Πότε μεταδίδεται η μετάλλαξη Όμικρον
Τους τελευταίους μήνες η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού επικρατεί. Όσον αφορά τους ιούς, η περίοδος επώασης είναι ο αριθμός των ημερών ανάμεσα στη στιγμή της μόλυνσης και στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτή η περίοδος επώασης καθορίζει αν κολάει η όμικρον και πόσες μέρες είναι ανάγκη να μείνουν οι ασθενείς μακριά από τους άλλους.
Όσοι είναι κοντά σε έναν άνθρωπο που έχει τη νόσο COVID-19 είναι σε κίνδυνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ανάγκη να μείνουν σπίτι τους μέχρι να κάνουν τεστ για να γνωρίζουν αν φέρουν τον ιό. Πότε όμως θα γνωρίζουν αν έχουν τη νόσο; Πότε μεταδίδεται η μετάλλαξη Όμικρον; Η απάντηση εξαρτάται από την περίοδο επώασης.
Ποια είναι η περίοδος επώασης για τον COVID-19;
Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς, και κάνουν την εμφάνισή τους νέες μεταλλάξεις. Το πότε κολλάει ο κορονοϊός διαφέρει, καθώς τα διαφορετικά στελέχη του COVID-19 έχουν διαφορετικό χρόνο επώασης.
Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα άτομο περίπου 5-6 μέρες μετά την επαφή με ένα άνθρωπο που έχει την νόσο. Σπάνια, τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους 2 μέρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα μέχρι την ημέρα 12. Και οι περισσότεροι εμφανίζουν συμπτώματα την 14 ημέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από 14 ημέρες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε 1 στους 100 ανθρώπους.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κορωνοϊό και να μην εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό επειδή τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια. Οι πρόσφατες μελέτες ίσως να μην περιλαμβάνουν τις πιο ήπιες περιπτώσεις και η περίοδος επώασης μπορεί να διαφέρει για αυτές.
Ποια είναι η περίοδος επώασης για το στέλεχος Όμικρον;
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή η επικρατούσα και η περίοδος επώασης της μπορεί να είναι πιο μικρή από τα προηγούμενα στελέχη. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι η περίοδος επώασης της είναι 3 ημέρες.
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά ακόμη γίνονται μελέτες για την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί και αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.
Τα εμβόλια έχουν ως σκοπό να μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο, την νοσοκομειακή περίθαλψη και το θάνατο. Αν ένα άτομο είναι εμβολιασμένο και υπάρχει μια έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον έχει λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει βαριά συγκριτικά με ένα άτομο που δεν έχει κάνει εμβόλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το στέλεχος Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα και έχει πολύ μικρότερη περίοδο επώασης. Η περίοδος επώασης είναι περίπου 3 ημέρες συγκριτικά με τις 4-5 ημέρες των προηγούμενων στελεχών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος μολυνθεί με την μετάλλαξη Όμικρον, τα συμπτώματα θα κάνουν την εμφάνισή τους πιο γρήγορα, όπως επίσης το σώμα θα αποβάλλει τον ιό πιο γρήγορα.
Η μετάλλαξη επιτρέπει στον ιό να παράγει υψηλότερο φορτίο ιϊκών σωματιδίων στο σώμα. Αυτό κάνει την μετάλλαξη Όμικρον δύο φορές πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη.
Πότε κολλάει ο κορωνοϊός;
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό μπορούν να τον μεταδώσουν στους άλλους 2-3 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και είναι πιο μεταδοτικός 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Είναι πιθανό, επειδή στη μετάλλαξη Όμικρον ο χρόνος επώασης είναι μικρότερος, η μετάδοση να είναι πιο γρήγορη. Ωστόσο, είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω σε αυτό.
Αν έχω τη νόσο COVID-19, για πόσο καιρό μεταδίδω τον ιό;
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν κάποιος έχει ήπια ως μέτρια νόσο, μπορεί να μεταδίδει για 10 ημέρες από την πρώτη μέρα έναρξης των συμπτωμάτων.
Αν κάποιος νοσεί βαριά, τότε μπορεί να μεταδίδει τον ιό ακόμη και 20 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η μεταδοτικότητα είναι υψηλότερη 1 ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και αρχίζει να μειώνεται μια εβδομάδα αργότερα για τους περισσότερους ανθρώπους.
Το στέλεχος Όμικρον έχει μικρότερο χρόνο επώασης, συγκριτικά με τα άλλα στελέχη. Για το στέλεχος Όμικρον, η περίοδος επώασης είναι 1-4 ημέρες.
Μπορώ να νοσήσω ή να μεταδώσω τον ιό μετά τον εμβολιασμό;
Όταν κάποιος κάνει εμβόλιο για τον COVID-19, τότε το ανοσοποιητικό του σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει τον ιό και να τον καταπολεμά. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 μειώνουν τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό. Αλλά αν κάποιος μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο, την νοσηλεία και τον θάνατο.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει βέλτιστη προστασία μέχρι 2 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες ώστε το σώμα να αναπτύξει ανοσία ενάντια στον ιό. Και επειδή η περίοδος επώασης είναι μικρότερη από το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, είναι πιθανό κάποιος να μολυνθεί με COVID-19 πριν ή ακριβώς μετά τον εμβολιασμό, τη στιγμή που το σώμα δεν έχει αρκετό χρόνο να αναπτύξει ανοσία. Αν αυτό συμβεί, οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν να αναρρώνουν πλήρως για να κάνουν την επόμενη δόση του εμβολίου.
Πόσο διαρκεί η καραντίνα σε περίπτωση έκθεσης στον COVID-19;
Σύμφωνα με τις οδηγίες αν ένα άτομο έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και δεν έχει συμπτώματα, θα πρέπει να παρακολουθεί την συμπτωματολογία του. Αυτό σημαίνει ότι θα παρακολουθεί τον εαυτό του για συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Καλό είναι να αποφεύγει τα πολυσύχναστα μέρη, και να κρατά αποστάσεις από τους άλλους και φυσικά να φορά μάσκα.
Αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει COVID-19, πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα αν:
- Είναι πλήρως εμβολιασμένος με συμπτώματα της νόσου
- Δεν είναι εμβολιασμένος ή δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό
Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή αν έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και δεν έχει κάνει την ενισχυτική δόση, καλό είναι να:
- μένει σε απομόνωση για 5 ημέρες
- να χρησιμοποιεί αυστηρά τη μάσκα για 5 ημέρες
Φυσικά, αν η 5μερη καραντίνα δεν είναι δυνατή , τότε μπορεί να φορά μάσκα όταν είναι με άλλους για 10 ημέρες μετά την έκθεση.
Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχει κάνει και την ενισχυτική δόση, δεν είναι ανάγκη να μπει σε καραντίνα μετά την επαφή με ένα θετικό κρούσμα COVID-19. Αλλά καλό είναι να φορά μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεση.
Αν κάποιος έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα, είναι σημαντικό να κάνει ένα self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Αν έχει συμπτώματα, πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα μέχρι να έχει ένα αρνητικό τεστ, διαφορετικά μπορεί να κολλήσει άλλους ανθρώπους.
Τι μπορώ να κάνω αν είμαι άρρωστος ή έχω θετικό τεστ ενώ είμαι σε καραντίνα;
Αν κάποιος πιστεύει ή γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί με COVID-19 ή αν έχει θετικό τεστ αλλά δεν έχει συμπτώματα χρειάζεται να δίνει προσοχή σε κάθε σύμπτωμα. Καλό είναι να απομονώνεται από τους άλλους ανθρώπους στο σπίτι. Να μένει σε ένα δωμάτιο και να έχει ξεχωριστό μπάνιο από τους υπόλοιπους.
Αν κάποιος δεν έχει καθόλου συμπτώματα μπορεί να μπαίνει σε καραντίνα για 5 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα πρέπει να φορά μάσκα για άλλες 5 ημέρες όταν έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
Πρόληψη της νόσου COVID-19 και θωράκιση του ανοσοποιητικού
Είναι πολύ σημαντικό αν έρθουμε σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα και έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι ανάγκη να φροντίζουμε για την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας με εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.