Κάνε το Τεστ
τεστ δυσανεξίας, τιμή, τροφική δυσανεξία, διαφορές τροφική δυσανεξίας και τροφικής αλλεργίας, συμπτώματα τροφικής δυσανεξίας, τεστ τροφικής αλλεργίας, τεστ τροφικής δυσανεξίας

Τεστ δυσανεξίας

Τεστ δυσανεξίας

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά τεστ διαθέσιμα για την διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας ή τεστ δυσανεξίας. Φυσικά, είναι δύσκολο κάποιος να γνωρίζει ποιο είναι το πιο αξιόπιστο. Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα στην τροφική αλλεργία και στην τροφική δυσανεξία;

Διαφορές τροφικής αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας

Η δυσανεξία σε μια τροφή δεν είναι το ίδιο με την τροφική αλλεργία. Μια τροφική αλλεργία:

  • είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού (της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις). Το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες μιας τροφής ως απειλή.
  • προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας, όπως το εξάνθημα, φαγούρα μετά από την κατανάλωση μικρής ποσότητας της τροφής (συνήθως τα συμπτώματα κάνουν γρήγορα την εμφάνιση τους).
  • αφορά συγκεκριμένες τροφές. Συχνές αλλεργίες στους ενήλικες περιλαμβάνουν αλλεργία στα ψάρια, στα θαλασσινά και στους ξηρούς καρπούς. Τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα, στα αυγά, στα ψάρια και σε ξηρούς καρπούς.
  • μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η τροφική δυσανεξία:

  • δεν περιλαμβάνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού, δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση και δεν είναι απειλητική για τη ζωή.
  • προκαλεί σταδιακά κάποια συμπτώματα, τα οποία συχνά κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες ώρες αργότερα μετά την κατανάλωση μιας τροφής.
  • οδηγεί σε συμπτώματα αν κάποιος καταναλώσει συγκεκριμένη ποσότητα τροφής (σε αντίθεση με την αλλεργία η οποία εμφανίζεται ακόμη και με ίχνη της τροφής).
  • μπορεί να αφορά πολλές διαφορετικές τροφές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας;

Γενικά, οι άνθρωποι με τροφική δυσανεξία έχουν τα εξής συμπτώματα:

  • πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, αέρια και/ή διάρροια
  • εξανθήματα στο δέρμα και κνησμό

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση μιας τροφής.

Αιτίες τροφικής δυσανεξίας

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ένα άτομο είναι ευαίσθητο σε συγκεκριμένες τροφές. Αν τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να κάνει σωστή πέψη της λακτόζης, ενός σακχάρου που υπάρχει φυσικά στο γάλα, στο γιαούρτι και στα μαλακά τυριά.

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν πέψη του σιταριού και έτσι νιώθουν φούσκωμα, έχουν αέρια, διάρροια και πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση ψωμιού.

Όροι σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες

Υπάρχουν πολλοί όροι σχετικά με την τροφική αλλεργία και τη δυσανεξία που προκαλούν σύγχυση.

Υπερευαισθησία σε κάποιες τροφές : καλύπτει όλες τις μη φυσιολογικές αντιδράσεις σε τροφές.

IgE μεσολαβούμενη αλλεργική αντίδραση: αυτή η αντίδραση περιλαμβάνει IgE αντισώματα, τα οποία παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα συμπτώματα της αντίδρασης είναι γρήγορα και μπορεί να είναι σοβαρά. Τα τεστ αλλεργίας και το ιστορικό του ασθενή είναι σημαντικά για την διάγνωση.

Αλλεργική αντίδραση χωρίς IgE : αυτή η αντίδραση περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά όχι τα IgE αντισώματα. Τα συμπτώματα της αντίδρασης είναι καθυστερημένα ή έχουν αργή έναρξη. Τα τεστ αλλεργίας δεν είναι αποτελεσματικά. Ο αποκλεισμός και η επανεισαγωγή στις ύποπτες τροφές οδηγεί στη διάγνωση.

Μη-αλλεργική τροφική υπερευαισθησία: δεν υπάρχει παρέμβαση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτή την μορφή αντίδρασης. Είναι επίσης γνωστή ως τροφική δυσανεξία. Ο αποκλεισμός και η επανεισαγωγή στις ύποπτες τροφές οδηγεί στη διάγνωση.

τεστ δυσανεξιας τιμη

Ποια είναι τα πιο γνωστά τεστ αλλεργίας; 

Αυτά τα τεστ μπορούν να γίνουν από εξειδικευμένους γιατρούς:

1. Δερματικό τεστ: μια μικρή ποσότητα αραιωμένου αλλεργιογόνου (της πρωτεΐνης που είναι ύποπτη για την αλλεργία) τοποθετείται στο δέρμα και γίνεται μια μικρή τρύπα στο δέρμα. Αν κάνει την εμφάνιση του ένα μικρό εξόγκωμα στο δέρμα σε συνδυασμό με το λεπτομερές κλινικό ιστορικό , μπορεί να γίνει η διάγνωση μιας IgE μεσολαβούμενης αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό το τεστ μπορεί να γίνει μόνο με ιατρική επίβλεψη.

2. Εξετάσεις αίματος: μια συγκεκριμένη IgE εξέταση μετρά την ποσότητα των IgE αντισωμάτων σε μια ύποπτη τροφή στο αίμα. Αυτή η  εξέταση έχει την ονομασία RAST (Radio Allergo Sorbent Test). Τα αποτελέσματα μπορεί να δώσουν την διάγνωση μιας IgE μεσολαβούμενης τροφικής αλλεργίας. Πολλά εργαστήρια προσφέρουν μια παρόμοια εξέταση αίματος με την ονομασία MAST (Multi-Allergen Screening Test). Ωστόσο, είναι δύσκολη η διάγνωση χωρίς τη λήψη του ιατρικού ιστορικού.

3. Ευαισθησία σε τροφές: ο γιατρός δίνει αρχικά στον ασθενή μια μικρή ποσότητα της ύποπτης τροφής να την βάλει στο στόμα του. Σταδιακά, ο γιατρός αυξάνει την ποσότητα της τροφής και ελέγχει αν υπάρχουν συμπτώματα. Ο ασθενής μπορεί να βλέπει την τροφή που καταναλώνει ή να έχει κλειστά μάτια. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει μόνο με ιατρική επίβλεψη και διαθέσιμο ιατρικό εξοπλισμό.

4. Αποκλεισμός και επανεισαγωγή τροφών: μπορεί ένα άτομο να σταματά την κατανάλωση μιας ύποπτης τροφής για ένα χρονικό διάστημα και να παρακολουθεί τα συμπτώματά του. Αν υπάρχει βελτίωση στα συμπτώματα, τότε γίνεται επανεισαγωγή στην ύποπτη τροφή. Αν τα συμπτώματα επιστρέφουν, αυτό αποτελεί ένδειξη προβλήματος με αυτή τη συγκεκριμένη τροφή.  Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Καλό είναι να γίνεται με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, ειδικά όταν οι αλλεργίες αφορούν παιδιά. Η ισορροπημένη διατροφή στη διάρκεια της εξέτασης είναι σημαντική, ειδικά αν από τη διατροφή αποκλειστούν μεγάλες ομάδες τροφών όπως τα γαλακτοκομικά ή το σιτάρι.

Εναλλακτικά τεστ δυσανεξίας

Υπάρχουν επίσης πολλά διαθέσιμα τεστ για την διάγνωση της υπερευαισθησίας σε συγκεκριμένες τροφές. Κάποια από αυτά πρέπει να τα αποφεύγετε γιατί δεν έχουν επιστημονική βάση. Μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν πολλαπλές τροφές αποκλείονται χωρίς λόγο, ή δεν γίνεται επανεισαγωγή με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου.

Έλεγχος IgG αντισωμάτων: αυτή η εξέταση αίματος ελέγχει τα IgG αντισώματα που υπάρχουν στο αίμα. Το συγκεκριμένο τεστ δείχνει μια αύξηση στα IgG αντισώματα λόγω μιας συγκεκριμένης τροφής και αυτό μπορεί να αποτελεί δείκτη δυσανεξίας σε αυτή την τροφή. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι αυτή η εξέταση είναι αξιόπιστη.

Κινησιολογία: βασίζεται στην  ιδέα ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να προκαλούν ενεργειακή ανισορροπία στο σώμα, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με ένα τεστ που ανιχνεύει την αντίδραση των μυών. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η εξέταση έχει διαγνωστική αξία.

Ανάλυση μαλλιών: μια μικρή τούφα από τα μαλλιά σας πηγαίνει για ανάλυση στο εργαστήριο, όπου σαρώνουν τα ενεργειακά πεδία στα μαλλιά και στη συνέχεια τα αποτελέσματα της ανάλυσης βγαίνουν από μια βάση δεδομένων. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και δηλητηρίασης από μόλυβδο και υδράργυρο. Ωστόσο, η αξία της για την ανίχνευση αλλεργιών δεν είναι αποδεδειγμένη και δεν έχει επιστημονική βάση.

Κυτταροτοξικό τεστ (ATCAT -Antigen Leucocyte cellular antibody Test): σε αυτό το τεστ συμβαίνει μια ανάμιξη των λευκών αιμοσφαιρίων με τις ύποπτες τροφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή η αντίδραση αλλάζει το μέγεθος των λευκών αιμοσφαιρίων και αυτό αποτελεί ένδειξη προβλήματος με τη συγκεκριμένη τροφή. Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για αυτή την εξέταση.

Επιπλέον τεστ 

Έλεγχος σφυγμού: σε αυτό το τεστ περιλαμβάνει τη μέτρηση του σφυγμού πριν την κατανάλωση της ύποπτης τροφής και 15 λεπτά μετά την κατανάλωσή της. Μια αύξηση κατά 10 παλμούς το λεπτό είναι δείκτης τροφικής δυσανεξίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην αύξηση των παλμών της καρδιάς και της τροφικής δυσανεξίας.

Hλεκτρο-διαγνωστικό τεστ (Vega test): αυτό το τεστ μετρά την ηλεκτρομαγνητική αγωγιμότητα στο σώμα. Σύμφωνα με αυτό, μια ύποπτη τροφή μπορεί να οδηγεί σε πτώση της ηλεκτρομαγνητικής αγωγιμότητας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτό το τεστ είναι αξιόπιστο.

Δοκιμή πρόκλησης-εξουδετέρωσης: εκχυλίσματα των τροφών εγχέονται κάτω από το δέρμα ώστε να προκληθούν τα συμπτώματα. Στη συνέχεια εγχέεται μια διαφορετική δόση του εκχυλίσματος της τροφής για να "εξουδετερώσει" την αντίδραση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την εξέταση.

Αυτά τα εναλλακτικά τεστ για την αλλεργία δεν έχουν επιστημονική βάση. Για αυτό καλό είναι να μιλάτε με το γιατρό σας και να μην αποκλείετε από την διατροφή σας πολλές τροφές χωρίς λόγο.

Γενικά, αν κάποιος πιστεύει ότι έχει ευαισθησία σε κάποια τροφή καλό είναι:

  • Να ζητά την βοήθεια ενός εξειδικευμένου γιατρού για να συζητήσουν όλα τα συμπτώματα και να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις.
  • Τα εναλλακτικά τεστ αλλεργίας πρέπει να τα αποφεύγετε καθώς δεν έχουν επιστημονική βάση.
  • Ένας διατροφολόγος μπορεί να σας δώσει τις σωστές συμβουλές ώστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν αυστηρή δίαιτα χωρίς την επίβλεψη παιδίατρου καθώς η διατροφή παίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη τους.

Χρειάζεται προσοχή στα τεστ δυσανεξίας 

Ο αποκλεισμός μιας μεγάλης ομάδας τροφών όπως το σιτάρι ή το γάλα, ή ο συνδυασμός τροφών μπορεί να προκαλεί πολλές δυσκολίες. Χωρίς την σωστή διατροφική καθοδήγηση, μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να οδηγεί σε έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, υποσιτισμό και κακή ποιότητα ζωής. Για αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν ειδικό διατροφολόγο για να δημιουργήσετε ένα σωστό διατροφικό πλάνο σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Η διατροφή μας καθορίζει σε κάποιο βαθμό την διάθεση και τα συμπτώματα του άγχους. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη διάθεση και την υγεία σας, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι φυσικές μέθοδοι χωρίς παρενέργειες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Κατηγορία: