Διατροφή για χολή - τροφές που απαγορεύονται
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των παθήσεων της χολής. Μια διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές αυξάνει τον κίνδυνο για καταστάσεις που έχουν σχέση με τη χολή.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο ακριβώς κάτω από το ήπαρ. Αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ, και απελευθερώνει τη χολή στο λεπτό έντερο ώστε να βοηθήσει στην πέψη των τροφών.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα ευαίσθητο όργανο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαία η αφαίρεσή της. Ποια είναι η σωστή διατροφή για τη χολή και ποιες τροφές απαγορεύονται;
Ποιες τροφές κάνουν καλό στη χολή;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις της χολής, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα. Φυσικά, υπάρχουν και τροφές που κάνουν καλό στη χολή.
Μεσογειακή διατροφή και διατροφή DASH
Η Μεσογειακή διατροφή και η διατροφή DASH μειώνουν τον κίνδυνο για παθήσεις της χοληδόχου κύστης. Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υγιή λιπαρά ενώ η διατροφή DASH επικεντρώνεται σε τροφές που έχουν ελάχιστο νάτριο, ελάχιστο κρέας και λιπαρά.
Και στις δύο διατροφές στο επίκεντρο είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και ο περιορισμός της ζάχαρης.
Υγιή λιπαρά
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε υγιή λιπαρά συμβάλλουν στην υγεία της χοληδόχου κύστης. Αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να έχει σχέση με τα χαμηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, την βελτίωση της ποιότητας της χολής και την ρύθμιση των συσπάσεων της χοληδόχου κύστης.
Οι τροφές που περιέχουν υγιή λιπαρά περιλαμβάνουν:
- τους ξηρούς καρπούς
- το ελαιόλαδο
- τα ψάρια και τα συμπληρώματα με ιχθυέλαια
Φυτικές πρωτεΐνες
Η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών επίσης βοηθά στην προστασία της χοληδόχου κύστης. Η διατροφή που ακολουθούν οι χορτοφάγοι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο για παθήσεις της χοληδόχου κύστης.
Τροφές όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι φακές, το τόφου είναι εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές για το κρέας.
Τροφές φυτικής προέλευσης
Μια διατροφή για να είναι ισορροπημένη πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Επίσης, πρέπει να περιέχει πολλές τροφές φυτικής προέλευσης που παρέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά στο σώμα μας, και έτσι προστατεύουν την χοληδόχο κύστη.
Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας καθώς καταπολεμούν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται στο σώμα ως αποτέλεσμα φυσιολογικών διαδικασιών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως οι επεξεργασμένες τροφές. Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, προκαλούν το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλεί βλάβη στα κύτταρα, και να οδηγεί σε πολλές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.
Άπαχες πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των ιστών στο σώμα. Το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά μπορούν επίσης να είναι πλούσιες σε λιπαρά. Όμως τα λιπαρά δημιουργούν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη.
Οι άπαχες πρωτεΐνες περιλαμβάνουν τροφές όπως:
- πουλερικά
- ψάρια
- γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λιπαρά
- ξηροί καρποί και σπόροι
- σόγια και προϊόντα σόγιας
- όσπρια, φασόλια και φακές
- γάλα σόγιας
Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα φρέσκα τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι πιο υγιεινές επιλογές.
Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες παίζουν κύριο ρόλο στην υγεία του πεπτικού και προστατεύουν από παθήσεις της χοληδόχου κύστης καθώς αυξάνουν την κίνηση της τροφής στο στομάχι και μειώνουν την παραγωγή των χολικών οξέων.
Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πρόληψη των παθήσεων της χολής σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να χάσουν γρήγορα βάρος.
Πηγές φυτικών ινών είναι:
- τα φρούτα
- τα λαχανικά
- τα όσπρια
- οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
- τα προϊόντα ολικής άλεσης
Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση και την προστασία της υγείας της χολής. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία της χοληδόχου κύστης.
Τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στην υγεία της χοληδόχου κύστης:
- φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το μπρόκολο και το ακτινίδιο
- εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Καλές πηγές ασβεστίου είναι:
- τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο
- τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα
- οι εναλλακτικές επιλογές των γαλακτοκομικών όπως το γάλα αμυγδάλου που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο
- οι σαρδέλες
- ο χυμός πορτοκαλιού
Βιταμίνη C, μαγνήσιο και φολικό οξύ
Η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το φολικό οξύ συμβάλλουν στην πρόληψη των παθήσεων της χολής. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Η βιταμίνη C υπάρχει σε:
- κόκκινες και πράσινες πιπεριές
- πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή
- ακτινίδια
- μπρόκολο
- φράουλες
- ντομάτες
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι όταν την μαγειρεύουμε σε νερό χάνουμε ένα ποσοστό της. Τα φρέσκα και τα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C.
Τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν:
- αμύγδαλα και κάσιους
- φιστίκια και φιστικοβούτυρο
- σπανάκι
- φασόλια
- γάλα σόγιας
- πατάτες
- αβοκάντο
- ρύζι
- γιαούρτι
- μπανάνα
Καλές πηγές φολικού οξέος είναι τα εξής:
- μοσχαρίσιο συκώτι
- σπανάκι
- μαυρομάτικα φασόλια
- εμπλουτισμένα δημητριακά
- σπαράγγια
Ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης;
Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες προβλημάτων της χοληδόχου κύστης, η χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης) και η χολόσταση (πέτρες στη χολή). Μερικοί άνθρωποι με πέτρες στη χολή δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, τα συμπτώματα από τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ειδικά μετά από τα γεύματα
- μειωμένη όρεξη
- ναυτία
- εμετό
- ίκτερο, αν οι πόροι της χοληδόχου κύστης είναι μπλοκαρισμένοι
- χαμηλό πυρετό
- σκούρα ούρα
- ανοιχτόχρωμα κόπρανα
Οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλούν πόνο. Αν είναι αρκετά μεγάλες, μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους που οδηγούν έξω από τη χολή. Με τον καιρό, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν πέτρες στη χολή από ότι οι άνδρες. Οι έγκυες γυναίκες, όσες παίρνουν αντισυλληπτικά και όσες κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σχηματίσουν πέτρες στη χολή. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- ιστορικό προβλημάτων με τη χολή
- υπερβολικό βάρος
- γρήγορη απώλεια βάρους και μετά αύξηση του βάρους
- στεφανιαία νόσο
- διαβήτη
- διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και θερμίδες και με λίγες φυτικές ίνες
- άγνοια για υπάρχουσες τροφικές αλλεργίες, όπως η κοιλιοκάκη
- δυσανεξία στη λακτόζη
Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη μπορεί να είναι επώδυνα και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνα. Η κατανάλωση των σωστών τροφών συμβάλλει στην βελτίωση και στην προστασία της χοληδόχου κύστης.
Ποιες τροφές ερεθίζουν την χοληδόχο κύστη;
Υπάρχουν κάποιες τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα με τη χολή και περιλαμβάνουν:
- επεξεργασμένα σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη
- τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα γλυκά
- έτοιμα φαγητά
- τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ειδικά σε κορεσμένα λιπαρά
- τροφές που περιέχουν trans λιπαρά, όπως τα τηγανητά
- τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Τα trans λιπαρά έχουν σχέση με πολλά προβλήματα υγείας, και υπάρχουν κυρίως στα τηγανητά και σε ορισμένα προϊόντα αρτοποιίας του εμπορίου.
Τα trans λιπαρά παρεμβαίνουν στη λειτουργία της χοληδόχου κύστης καθώς αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για το σχηματισμό πετρών στη χολή.
Αν κάποιος έχει πέτρες στη χολή και τρώει τροφές πλούσιες σε λιπαρά τότε έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσει μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται κολικός των χοληφόρων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά προκαλούν την σύσπαση και το άδειασμα της χοληδόχου κύστης, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλεί ερεθισμό αν κάποιος έχει πέτρες στη χολή.
Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε;
Κάποιες τροφές μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες για παθήσεις της χοληδόχου κύστης όπως οι πέτρες στη χολή.
Καλό είναι όσοι έχουν θέματα με τη χολή να αποφεύγουν τις ακόλουθες τροφές.
Επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας, και οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το αλεύρι ολικής άλεσης και η βρώμη, παρέχουν πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό μας.
Ωστόσο, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα της χολής.
Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφεύγετε την κατανάλωση των παρακάτω υδατανθράκων:
- ζάχαρης και γλυκαντικών
- λευκό αλεύρι
- προμαγειρεμένα αρτοσκευάσματα όπως τα μπισκότα και τα κέικ
- γλυκά και σοκολάτες
Ανθυγιεινά λιπαρά
Η χοληδόχος κύστη παράγει τη χολή που βοηθά το σώμα στην πέψη των λιπαρών. Μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά, και ειδικά κορεσμένα και trans λιπαρά, μπορεί να επιβαρύνει αυτή τη διαδικασία.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας και αυγά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή.
Τα ανθυγιεινά λιπαρά υπάρχουν στις εξής τροφές:
- κόκκινο, λιπαρό κρέας
- επεξεργασμένο κρέας
- γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά
- τηγανητά φαγητά
- έτοιμα φαγητά
- έτοιμες σάλτσες
- προμαγειρεμένα γλυκά και προϊόντα αρτοποιίας
- σοκολάτα και άλλα γλυκά
- παγωτό
Διατροφή μετά την αφαίρεση της χολής
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας όταν αναρρώνετε μετά από ένα χειρουργείο χολής.
Αν είναι ανάγκη να αφαιρέσετε τη χολή σας, μπορεί να έχετε διάρροια, φούσκωμα και πολλά αέρια τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει λόγω της συνεχούς απελευθέρωσης της χολής στο έντερο.
Ίσως να πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, ώστε να μειώσετε τις παρενέργειες του γαστρεντερικού όσο το σώμα προσαρμόζεται μετά την επέμβαση.
Κάποιες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:
- φρούτα
- λαχανικά
- ψωμί ολικής άλεσης
- καστανό ρύζι
Οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει την χοληδόχο κύστη μπορούν να κάνουν πέψη, αλλά είναι ανάγκη να κάνουν κάποιες αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες , τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες.
Γενικά, καλό είναι οι ασθενείς να:
- καταναλώνουν μικρά γεύματα τις μέρες μετά το χειρουργείο
- καταναλώνουν τροφές με λίγα λιπαρά τις πρώτες εβδομάδες
Αν ένα άτομο έχει φούσκωμα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού, μπορεί να βοηθούν τα εξής:
- αποφυγή της καφεΐνης
- αποφυγή των πικάντικων και λιπαρών φαγητών
- αποφυγή οποιασδήποτε τροφής που επιδεινώνει τα συμπτώματα
- σταδιακή εισαγωγή περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Όσοι άνθρωποι έχουν θέματα με τη χοληδόχο κύστη καλό είναι να κάνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Διαχείριση του βάρους: είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε φυσιολογικό το δείκτη μάζας σώματος ώστε να αποφύγουμε τα θέματα με τη χοληδόχο κύστη.
Αποφυγή της γρήγορης απώλειας βάρους: όταν ένα άτομο χάνει γρήγορα βάρος, αυτό δημιουργεί πίεση στο ήπαρ και στη χοληδόχο κύστη και αυξάνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία πετρών στη χολή. Είναι πολύ σημαντικό να χάνετε βάρος σταδιακά.
Αποφυγή αλλεργιογόνων: σε μερικούς ανθρώπους, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλεί συμπτώματα στη χοληδόχο κύστη. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν όλους τους αλλεργιογόνους παράγοντες.
Διακοπή του καπνίσματος: το κάπνισμα προκαλεί θέματα στη χοληδόχο κύστη.
Προστασία της χολής
Για να έχουμε ένα υγιές σώμα και μια υγιή χοληδόχο κύστη είναι σημαντικό να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τη χολή σας, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή.