Καταπίεση στη σχέση
Μπορεί να έχετε στη ζωή σας ένα σύντροφο που σας συμπληρώνει, που ολοκληρώνει τις προτάσεις σας και το αντίστροφο, και να έχετε γίνει αχώριστοι. Όταν κάποιος είναι σε μια υγιή σχέση δεν υπάρχει κανένα άλλο συναίσθημα στο κόσμο που να μοιάζει με αυτό, αλλά μετά από λίγο καιρό μπορεί να συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα στη σχέση. Φυσικά, κάθε σχέση απαιτεί πολλή δουλειά και από τους δύο συντρόφους, και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές κρίσης, αλλά και συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές για χάρη της σχέσης. Όμως η καταπίεση στη σχέση είναι κάτι διαφορετικό.
Αν έχετε ένα σύντροφο που μοιάζει "υπερπροστατευτικός" μαζί σας, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια πλευρά μπορεί να πιστεύετε ότι πραγματικά νοιάζεται για εσάς και σας αγαπά αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να γίνεται καταπιεστικός ή ελεγκτικός. Φυσικά, αν έχετε έναν υπερπροστατευτικό σύντροφο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ερωτευμένος μαζί σας. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να το χρησιμοποιεί αυτό ως δικαιολογία για την ελεγκτική συμπεριφορά του, ωστόσο δεν έχει κανένα δικαίωμα να σας ελέγχει. Μπορεί να λέει ότι δεν εμπιστεύεται τους άνδρες φίλους σας, και αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε σοβαρά. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν ελεγκτικές συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν, νιώθουν πως όσα λένε είναι σωστά και προσπαθούν να σας εμποδίσουν να κάνετε πράγματα που εσείς απολαμβάνετε.
Μια καταπιεστική σχέση είναι μια σχέση στην οποία ο ένας σύντροφος δείχνει ή διεκδικεί την κυριαρχία, τον έλεγχο, την εξουσία πάνω σε ένα άλλο άτομο. Σε μια καταπιεστική σχέση ο ένας σύντροφος έχει συμπεριφορές που καταπιέζουν την ελευθερία, την κοινωνικότητα και την ευεξία του άλλου συντρόφου.
Σημάδια καταπίεσης στη σχέση
Μερικές φορές, κάποιοι σύντροφοι μπορεί να μην είναι ελεγκτικοί σκόπιμα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία οι χειρότεροι φόβοι τους έγιναν πραγματικότητα. Ποιες είναι όμως οι συμπεριφορές ενός καταπιεστικού συντρόφου;
1. Ανακριτικό ύφος
Κάθε φορά που μιλάτε στο τηλέφωνο ή στέλνετε ένα μήνυμα σε κάποιον, ο σύντροφός σας αρχίζει να κάνει ερωτήσεις για το ποιος είναι, τι θέλει και γιατί έχετε επαφές μαζί του. Αν αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα λόγο, τότε οι πιθανότητες δείχνουν ότι είναι ελεγκτικός και θέλει να ελέγχει σε ποιον μιλάτε. Συνήθως πίσω από τέτοιες συμπεριφορές κρύβεται η ζήλια, ανασφάλειες, εγωκεντρισμός και κτητικότητα.
2. Νομίζει ότι αρέσετε σε όλους
Ο σύντροφός σας λέει συχνά ότι όλοι οι άλλοι άνδρες προσπαθούν να σας φλερτάρουν; Αν κάποιος σας κάνει ένα κοπλιμέντο, ο σύντροφός σας λέει, "Το ήξερα ότι αυτό θα συμβεί", τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας χειραγωγήσει και να σας κάνει να πιστέψετε ότι πρέπει να τον εμπιστεύεστε σε όσα λέει.
3. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια
Αν ο σύντροφός σας επιμένει να μιλάτε συνεχώς μαζί, ακόμη και όταν περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας ή με τους φίλους σας, τότε υποκύπτετε σε αυτό επειδή διαφορετικά θυμώνει ή κάνει σκηνές ζήλιας. Ένας καταπιεστικός σύντροφος απαιτεί συνεχώς την προσοχή ανεξάρτητα με το πόσο απασχολημένη μπορεί να είστε και περιμένει να είστε διαθέσιμη για αυτόν κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση είναι ανάγκη να βρείτε γρήγορα μια διέξοδο από την κατάσταση.
4. Πάντα διαφωνεί μαζί σας
Ένας σύντροφος που συνεχώς σας ελέγχει, δεν θα ήθελε να διαφωνείτε με όσα λέει ή κάνει. Αντί να αποδέχεται τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχετε ως σύντροφοι, θα προσπαθήσει να σας κάνει να πιστέψετε ότι αυτός είναι σωστός και εσείς λάθος και σίγουρα θα θυμώσει αν διαφωνήσετε μαζί του.
5. Εναλλαγές στη διάθεση
Ένα υπερπροστατευτικό άτομο μοιάζει να είναι το καλύτερο άτομο κάποιες στιγμές και μανιακό με τον έλεγχο κάποιες άλλες. Αυτή η συμπεριφορά του κάνει το σύντροφό του να αναρωτιέται για την διάθεσή του. Όμως στο τέλος της ημέρας, σκέφτεται ότι δεν έχει σημασία, επειδή αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνει την αγάπη του.
6. Τύψεις και ενοχές
Σίγουρα ένας καταπιεστικός σύντροφος θα σας κάνει να νιώθετε ενοχές όταν επιλέγετε να αφιερώνετε χρόνο σε άλλους ανθρώπους. Μπορεί να μην σας κατηγορεί για τίποτα, αλλά ο τρόπος που σας μιλά όταν τον συναντάτε αργότερα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κακό άτομο.
7. Προσβολές
Δεν έχει σημασία αν κάνετε παρέα με κάποιον που μόλις γνωρίσατε ή με τους δικούς σας, τελικά σας κάνει να πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι είναι λάθος. Μπορεί να προσπαθεί υποσυνείδητα να σας απομονώσει από τους ανθρώπους που είναι κοντά σας και να σας κάνει να πιστέψετε ότι είναι το μοναδικό άτομο που πρέπει να αναζητάτε.
8. Το λάθος είναι πάντα δικό σας
Αν έχετε μια διαφωνία, ο σύντροφός σας, σας κατηγορεί για αυτό; Τότε χωρίς αμφιβολία, είναι ελεγκτικός.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καταπιεστικού συντρόφου;
- Ελεγκτική συμπεριφορά: ένας σύντροφος μπορεί να στερεί την ελευθερία της συντρόφου του μέσω του ελέγχου των αποφάσεων που παίρνει, χωρίς να την αφήνει να παίρνει αποφάσεις μόνη της. Ο σύντροφος ελέγχει κάθε απόφαση και κάθε επιλογή της συντρόφου του, υπαγορεύοντας τι μπορεί να κάνει και τι όχι.
- Απιστία: μαζί με άλλα σημάδια ενός καταπιεστικού συντρόφου είναι και η απιστία, καθώς πιστεύει ότι είναι άνδρας και μπορεί να έχει και άλλες σχέσεις εκτός γάμου. Όμως, αυτό δεν ισχύει για τις γυναίκες λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων.
- Έλεγχος: ο σύντροφος ελέγχει τη συμπεριφορά της συντρόφου του και τις δραστηριότητές της, όπως τις κλήσεις της στο τηλέφωνο, τη χρήση του ίντερνετ, και η σύντροφος νιώθει συνεχώς ότι την παρακολουθεί.
- Απειλές για την ανισότητα των φύλων: όταν μια γυναίκα αρχίζει να νιώθει φόβο επειδή απλά είναι γυναίκα και ο σύντροφός της άνδρας αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν νιώθει κατώτερη από εκείνον και προσπαθεί να τον ηρεμήσει ότι είναι καλύτερος, τότε αυτό είναι σημάδι καταπίεσης.
- Απομόνωση: όταν μια γυναίκα νιώθει ότι δεν έχει την ελευθερία να συναντά την οικογένεια και τους φίλους της, είναι δύσκολο να ζητήσει βοήθεια. Η απομόνωση είναι ένα από τα κύρια σημάδια της καταπίεσης.
- Σωματική κακοποίηση: όταν ένας άνδρας χτυπά τη σύντροφό του, την εκφοβίζει και τις προκαλεί τραυματισμούς ή μελανιές, είναι επικίνδυνος και πρέπει η γυναίκα να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό.
- Οικονομικός έλεγχος: ο σύντροφος ελέγχει τα οικονομικά και η γυναίκα δεν έχει καμία πρόσβαση στα χρήματα ή δεν μπορεί να πάρει κάποια οικονομική απόφαση.
Παραδείγματα καταπίεσης στη σχέση
Μια καταπιεστική σχέση ξεκινά, για παράδειγμα, όταν ο ένας σύντροφος χειραγωγεί τον άλλο ώστε να υποκύψει και να συμφωνήσει με την άποψή του χωρίς να θέλει να ακούσει την άποψη του συντρόφου του. Ποιες συμπεριφορές υποδηλώνουν την καταπίεση;
Εξαναγκασμός
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας καταπιεστικής σχέσης είναι ο εξαναγκασμός. Είναι μια πρακτική κατά την οποία ένας σύντροφος χρησιμοποιεί τη βία ή τις απειλές για να εξαναγκάσει τη σύντροφό του να κάνει κάτι, χωρίς να δίνει σημασία στην γνώμη της.
Εκφοβισμός
Ο εκφοβισμός είναι ένα ακόμη παράδειγμα καταπίεσης στη σχέση. Συνήθως, ξεκινά όταν ο ένας σύντροφος νιώθει φόβο, αβοηθητότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται θύμα της καταπίεσης, και αυτό έχει δραματική επίδραση στην ψυχική και σωματική του υγεία.
Πίεση στη σχέση
Η πίεση σε μια σχέση μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις και στους δύο συντρόφους, να δημιουργεί ανισορροπία στη δυναμική της σχέσης, συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Όλα αυτά μπορεί τελικά να οδηγεί στο χωρισμό. Όταν ο ένας σύντροφος νιώθει πίεση τότε τον κατακλύζουν τα συναισθήματα της πικρίας και της δυσαρέσκειας.
Ψυχολογική κακοποίηση
Είναι επίσης γνωστή ως συναισθηματική κακοποίηση, και περιλαμβάνει την ψυχολογική χειραγώγηση, τον εξευτελισμό και άλλες τακτικές για τον έλεγχο και κυριαρχία.
Σεξουαλική κακοποίηση
Όταν κάποιος βιώνει ανεπιθύμητες σεξουαλικές πράξεις, όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική εκμετάλλευση, σημαίνει ότι ένα άτομο χρησιμοποιεί τη σωματική του δύναμη, τον εξαναγκασμό ή τις απειλές για να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις.
Αξίζετε υγιείς σχέσεις
Σε κάθε σχέση οι συγκρούσεις είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, όταν και οι δύο σύντροφοι σέβονται ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την καταπίεση στη σχέση, όπου ο ένας σύντροφος συνεχώς ελέγχει και χειραγωγεί τον άλλο. Αν έχετε βιώσει ή βιώνετε καταπίεση στη σχέση σας καλό είναι να γνωρίζετε ότι αξίζετε υγιείς σχέσεις. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR μπορείτε να επεξεργαστείτε όλα τα τραύματα του παρελθόντος και να προχωρήσετε.