Κάνε το Τεστ
έκτρωση, άμβλωση, ψυχολογικές συνέπειες μια έκτρωσης, καταθλιψη, ενοχες, τυψεις, εμπειριες εκτρωσης, ψυχολογικές συνέπειες μιας άμβλωσης, ψυχοθεραπεία πριν την έκτρωση, ψυχοθεραπεία μετά την έκτρωση

Έκτρωση/Άμβλωση – κατάθλιψη και ενοχές

Ψυχολογικές συνέπειες της έκτρωσης: κατάθλιψη και ενοχές

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν πάρει την απόφαση να κάνουν μια έκτρωση το έχουν σκεφτεί πολύ, προσπαθώντας να πάρουν τη σωστή απόφαση. Αλλά για αρκετές γυναίκες, η έκτρωση είναι μια πολύ επώδυνη ψυχικά εμπειρία. Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική πριν και μετά την έκτρωση προσφέρουν την υποστήριξη και την ενημέρωση που έχει ανάγκη μια γυναίκα. Φυσικά, για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να τερματίζει μια εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση μπορεί να βιώνουν ένα εύρος συναισθημάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκτρωση, όπως θλίψη ή κατάθλιψη, ενοχές και τύψεις, ή ανακούφιση. Μερικές γυναίκες νιώθουν άγχος ή πίεση βραχυπρόθεσμα. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα συναισθήματα είναι πιο έντονα πριν από την επέμβαση και υποχωρούν αμέσως μετά.

Γενικά, το πως νιώθει μια γυναίκα εξαρτάται από τους λόγους που οδήγησαν στην έκτρωση. Επίσης έχει να κάνει με το πόσο άνετα νιώθει με την απόφαση που πήρε και αν είχε την κατάλληλη την ενημέρωση και την υποστήριξη.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε μια έκτρωση;

Για κάποιες γυναίκες, η απόφαση για το αν θα προχωρήσουν σε μια έκτρωση ή αν θα συνεχιστεί η εγκυμοσύνη είναι ξεκάθαρη, ενώ για άλλες μπορεί να είναι μια δύσκολη επιλογή.

Παράγοντες που παίζουν ρόλο περιλαμβάνουν:

  • Η σχέση με το σύντροφο.
  • Η οικογενειακή κατάσταση και υποστήριξη.
  • Οι κοινωνικές, θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις.
  • Η ευεξία του εμβρύου.
  • Το αν είναι κάποιος έτοιμος να αναλάβει το ρόλο του γονέα.
  • Τις ανάγκες των παιδιών που υπάρχουν ήδη στην οικογένεια.
  • Η καριέρα και η οικονομική κατάσταση.
  • Η σωματική και ψυχική υγεία.
  • Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις για την εγκυμοσύνη και τις επιλογές όπως η άμβλωση, η υιοθεσία, η αναδοχή και η ανατροφή των παιδιών.

Ψυχολογικές συνέπειες μετά από μια έκτρωση

Αν και οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν μακροχρόνια θέματα στην ψυχική τους υγεία μετά από μια έκτρωση, κάποιες μπορεί να νιώθουν συναισθήματα κατάθλιψης, πένθους λόγω της απώλειας ή άλλα αρνητικά συναισθήματα που συνήθως οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η κοινωνία και η οικογένεια. Για συγκεκριμένες γυναίκες, η εμπειρία της έκτρωσης, είτε έγινε ένα μήνα πριν ή δεκαετίες πριν, μπορεί να είναι η ρίζα πολλών θεμάτων. Αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα προβλήματα στη σχέση, την αδικαιολόγητη θλίψη.

Θέματα προσκόλλησης

Οι γυναίκες που δεν έχουν επεξεργαστεί μια άμβλωση που έκαναν στο παρελθόν και δεν την έχουν προσθέσει στη δική τους ιστορία, μπορεί να νιώθουν μια απροσδιόριστη θλίψη που δεν μπορούν να την καθορίσουν. Οι γυναίκες που έχουν ανεπίλυτα συναισθήματα σχετικά με την άμβλωση μπορεί να εμφανίζουν θέματα όπως:

  • Κατάθλιψη και άγχος
  • Περιπλεγμένο πένθος
  • Θυμό
  • Ντροπή και ενοχές, τύψεις (ειδικά ντροπή που είναι απροσδιόριστη ή δεν έχει προφανή αιτία)
  • Θέματα αυτοεκτίμησης
  • Θέματα στη σχέση (καταστροφικές και κακοποιητικές σχέσεις)
  • Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

Για κάποιες γυναίκες, τα ανεπίλυτα συναισθήματα μπορεί να αποτελούν ένα μεγάλο βάρος που πρέπει να κουβαλήσουν και το οποίο έχουν θάψει βαθιά μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να μιλάνε καθόλου για αυτό.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που ξεκινούν ψυχοθεραπεία και στη διάρκεια των συνεδριών οι γυναίκες μιλούν ανοιχτά για την έκτρωση που έχουν κάνει μέχρι και δεκαετίες πριν. Συνήθως, αυτές οι γυναίκες νιώθουν ενοχές για την απόφασή τους καθώς η οικογένειά τους έκανε να νιώθουν ντροπή για αυτό. Η ντροπή φωλιάζει μέσα στις ψυχές των γυναικών και έτσι δεν μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά την εμπειρία τους.

Πολλές φορές οι γυναίκες στη διάρκεια των συνεδριών σκέφτονται αν έχουν το δικαίωμα να πενθήσουν επειδή ήταν δική τους επιλογή να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Η εμπειρία της αδικαιολόγητης θλίψης είναι έντονη, ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν υποστήριξη στο πένθος τους επειδή οι άλλοι δεν αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα τους.

Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την υποστήριξη στο πένθος που βιώνουν. Οι πνευματικές και ηθικές αρχές και πεποιθήσεις έχουν τεράστια επίδραση στην συναισθηματική κατάσταση. Αυτό που έχει ανάγκη κάθε γυναίκα μετά από μια έκτρωση είναι να δείξει κάποιος ειλικρινές ενδιαφέρον για την εμπειρία της. Να την ρωτήσει πως νιώθει για να λάβει την κατάλληλη υποστήριξη.

αμβλωση, έκτρωση, κατάθλιψη, ενοχές, τυψεις, εμπειριες εκτρωσης

Στίγμα γύρω από την έκτρωση

Αν και η έκτρωση είναι νόμιμη και αποτελεί δικαίωμα της κάθε γυναίκας, υπάρχει ένα στίγμα γύρω από αυτή την επιλογή. Καλό είναι λοιπόν οι γυναίκες να γνωρίζουν για το στίγμα ώστε να επιλέξουν σε ποιους θέλουν να μιλήσουν για αυτό το θέμα.

Πολλές γυναίκες κάνουν έκτρωση χωρίς να έχουν ανάγκη την υποστήριξη. Για άλλες, ειδικά αυτές που δεν μπορούν να πάρουν εύκολα μια απόφαση, η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να πούνε όσα νιώθουν σε ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον. Η ψυχοθεραπεία δίνει σε κάθε γυναίκα το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Βέβαια, η ψυχοθεραπεία πρέπει πάντα να είναι αμερόληπτη και να μην κατευθύνεται από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει ανάγκη την σωστή ενημέρωση για να πάρει μια απόφαση για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης της. Ένας ψυχοθεραπευτής δεν πρέπει ποτέ να κατευθύνει τις αποφάσεις σας.

Η δύσκολη απόφαση για την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης αφορά αποκλειστικά τη γυναίκα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ο σύντροφος, ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να θέλει να συμμετέχει στην ψυχοθεραπεία.

Πότε πρέπει μια γυναίκα να ζητά βοήθεια;

Αν μια γυναίκα έχει στο μυαλό της την έκτρωση, είναι ανάγκη να έχει σωστή ενημέρωση ώστε να πάρει τη σωστή απόφαση για εκείνη, για τη ζωή της. Είναι σημαντικό να γνωρίζει όλους τους κινδύνους και τις επιλογές που έχει.

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει την συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Κάθε γυναίκα μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την διαδικασία της έκτρωσης, για τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά μια γυναίκα ώστε να επουλώσει τις πληγές της και να νιώσει καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον για να πάρει μια γυναίκα την καλύτερη απόφαση για αυτήν και να σκεφτεί όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Ψυχοθεραπεία πριν από την έκτρωση

Η ψυχοθεραπεία για την έκτρωση, όπως και η συμβουλευτική για την εγκυμοσύνη, έχει ως σκοπό την σωστή ενημέρωση μιας γυναίκας ώστε να δει ξεκάθαρα τις επιλογές της. Αυτό είναι βοηθητικό ακόμη και αν έχει ήδη πάρει την απόφασή της.

Ένας ψυχοθεραπευτής θα εξηγήσει την διαδικασία ώστε να γνωρίζει μια γυναίκα τι να περιμένει. Επίσης μπορεί να γίνει μια συζήτηση για άλλες διαθέσιμες επιλογές. Συνήθως, μια γυναίκα θέλει να γνωρίζει πως μια έκτρωση μπορεί να επηρεάσει την καριέρα, την οικονομική κατάσταση, την οικογένεια, την ψυχική ή την σωματική της υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας, ότι ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι εκεί για να σας κρίνει. Φυσικά, κανένας ψυχοθεραπευτής δεν θα κάνει προσπάθεια να σας μεταπείσει σε ότι και αν έχετε αποφασίσει. Ο ρόλος του είναι να σας δώσει πληροφορίες και να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.

Ψυχοθεραπεία μετά την έκτρωση

Μετά από την εμπειρία μιας έκτρωσης, οι περισσότερες γυναίκες είναι σε παρακολούθηση από τον γυναικολόγο τους ώστε να δουν αν η ανάρρωση κυλά ομαλά και η σωματική και η ψυχολογική επούλωση εξελίσσονται σωστά και να γίνει μια συζήτηση για τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης.

Για μερικές γυναίκες, η εμπειρία της έκτρωσης μπορεί να είναι τραυματική. Μπορεί να νιώθουν ενοχές, τύψεις, ντροπή, πένθος, κατάθλιψη ή άγχος μετά την επέμβαση. Αν αυτό συμβαίνει σε εσάς είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.

Κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ψυχοθεραπεία μετά από μια έκτρωση, ακόμη και αν η έκτρωση έγινε πολύ καιρό πριν.

Καμία γυναίκα δεν χρειάζεται να κουβαλά μέσα της το ψυχολογικό βάρος της έκτρωσης 

Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να πενθήσει για την απώλεια που βιώνει μετά από μια έκτρωση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει ασφαλές περιβάλλον ώστε μια γυναίκα να επεξεργαστεί όσα νιώθει. Για πολλές γυναίκες η έκτρωση είναι μια τραυματική εμπειρία και με τη βοήθεια του EMDR μπορούν να επουλώσουν τις πληγές τους.

Κατηγορία: