Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επηρεάζει περισσότερες από μια αρθρώσεις. Σε μερικούς ανθρώπους, η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Κάποιες φορές μπορεί να οδηγεί σε βλάβες σε πολλά συστήματα του σώματος, όπως το δέρμα, τα μάτια, οι πνεύμονες, η καρδιά και τα αγγεία.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι ουσιαστικά ένα αυτοάνοσο νόσημα. Είναι μια κατάσταση στην οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, λανθασμένα, κάνει επίθεση στους ιστούς του σώματος.
Σε αντίθεση με την βλάβη που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων, προκαλεί πόνο και οίδημα που τελικά οδηγούν στην καταστροφή των οστών και στην παραμόρφωση των αρθρώσεων.
Η φλεγμονή που παρατηρείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλεί βλάβη και σε άλλα τμήματα του σώματος. Αν και με τα σύγχρονα φάρμακα, η θεραπεία έχει αλλάξει δραματικά, η σοβαρή ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ευαισθησία και οίδημα στις αρθρώσεις.
- Δυσκαμψία των αρθρώσεων που συνήθως είναι πιο έντονη το πρωί και μετά από φυσική αδράνεια.
- Κόπωση, πυρετός και μειωμένη όρεξη.
Τα πρώιμα σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας επηρεάζουν τις μικρότερες αρθρώσεις αρχικά, ειδικά τις αρθρώσεις στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
Η εξέλιξη της νόσου, οδηγεί στην εξάπλωση των συμπτωμάτων στους καρπούς, στα γόνατα, στους αστραγάλους, στους αγκώνες , στους γοφούς και στους ώμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα επηρεάζουν τις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος.
Περίπου το 40% των ανθρώπων που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα επίσης έχουν συμπτώματα που δεν επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Οι περιοχές που επηρεάζει περιλαμβάνουν:
- Το δέρμα
- Τα μάτια
- Τους πνεύμονες και την καρδιά
- Τους νεφρούς
- Τους σιελογόνους αδένες, τον μυελό των οστών, τα αιμοφόρα αγγεία
Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και να εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις, όπου το οίδημα και ο πόνος υποχωρούν ή εξαφανίζονται, και με την πάροδο του χρόνου η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλεί παραμόρφωση και μετατόπιση των αρθρώσεων.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί κόπωση;
Ο κάθε άνθρωπος με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα. Αλλά πολλοί άνθρωποι νιώθουν κόπωση. Είναι εξουθενωτικό κάποιος να ζει με χρόνιο πόνο. Η κόπωση κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση του πόνου. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να προσέχουν τον εαυτό τους και να ξεκουράζονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα της έξαρσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν πολύ από τα τυπικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις. Σε μια έξαρση τα συμπτώματα είναι έντονα, ωστόσο με την κατάλληλη θεραπεία οι περίοδοι ύφεσης διαρκούν περισσότερο. Το άγχος, οι μεταβολές του καιρού, συγκεκριμένες τροφές και λοιμώξεις μπορεί να οδηγούν σε έξαρση των συμπτωμάτων.
Αν και δεν μπορεί κάποιος να αποτρέψει μια έξαρση, μπορεί να κάνει πράγματα για την καλύτερη αντιμετώπισή της. Καλό είναι οι ασθενείς να καταγράφουν καθημερινά τα συμπτώματά τους, μαζί με όσα συμβαίνουν στη ζωή τους σε ένα ημερολόγιο.
Ποιες είναι οι αιτίες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Φυσιολογικά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα προστατεύει το σώμα μας από τις λοιμώξεις και τα νοσήματα. Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς των αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλεί και άλλα ιατρικά θέματα στην καρδιά, στους πνεύμονες, στα νεύρα, στα μάτια και στο δέρμα.
Δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αν και μπορεί να έχει γενετική βάση. Αν και τα γονίδια δεν μπορούν να προκαλούν άμεσα ρευματοειδή αρθρίτιδα , μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες αντίδρασης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις με συγκεκριμένα βακτήρια και ιούς, και έτσι να προκαλούν την νόσο.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
- Το φύλο: οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Την ηλικία: η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνά ξεκινά στη μέση ηλικία.
- Το οικογενειακό ιστορικό: αν ένα μέλος της οικογένειας έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει την νόσο.
- Το κάπνισμα: το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα, ειδικά αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση.
- Το σωματικό βάρος: οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες για την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Επιπλοκές
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για:
- Οστεοπόρωση: η ρευματοειδής αρθρίτιδα από μόνη της, μαζί με τα φάρμακα για την θεραπεία της, αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, η οποία αποδυναμώνει τα οστά και τα κάνει πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
- Ρευματοειδή οζίδια: αυτά τα μικρά εξογκώματα ιστού σχηματίζονται συνήθως γύρω από σημεία πίεσης, όπως οι αγκώνες. Ωστόσο, αυτά τα οζίδια μπορεί να εμφανιστούν παντού στο σώμα, όπως στην καρδιά και στους πνεύμονες.
- Ξηροφθαλμία και ξηροστομία: οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο Sjogren, μια διαταραχή που μειώνει την ενυδάτωση στα μάτια και στο σώμα.
- Λοιμώξεις: η ρευματοειδής αρθρίτιδα και τα φάρμακα για την καταπολέμησή της μπορεί να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να κάνει τους ασθενείς πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Για την προστασία των ασθενών και την πρόληψη της γρίπης, της πνευμονίας και του COVID-19 είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός.
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: αν η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τους καρπούς, η φλεγμονή μπορεί να συμπιέζει τα νεύρα του χεριού και των δαχτύλων.
- Προβλήματα στην καρδιά: η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών, όπως επίσης και φλεγμονής στον σάκο που περιβάλλει την καρδιά.
- Παθήσεις των πνευμόνων: οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεγμονή στους πνεύμονες, πράγμα που σταδιακά οδηγεί στην δυσκολία στην αναπνοή.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες σπάνιες επιπλοκές, όπως το λέμφωμα, μια μορφή καρκίνου στο λεμφικό σύστημα.
Ποια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια για την ρευματοειδή αρθρίτιδα;
Η διάγνωση είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των συμπτωμάτων και των εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, για την διάγνωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να υπάρχουν τα εξής:
- Φλεγμονώδης αρθρίτιδα σε δύο ή περισσότερες μεγάλες αρθρώσεις (ώμοι, αγκώνες, γοφοί, γόνατα και αστράγαλοι)
- Φλεγμονώδης αρθρίτιδα σε μικρότερες αρθρώσεις
- Θετικοί βιοδείκτες , αυξημένα επίπεδα της CRP
- Συμπτώματα που διαρκούν πάνω από έξι εβδομάδες
Θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Η βλάβη στις αρθρώσεις γενικά συμβαίνει στα δύο πρώτα χρόνια της διάγνωσης, για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει παρακολούθηση από ρευματολόγο. Η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας συμβάλλει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιδράσεων της.
Επίσης, η κύρια θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα –NSAIDs, αντιρευματικά φάρμακα), αλλαγές στον τρόπο ζωής, και χειρουργείο. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την υγεία του ασθενή θα σχεδιαστεί και η κατάλληλη θεραπεία. Φυσικά, η διαχείριση του άγχους με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.