιλαμβάνει λίπος, υδατάνθρακες και ζάχαρη είναι μια ακραία επιλογή και τελικά μας προκαλεί περισσότερο άγχος. Μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την διατροφή, είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή και να μην καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές.
4. Βρίσκουμε χρόνο για γιν δραστηριότητες μέσα στην ημέρα
Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι τόσες πολλές (ενέργεια γιανγκ) που συχνά δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαμβάνει την παρούσα στιγμή. Για να βρούμε την ισορροπία είναι σημαντικό να βάλουμε στο πρόγραμμά μας περισσότερες γιν δραστηριότητες όπως τα διαλλείματα στα οποία μπορούμε να φάμε, να διαλογιστούμε ή να κάνουμε γιόγκα και να βρούμε το κέντρο μας.
5. Δημιουργούμε μια ρουτίνα ύπνου
Όταν ο ήλιος πέφτει, μπορούμε να κάνουμε περισσότερες γιν δραστηριότητες, να φάμε ένα όμορφο δείπνο, να κλείσουμε τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο, ένα μασάζ και η ευγνωμοσύνη συμβάλλουν σημαντικά στην ηρεμία μας. Η ευγνωμοσύνη χρειάζεται εξάσκηση και είναι μια γιν δραστηριότητα. Όταν τελειώνουμε την ημέρα μας με ευγνωμοσύνη μπορούμε να κοιμηθούμε πιο ήσυχα.
Μπορούμε να βρούμε την ισορροπία μας
Το γιν και το γιανγκ είναι μέρος της αρχαίας Κινεζικής φιλοσοφίας και μας υπενθυμίζει ότι η ισορροπία είναι το κλειδί της ευημερίας. Εξισορροπώντας τις αντίθετες αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις του γιν και του γιανγκ, μπορούμε να έχουμε καλύτερη υγεία. Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING είναι μέθοδοι που συμβάλλουν στην ισορροπία στην ψυχή και στο σώμα.