Τενοντίτιδα
Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή σε ένα τένοντα. Συνήθως συμβαίνει όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί υπερβολικά ή τραυματίζει έναν τένοντα στη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας.
Οι τένοντες είναι ιστοί που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Αν και μια από τις λειτουργίες τους είναι να προστατεύουν από την καταπόνηση τους μύες, η υπερβολική δραστηριότητα μπορεί να τους τραυματίσει.
Η επαναλαμβανόμενη, υπερβολικά επίπονη άσκηση μπορεί να προκαλεί φλεγμονή στους τένοντες. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα, περιλαμβανομένων των ώμων, των καρπών, των αγκώνων, των αστραγάλων ή των γονάτων.
Τι είναι η τενοντίτιδα;
Οι τένοντες είναι ίνες κολλαγόνου που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Είναι εύκαμπτοι αλλά σκληροί ώστε να μπορούν να τεντώνονται και να αντέχουν την πίεση. Όταν οι μύες συσπώνται, οι τένοντες αντιδρούν, με αποτέλεσμα την κίνηση των οστών.
Οι τένοντες και οι μύες δουλεύουν μαζί για την κίνηση των αρθρώσεων και των άκρων. Φυσιολογικά, οι τένοντες είναι ανθεκτικοί και προστατεύουν τους μύες από την καταπόνηση. Ωστόσο, κάτω από υψηλή πίεση μπορεί να εμφανίζουν φλεγμονή. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται τενοντίτιδα.
Η τενοντίτιδα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας λέει ότι ασκούμε υπερβολική πίεση σε ένα μυ ή μια άρθρωση.
Η υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους τένοντες. Ο ιστός συνήθως επανέρχεται γρήγορα όταν η βλάβη είναι μικρή και συμβαίνει μονάχα μερικές φορές. Αλλά ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής αν η βλάβη συμβαίνει συχνά.
Όταν κάποιος δεν κάνει συστηματική άσκηση, και το παρακάνει μια φορά την εβδομάδα τότε είναι πολύ πιθανό να πάθει τενοντίτιδα, ειδικά αν δεν είναι σε φόρμα.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην τενοντίτιδα περιλαμβάνουν:
- δυνατές ή βίαιες κινήσεις
- αφύσικες κινήσεις
- κακή τεχνική όταν κάποιος κάνει ασκήσεις
Η χρόνια τενοντίτιδα είναι ένας ήπιος αλλά συνεχής πόνος που επιδεινώνεται όταν κάποιος ξεκινά να κινείται. Στη συνέχεια ηρεμεί καθώς οι μύες ζεσταίνονται.
Η οξεία τενοντίτιδα είναι ένας οξύς πόνος που παρεμποδίζει την κίνηση της άρθρωσης. Ο πόνο τελικά υποχωρεί. Αλλά μπορεί να επιστρέψει αν ασκηθεί πίεση στην άρθρωση.
Σε πόσο καιρό περνάει η τενοντίτιδα;
Μια ήπια περίπτωση τενοντίτιδας χρειάζεται περίπου 2-3 εβδομάδες για να επουλωθεί κατά μέσο όρο, ενώ η χρόνια τενοντίτιδα χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως.
Τύποι τενοντίτιδας
Η τενοντίτιδα μπορεί να επηρεάζει κάθε τένοντα στο σώμα, αλλά υπάρχουν κάποιες συχνές μορφές τενοντίτιδας. Οι πιο συχνές είναι η τενοντίτιδα του ώμου, και η τενοντίτιδα του καρπού.
1. Τενοντίτιδα καρπού
Η τενοντίτιδα καρπού επηρεάζει τους ανθρώπους που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τον καρπό τους. Είναι κάτι πολύ σύνηθες για όσους πληκτρολογούν, γράφουν και κάνουν αθλήματα όπως το τένις.
2. Τενοντίτιδα ώμου - υπερακάνθιου
Στην τενοντίτιδα του υπερακάνθιου, ο τένοντας στη κορυφή της άρθρωσης του ώμου εμφανίζει φλεγμονή. Αυτό προκαλεί πόνο όταν κάποιος κουνάει το χέρι του.
Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν άβολα να ξαπλώσουν το βράδυ από τη μεριά του ώμου που πονά. Αν άλλοι τένοντες στην ίδια περιοχή εμφανίζουν κάποια βλάβη, τότε το άτομο μπορεί να έχει μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου.
3. Αχίλλειος τενοντίτιδα
Ο Αχίλλειος τένοντας συνδέει τους μύες της γαστροκνημίας του ποδιού με την πτέρνα. Αυτός ο τένοντας μας βοηθά να περπατάμε, τα τρέχουμε, και να πηδάμε και αντέχει πολλή πίεση.
Η Αχίλλειος τενοντίτιδα είναι πολύ συχνή στους αθλητές. Επίσης, οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αχίλλειο τενοντίτιδα.
4. Ο αγκώνας του τενίστα
Η πλευρική/πλάγια επικονδυλίτιδα, συχνά αναφέρεται ως ο αγκώνας του τενίστα, προκαλεί πόνο όταν ένα άτομο λυγίζει τον καρπό του προς τα πάνω. Η εσωτερική επικονδυλίτιδα, προκαλεί πόνο όταν κάποιος λυγίζει τον καρπό του προς τα μέσα.
5. Τενοντίτιδα του αντίχειρα-τενοντίτιδα de Quervain
Αυτή η μορφή τενοντίτιδας συμβαίνει όταν το περίβλημα που περιβάλλει τους τένοντες ανάμεσα στον αντίχειρα και στον καρπό εμφανίζει φλεγμονή. Το περίβλημα του τένοντα γίνεται πιο πυκνό, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο στον αντίχειρα.
6. Εκτινασσόμενος δάχτυλος
Ο εκτινασσόμενος δάχτυλος (Trigger finger) ή αλλιώς στενωτική τενοντοελυτρίτιδα είναι μια πάθηση στην οποία το δάχτυλο "κλειδώνει" σε μια θέση. Το δάχτυλο μένει σε μια λυγισμένη θέση επειδή το περίβλημα του τένοντα στην παλάμη εμφανίζει φλεγμονή. Αυτό περιορίζει την κίνηση του τένοντα, και δεν μπορεί να κινηθεί απαλά.
Συμπτώματα τενοντίτιδας
Αν και τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ποικίλουν, συνήθως περιλαμβάνουν:
- πόνο σε συγκεκριμένο τένοντα
- ευαισθησία και πόνο στην κίνηση της άρθρωσης
- αίσθηση τριβής
- οίδημα
Αιτίες τενοντίτιδας
Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης πίεσης ή χρήσης μια περιοχής και οι αιτίες περιλαμβάνουν:
- επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η πληκτρολόγηση
- κακή στάση του σώματος
- ακατάλληλα παπούτσια που δεν στηρίζουν σωστά το σώμα
- υπερβολική άσκηση
Παράγοντες κινδύνου
Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τενοντίτιδα από άλλους. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- Την ηλικία: οι τένοντες γίνονται πιο άκαμπτοι όσο μεγαλώνουμε, έτσι είμαστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
- Το επάγγελμα: αν ένα άτομο κάνει μια δουλειά στην οποία επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις, έχει περισσότερες πιθανότητες να καταπονεί τους τένοντες.
- Τα αθλήματα: τα αθλήματα όπως το τρέξιμο, το τένις, και το γκολφ που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μπορεί να οδηγούν σε τενοντίτιδα.
- Τα προβλήματα υγείας: οι άνθρωποι με αρθρίτιδα, παθήσεις των νεφρών και ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τενοντίτιδα.
Διάγνωση τενοντίτιδας
Ο ορθοπεδικός γιατρός θα σας ρωτήσει αρχικά για τα συμπτώματα που έχετε και φυσικά θα κάνει κλινική εξέταση. Μπορεί να κουνήσει απαλά τον τένοντα που πονά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναγνωρίσει την ευαισθησία, τον ήχο τριξίματος, όταν το περίβλημα του τένοντα εμφανίζει φλεγμονή.
Για τις περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας, ο γιατρός θα προτείνει ξεκούραση, χρήση παγοκύστεων και παυσίπονα.
Σπάνια, αν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, ο γιατρός θα προτείνει να κάνετε επιπλέον εξετάσεις. Η ακτινογραφία δείχνει αν υπάρχει εναπόθεση ασβεστίου γύρω από τον τένοντα, πράγμα που επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Άλλες εξετάσεις όπως ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία μπορούν να δείξουν αν υπάρχει οίδημα στο περίβλημα του τένοντα.
Θεραπεία τενοντίτιδας
Η θεραπεία της τενοντίτιδας έχει ως σκοπό την ανακούφιση του πόνου και τον περιορισμό της φλεγμονής. Η ξεκούραση και τα παυσίπονα είναι συνήθεις επιλογές. Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε ξανά με το γιατρό σας.
Η τενοντίτιδα συνήθως βελτιώνεται με την ξεκούραση, αλλά αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ίσως να πρέπει να ακολουθήσετε άλλα βήματα.
Αν νιώθετε πόνο στον τένοντα, τότε είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε. Μπορείτε να εφαρμόσετε πάγο και να πάρετε παυσίπονα. Για να προλάβετε το οίδημα καλό είναι να αποφεύγετε το ζεστό ντους, και τις θερμοφόρες και το μασάζ τις πρώτες μέρες. Όταν δεν θα πονάτε, προσπαθήστε να κινείτε τον τένοντας ώστε να μην μένει άκαμπτος.
Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις ώστε να επανέλθει γρήγορα η κινητικότητα και η λειτουργικότητα του τένοντα.
Αλοιφή για τενοντίτιδα
Οι αλοιφές και τζελ είναι χρήσιμες για την ανακούφιση του πόνου και συμπληρώνουν τη θεραπεία, δεν αποτελούν την ουσιαστική λύση για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας. Υπάρχουν πολλές αλοιφές και τζελ (θερμαντικές και αντιφλεγμονώδεις αλοιφές που συχνά περιέχουν καψαϊκίνη), όπως η αλοιφή Λέοντος, Sensocaps, Capser.
Ξεκούραση
Η τενοντίτιδα προκύπτει από την καταπόνηση του τένοντα. Η ξεκούραση βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής. Αν η τενοντίτιδα είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου αθλήματος, καλό είναι το άτομο να αποφύγει την προπόνηση.
Θεραπεία με ζεστό και κρύο
Μια παγοκύστη μπορεί να μειώνει το οίδημα στην περιοχή της φλεγμονής. Μπορείτε να εφαρμόσετε πάγο για 10-15 λεπτά μία με δύο φορές την ημέρα για την μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Βέβαια, πρέπει να τυλίγετε τον πάγο με μια πετσέτα ώστε να αποφύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα.
Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ανακούφιση από την εναλλαγή ζέστης και κρύου. Μπορεί να χρησιμοποιούν ζεστές πετσέτες ή ζεστές κομπρέσες, ή να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο.
Ο πάγος βέβαια, είναι η καλύτερη λύση για τους τραυματισμούς στο πρώτο 48ωρο. Μετά από τις 48 ώρες, η ζέστη είναι καλύτερη επιλογή.
Παυσίπονα
Υπάρχουν πολλά φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και περιλαμβάνουν:
- Ιβουπροφαίνη και άλλα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου.
- Ενέσεις με κορτικοστεροειδή που μπορούν να γίνουν στη θέση της βλάβης όταν η φλεγμονή και ο πόνος είναι έντονος.
- Φυσικοθεραπεία και μασάζ στην θέση της βλάβης για την ανακούφιση του πόνου.
- Διατάσεις και άσκηση με τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή για την ενδυνάμωση του τένοντα και των μυών.
Όταν υποχωρεί η τενοντίτιδα μπορείτε σταδιακά να ξεκινήσετε την άσκηση ώστε να ενδυναμώσετε τους μύες σας γύρω από την άρθρωση. Φυσικά, είναι απαραίτητο να κάνετε ζέσταμα ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.
Πρόληψη τενοντίτιδας
Η τενοντίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που είναι δύσκολο να την αποτρέψει κανείς. Αν και ένα άτομο μπορεί να προσέχει και να μην καταπονεί τον τένοντα, αυτό είναι δύσκολο αν κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες τενοντίτιδας αν:
- κάνει ζέσταμα πριν από την άσκηση
- αυξάνει σταδιακά την ένταση της άσκησης
- κάνει συχνά άσκηση
- χρησιμοποιεί κατάλληλο εξοπλισμό για τις ασκήσεις τους
- φοράει κατάλληλα παπούτσια
- σταματά μια κίνηση αν του προκαλεί πόνο
- ενδυναμώνει τους μύες κοντά στο τένοντα
- αποφεύγει τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις όταν αυτό είναι εφικτό
- κάνει συχνά διαλλείματα από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις
Αποτελεσματική αντιμετώπιση τενοντίτιδας
Η τενοντίτιδα είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που οφείλεται στην φλεγμονή στους τένοντες. Οι άνθρωποι που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις στη δουλειά τους ή στα σπορ έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τενοντίτιδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, πάγο και παυσίπονα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι που συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ .