Συναισθηματική εξάρτηση
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την συναισθηματική εξάρτηση (συνειδητά ή ασυνείδητα) για να καλύψουν το συναισθηματικό κενό που νιώθουν μέσα τους. Έτσι οι συμπεριφορές τους δεν μπορούν να έχουν ανεξαρτησία. Το φαινόμενο μπορεί να αφορά οικογένειες, ερωτικές και πλατωνικές σχέσεις, αν και είναι πιο συχνό στις στενές σχέσεις.
Σε κάθε σχέση υπάρχει ένα φυσιολογικό επίπεδο συναισθηματικής εξάρτησης από το σύντροφό μας, όταν όμως είναι υπερβολική, παύει να είναι υγιής για εμάς, το σύντροφό μας και τη σχέση μας.
Ποια είναι τα σημάδια της συναισθηματικής εξάρτησης;
Οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα που αποτελούν σημάδια της συναισθηματικής εξάρτησης σε ένα άλλο άτομο περιλαμβάνουν:
- Παράλογο ή υπερβολικό φόβο ότι θα χάσει το άλλο άτομο
- Ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση για τη σχέση
- Ελεγκτικές συμπεριφορές
- Έντονη επιθυμία/ ανάγκη για να έχει το χρόνο, την προσοχή και τη στοργή του άλλου ατόμου
- Δηλώσεις/συναισθήματα που δείχνουν ότι δεν είναι αρκετά καλό για να είναι με ένα άλλο άτομο
- Αποδοχή ψυχολογικής και σωματικής ταλαιπωρίας (ώστε να μην χαθεί η σχέση)
- Άγχος/ανησυχίες
- Εξαρτήσεις
- Συναισθήματα ανεπάρκειας, αμφιβολιών για τον εαυτό
Οι άνθρωποι με συναισθηματική εξάρτηση ίσως να κάνουν ερωτήσεις στους συντρόφους τους , όπως:
- Με αγαπάς;
- Σε ενοχλώ;
- Θέλεις να περάσεις χρόνο μαζί μου;
- Πώς σου φαίνομαι;
Φυσικά, όλες αυτές οι ερωτήσεις δείχνουν , τις περισσότερες φορές, την προσωπική ανασφάλεια. Ποια είναι όμως η ρίζα της συναισθηματικής εξάρτησης;
Αιτίες συναισθηματικής εξάρτησης
Η συναισθηματικής εξάρτηση έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία, στα γεγονότα, στις εμπειρίες και στα τραύματα που έχει βιώσει ένα παιδί. Τα παιδιά που δεν μαθαίνουν την ανεξαρτησία πριν την ηλικία των 12 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν σημάδια συναισθηματικής εξάρτησης στην ενήλικη ζωή τους.
Η μετάβαση στην συναισθηματική μας ανεξαρτησία έχει άμεση σχέση με τα πρότυπα ζωής που έχουμε μάθει από τους γονείς μας. Όταν οι άνθρωποι έχουν δικά τους ανεπίλυτα συναισθηματικά θέματα είναι πιο πιθανό να έχουν συναισθηματική εξάρτηση στις σχέσεις τους.
Στη ζωή μας επιλέγουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να επαναλάβουμε τους ρόλους που έχουμε μάθει. Αυτό είναι υπέροχο όταν κάποιος έχει μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία και υγιή πρότυπα. Για πολλούς ανθρώπους όμως, η αγάπη έχει μια διαστρεβλωμένη έννοια και επιλέγουν άτομα που παίζουν με την εύθραυστη ψυχολογία τους.
Πώς η συναισθηματική εξάρτηση επηρεάζει τις σχέσεις;
Αν και η συναισθηματική εξάρτηση μπορεί να κάνει ένα άτομο να κρατήσει τη σχέση του, τελικά αυξάνει τις πιθανότητες για να τελειώσει η σχέση. Η συναισθηματική εξάρτηση πολλές φορές πάει μαζί με την ζήλια.
Η χειραγώγηση προς το σύντροφό είναι μια κατάσταση που τον φθείρει. Έτσι ο σύντροφος βάζει τέλος στη σχέση και το αποτέλεσμα είναι η παράλογη πεποίθηση της εξάρτησης, "χωρίς εσένα είμαι ένα τίποτα", να βγαίνει αληθινή.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική εξάρτηση;
Η συναισθηματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ένα άτομο πιστεύει ότι έχει ανάγκη ένα άλλο άτομο για να νιώθει ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και στην συναισθηματική εξάρτηση. Όταν ένα άτομο είναι συναισθηματικά εξαρτημένο σε μια σχέση, νιώθει ότι χρειάζεται το άλλο άτομο για να επιβιώσει και αυτό δεν είναι υγιές. Συνεχώς αποζητά την προσοχή, την υποστήριξη και την επιβεβαίωση επειδή δεν μπορεί να δώσει στον εαυτό του αυτά τα πράγματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική εξάρτηση.
1. Φροντίδα του εαυτού
Η συναισθηματική εξάρτηση ξεκινά όταν δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Όταν χρειάζεται κάποιος να στηρίζετε στους άλλους για να νιώθει πλήρης και δεν μπορεί να καλύψει μόνος του τις συναισθηματικές του ανάγκες, τότε αγνοεί την ικανότητά του να προσφέρει ικανοποίηση στον εαυτό του.
Αν θέλετε να μην νιώθετε συναισθηματική εξάρτηση, είναι ανάγκη να κατανοήσετε τον εαυτό σας. Τι είναι αυτό που έχετε ανάγκη από το σύντροφό σας; Πώς θα μπορούσατε να καλύψετε αυτές τις συναισθηματικές ανάγκες μόνοι σας, χωρίς να βασίζεστε σε ένα άλλο άτομο;
2. Αποδοχή της μοναξιάς
Όλοι μας χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι μας. Είναι υγιές να μένουμε μόνοι μας είτε για να κάνουμε τις αγαπημένες μας δραστηριότητες ή να κάνουμε ενδοσκόπηση. Μπορεί να σας μοιάζει τρομακτικό να ξέρετε τι χρειάζεστε και να θέλετε να περνάτε χρόνο μακριά από το σύντροφό σας, όμως είναι σημαντικό να επικοινωνείτε για τις ανάγκες σας όταν ξέρετε τι χρειάζεστε. Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι ωφέλιμος για την ψυχή μας.
Αν νιώθετε ότι σας κατακλύζει η συναισθηματική εξάρτηση, είναι ανάγκη να ανακαλύψετε ξανά την ανεξαρτησία σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα χόμπι που απολαμβάνετε, είτε είναι γιόγκα, η ζωγραφική, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή οτιδήποτε θέλετε να κάνετε , τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσετε.
Κάντε αυτές τις δραστηριότητες μόνοι σας. Ανακαλύψτε όλα όσα σας δίνουν χαρά, ηρεμία και γαλήνη. Όσο μαθαίνετε πράγματα για τον εαυτό σας, η συναισθηματική εξάρτηση θα υποχωρεί. Όταν μπορείτε να αναγνωρίσετε τις ικανότητές σας θα νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
3. Λίστα ικανοτήτων
Ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά σας; Όσο μικρά και αν είναι, αναγνωρίστε τα. Αυτή η λίστα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την συναισθηματική ανεξαρτησία σας επειδή αρχίζετε να βλέπετε τι έχει να προσφέρει η ανεξαρτησία στη σχέση σας.
Βρείτε τρόπους για να ενισχύσετε τις ικανότητές σας. Επικεντρωθείτε σε αυτές και καλό είναι να τις υπενθυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά. Έτσι δεν θα περιμένετε την επιβεβαίωση και την άποψη των άλλων για εσάς.
Επίσης βοηθά να παρατηρείτε τους ανθρώπους στη ζωή σας και έτσι θα υποχωρεί η συναισθηματική εξάρτηση. Τι είναι αυτό που θαυμάζετε στους άλλους; Στη συνέχεια, κοιτάξτε στον καθρέφτη σας και δείτε αν έχετε κοινά χαρακτηριστικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ήταν στη ζωή σας αν δεν είχατε ικανότητες, δυνατότητες και θετικά χαρακτηριστικά.
4. Αλλαγή τρόπου σκέψης
Αν νιώθετε ότι λαχταράτε την συναισθηματική εξάρτηση και την επιβεβαίωση. είναι εντάξει. Μην αφήνετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις να σας αποθαρρύνουν από το μονοπάτι της ανεξαρτησίας σας. Αντί να προσπαθείτε να περιορίσετε την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας, απλά κάντε μια ουδέτερη ή θετική σκέψη, πιο ρεαλιστική.
Όταν σαμποτάρετε οι ίδιοι τον εαυτό σας, τότε κάντε μια προσπάθεια να δείξετε συμπόνια. Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις να φύγουν, έτσι θα νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση μέρα με τη μέρα.
5. Αναγνώριση μοτίβων συμπεριφοράς
Η συναισθηματική εξάρτηση είναι συχνά αποτέλεσμα των προηγούμενων εμπειριών και σχέσεων. Αυτές οι εμπειρίες επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς και έτσι αποζητάτε συνεχώς την επιβεβαίωση από τους άλλους.
Το κλειδί είναι να ανακαλύψετε την ρίζα αυτών των μοτίβων συμπεριφοράς. Μόνο έτσι θα μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης σας ώστε να είστε συναισθηματικά ανεξάρτητοι.
Πότε αρχίσατε να έχετε αυτές τις συμπεριφορές στις σχέσεις σας; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να σπάσετε αυτά τα μοτίβα;
Μπορείτε να ανακτήσετε την ανεξαρτησία σας
Η συναισθηματική εξάρτηση μπορεί να έχει τη ρίζα της, στην έλλειψη ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ. Όταν ένα άτομο δεν έχει αυτοπεποίθηση δεν αναγνωρίζει την αξία του και χρειάζεται την επιβεβαίωση και την γνώμη των άλλων.
Από τη στιγμή που θα εκτιμήσετε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας, δεν θα ζητάτε την επιβεβαίωση των άλλων και θα θέλετε υγιείς σχέσεις στη ζωή σας. Δεν είναι ανάγκη η συναισθηματική εξάρτηση να σας καταδυναστεύει, και η δέσμευση στην ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ, με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING είναι ένα από τα βήματα για να δημιουργήσετε μια πιο υγιή ζωή.