Σκωληκοειδίτιδα
Σκωληκοειδίτιδα σημαίνει φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως. Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, για την οποία πρέπει κανείς άμεσα να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, καταρχήν για χειρουργική εκτίμηση, και συχνά για άμεση χειρουργική επέμβαση.
Σκωληκοειδής απόφυση
Η σκωληκοειδής απόφυση, βρίσκεται στη κάτω δεξιά κοιλία, στην αρχή του παχέος εντέρου, στη συμβολή του με το λεπτό έντερο. Είναι ένας εντερικός σχηματισμός διαμέτρου περίπου 0,5 εκατοστά και μήκος 7-12 εκατοστά.
Παλαιότερα πιστευόταν ότι δεν παίζει κάποιο ρόλο στη φυσιολογία του γαστρεντερικού, όμως πρόσφατες έρευνες τείνουν να αποδείξουν ότι η πλούσια λεμφαγγειακή της παροχέτευση την καθιστά σημαντική στην άμυνα του γαστρεντερικού μας συστήματος. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα εμβρυικό υπόλειμμα, που συμβάλει γενικότερα στην άμυνα του οργανισμού και στη σωστή λειτουργία του εντέρου, αποθηκεύοντας χρήσιμα μικρόβια για την εντερική ισορροπία.
Αίτια σκωληκοειδίτιδας
Η απόφραξη του αυλού της απόφυσης μπορεί να προκληθεί από σκληρά κόπρανα, υπερπλασία του λεμφικού ιστού, ύπαρξη βαρίου μετά από κάποια εξέταση, συμφύσεις ή ξένο σώμα.
Συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας
Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα ή ακαθόριστος γύρω από τον ομφαλό. Στη συνέχεια, εντός λίγων ωρών, ο πόνος αλλάζει θέση και σταθεροποιείται στη δεξιά κάτω κοιλία (δεξιός λαγόνιος βόθρος) με μεγάλη αναπηδώσα ευαισθησία στην κοιλιά (πίεση και απελευθέρωση).
Στη συνέχεια, εντός λίγων ωρών, ο πόνος αλλάζει θέση και σταθεροποιείται στη δεξιά κάτω κοιλία (δεξιός λαγόνιος βόθρος) αποκτώντας σαφή χαρακτήρα.
Συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι
- ο πυρετός
- η ανορεξία
- η τάση για εμετό
Προς επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνονται οι παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις:
- Γενική Αίματος (τα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να είναι αυξημένα)
- ΤΚΕ
- CRP
- Υπερηχογράφημα, χρήσιμο ιδίως σε γυναίκες προς αποκλεισμό κύστης ωοθήκης, έλεγχο πιθανού αποστήματος και υγρού στο Δουγλάσειο χώρο.
Συμπληρωματικά μπορεί να διενεργηθούν και άλλες εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία MRI, αξονική CT) που σε περίπτωση διαφοροδιαγνωστικών δυσκολιών θα επιβεβαιώσουν αλλά και θα ορίσουν και την βαρύτητα της πάθησης.
Αντιμετώπιση σκωληκοειδίτιδας
Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με οξεία σκωληκοειδίτιδα χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, γιατί μία πιθανή ρήξη θα οδηγήσει σε περιτονίτιδα (όπου το περιεχόμενο του εντέρου χύνεται στην κοιλιά) και στο θάνατο.
Στις λίγες περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ήπια και η κατάσταση όχι προχωρημένη, μπορεί η αντιμετώπιση να είναι συντηρητική, με τη λήψη αντιβίωσης. Ωστόσο σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποτροπιάσει η σκωληκοειδίτιδα και καταστεί αναγκαία η επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Αυτό που χρειάζεται αποφασιστεί, δεν είναι τόσο ο χρόνος της χειρουργικής επεμβάσης (αυτή θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό), όσο το είδος της, δηλαδή αν θα γίνει με τη ανοικτή τομή ή με λαπαροσκοπική τεχνική. Η λαπαροσκοπική τεχνική έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και το αισθητικό αποτέλεσμα, η νοσηλεία περιορίζεται σε ένα ή δύο εικοσιτετράωρα και ο ασθενής επανέρχεται στην πλήρη δραστηριότητα του σε λίγες ημέρες. Η ανοιχτή τεχνική προτιμάται σε περιπτώσεις όπου έχουν υπάρξει επιπλοκές, ρήξη ή το στάδιο της φλεγμονής είναι προχωρημένο.