Κάνε το Τεστ
καρκίνος στη γλώσσα, συμπτώματα καρκίνου στη γλώσσα, αιτίες καρκίνου στη γλώσσα, παράγοντες κινδύνου καρκίνου στη γλώσσα, θεραπεία καρκίνου στη γλώσσα, πρόληψη καρκίνου στη γλώσσα

Καρκίνος στη γλώσσα

Καρκίνος στη γλώσσα

Ο καρκίνος στη γλώσσα είναι μια μορφή καρκίνου που ξεκινά στα κύτταρα της γλώσσας. Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά καρκίνου στη στοματική κοιλότητα και στη γλώσσα συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί. Συχνά η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να είναι σε προχωρημένο στάδιο η νόσος όταν εντοπίζεται, επηρεάζοντας αρνητικά την πρόγνωση.

Διαφορετικοί τύποι καρκίνου μπορεί να επηρεάζουν τη γλώσσα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ο καρκίνος στη γλώσσα ξεκινά από τα λεπτά, πλακώδη κύτταρα στην επιφάνεια της γλώσσας. Ο τύπος των κυττάρων στον καρκίνο της γλώσσας παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση και στη θεραπεία.

Επίσης το σημείο της γλώσσας στο οποίο κάνει την εμφάνισή του ο καρκίνος παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία. Ο καρκίνος της γλώσσας μπορεί να κάνει την εμφάνισή του:

  • Στη στοματική κοιλότητα, όπου είναι πιο εύκολο κάποιος να τον δει και να τον αισθανθεί. Το 1/3 των περιπτώσεων εντοπίζονται στη γλώσσα, ενώ το 1/4 στις παρωτίδες.
  • Στο λαιμό, στη βάση της γλώσσας, όπου ο καρκίνος δίνει λιγότερα συμπτώματα (υποφαρυγγικός καρκίνος της γλώσσας). Η διάγνωση του καρκίνου στη βάση της γλώσσας μπορεί να γίνει σε προχωρημένο στάδιο,
  • όταν ο όγκος είναι μεγαλύτερος και τα καρκινικά κύτταρα έχουν περάσει στους λεμφαδένες του λαιμού.

Τα υψηλά ποσοστά καρκίνου στη βάση της γλώσσας έχουν σχέση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος έχει σημαντική επίδραση στην πρόγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου.

Η θεραπεία για τον καρκίνο της γλώσσας τυπικά περιλαμβάνει χειρουργείο για την αφαίρεσή του. Η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η στοχευμένη θεραπεία έχουν επίσης καλά αποτελέσματα.

Η θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο στη γλώσσα μπορεί να επηρεάζει την ομιλία και την κατάποση της τροφής. Φυσικά, υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες αποκατάστασης που βοηθούν τους ασθενείς να διαχειριστούν τις αλλαγές που προκύπτουν από τη θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στη γλώσσα;

Συνήθως όταν ο καρκίνος εντοπίζεται στην επιφάνεια της γλώσσας προκαλεί συμπτώματα όπως:

  • Μια μάζα στο πλάι της γλώσσας που ακουμπά στα δόντια.
  • Μια μάζα που μοιάζει με έλκος και είναι γκρι-ροζ ως κόκκινη.
  • Μια μάζα που αιμορραγεί εύκολα αν ο ασθενής την δαγκώσει ή την ακουμπήσει.

Όταν ο καρκίνος είναι στη βάση της γλώσσας τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Είναι δύσκολο κάποιος να δει τον όγκο στα πρώιμα στάδια, για αυτό και η διάγνωσή του μπορεί να γίνει μόνο όταν είναι πιο μεγάλος σε μέγεθος.
  • Υπάρχουν λίγα συμπτώματα στα πρώιμα στάδια.
  • Σε προχωρημένο στάδιο, ο καρκίνος μπορεί να προκαλεί πόνο, την αίσθηση ότι κάτι φράζει το λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, την αίσθηση ενός όγκου στο λαιμό, αλλαγές στη φωνή ή πόνο στο αυτί.

Αιτίες του καρκίνου στη γλώσσα

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν καρκίνο στη γλώσσα χωρίς να υπάρχουν παράγοντες κινδύνου. Ο καρκίνος είναι πιο συχνός σε μεγαλύτερες ηλικίες, 40 ετών και άνω, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νέους ανθρώπους. Επίσης ο καρκίνος του στόματος είναι δύο φορές πιο συχνός στους άνδρες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • το κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στη γλώσσα συγκριτικά με τους μη καπνιστές.
  • η κατανάλωση αλκοόλ.
  • Ο HPV είναι ένας ιός που μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα στελέχη 16 και 18 αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στη γλώσσα.
  • Οι Αφροαμερικάνοι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Καυκάσιους.

Διάγνωση του καρκίνου της γλώσσας

Ο γιατρός κάνει αρχικά κλινική εξέταση στη γλώσσα, στο λαιμό και στον αυχένα. Η βιοψία του ύποπτου έλκους ή του όγκου θα γίνει για την ανάλυση των καρκινικών κυττάρων. Η βιοψία του καρκίνου της γλώσσας μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, καθώς όταν εντοπίζεται στη βάση της γλώσσας μπορεί να χρειάζεται η χρήση λαρυγγοσκοπίου ή μιας λεπτής βελόνας αναρρόφησης και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να χρειάζεται ολική αναισθησία.

Η αξονική τομογραφία (CT) στον αυχένα μπορεί να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την θέση του όγκου και το μέγεθος του, όπως επίσης και για την κατάσταση των λεμφαδένων. Για την καλύτερη απεικόνιση πολλές φορές μπορεί να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού.

καρκίνος στη γλώσσα

Παράγοντες κινδύνου

Εκτός από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις λοιμώξεις από HPV, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος , και περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: άνω των 45 ετών
  • Φύλο: μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι άνδρες
  • Κακή διατροφή: η διατροφή που δεν περιέχει φρούτα, λαχανικά και πηγές βιταμίνης Α
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Λειχήνας, μια φλεγμονή στο βλεννογόνο
  • Χρήση μαριχουάνας

Θεραπεία του καρκίνου στη γλώσσα

Χειρουργική αφαίρεση

Όταν ο καρκίνος είναι πάνω στη γλώσσα και έχει μικρό μέγεθος η χειρουργική του αφαίρεση είναι η θεραπεία του. Αν ο όγκος είναι μεγαλύτερος, μπορεί να έχει γίνει η διασπορά του στους λεμφαδένες στον λαιμό. Όταν αυτό συμβαίνει μπορεί ο γιατρός να προτείνει την αφαίρεση των λεμφαδένων που έχουν επηρεαστεί στην περιοχή του λαιμού. Η αφαίρεση του καρκίνου της γλώσσας δεν προκαλεί σημαντικές αισθητικές ή λειτουργικές αλλαγές.

Οι μεγαλύτεροι όγκοι μπορεί να εξαπλώνονται και να κάνουν δύσκολη την κατάποση. Η χειρουργικής αφαίρεση μεγαλύτερων όγκων μπορεί να επηρεάζει την ομιλία και την κατάποση. Με τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης, μπορεί να επανέλθει η ομιλία και η βελτίωση στα προβλήματα κατάποσης.

Οι όγκοι που είναι στη βάση της γλώσσας είναι συνήθως πιο μεγάλοι επειδή στα πρώιμα στάδια είναι δύσκολο κάποιος να τους διακρίνει. Το μοναδικό πρώιμο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Αργότερα μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στη φωνή ή δυσκολία στην κατάποση.

Επειδή ο καρκίνος στη βάση της γλώσσας μπορεί να διαγνωστεί αργότερα, μπορεί να έχει γίνει ήδη η διασπορά των καρκινικών κυττάρων στο λαιμό. Αν υπάρχει διασπορά των καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες, τότε η αφαίρεσή τους είναι η καλύτερη επιλογή.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία, περιλαμβάνει ρυθμιζόμενης έντασης ακτινοβολία, που σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Η ακτινοθεραπεία επίσης καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και συρρικνώνει τον όγκο. Η ρυθμιζόμενη ένταση της ακτινοβολίας επιτρέπει τη χρήση αποτελεσματικών δόσεων ακτινοβολίας με λιγότερες παρενέργειες από ότι οι συμβατικές τεχνικές ακτινοθεραπείας.  Η ακτινοθεραπεία συνήθως γίνεται καθημερινά για 5-6 εβδομάδες.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει για διαφορετικούς λόγους:

  • Μαζί με ακτινοθεραπεία σαν εναλλακτική της χειρουργικής επέμβασης.
  • Μετά το χειρουργείο για την μείωση του κινδύνου υποτροπής.
  • Για την μείωση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και τον έλεγχο των συμπτωμάτων όταν δεν υπάρχει άλλη θεραπεία (παρηγορητική θεραπεία).

Πρόληψη του καρκίνου στη γλώσσα

Οι 3 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη του καρκίνου στη γλώσσα είναι:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο μας, ο οποίος μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου στη γλώσσα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.  Είναι ανάγκη να φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή και να φροντίζουμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας με τη βοήθεια της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ και του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ.

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που προκαλεί εξαιρετικά έντονο στρες στους ασθενείς, το οποίο μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

Κατηγορία: