Εγκέφαλος και αναγέννηση νευρώνων
Η νευρογένεση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος δημιουργεί νέους νευρώνες. Η ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου ξεκινά με την ανάπτυξη ενός εμβρύου. Τα κύτταρα αυτά παραμένουν ίδια μέχρι την ενηλικίωση. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέοι νευρώνες στον εγκέφαλο μετά από τα πρώτα χρόνια της ζωής. Ωστόσο, η νευρογένεση και η αναγέννηση νευρώνων φαίνεται να συμβαίνει και στους ενήλικες, μέσα από πληθώρα επιστημονικών μελετών.
Η νευρογένεση είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Η άσκηση έχει τη δύναμη να ενισχύει την διάθεση και να βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, κρατά την καρδιά μας υγιή και μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού και καρκίνο. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η τακτική άσκηση είναι πολύτιμη για να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συνολικά ευεξία. Ασκήσεις όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο συμβάλλουν στην διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και ενισχύουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων στον εγκέφαλο. Η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για το σώμα αλλά επίσης βελτιώνει τη μνήμη τη συγκέντρωση.
Ο ρόλος του ιππόκαμπου στην πρόληψη της έκπτωσης των γνωστικών ικανοτήτων
Ο ιππόκαμπος είναι μια από τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν μελετηθεί περισσότερο σχετικά με την νευρογένεση. Οι κύριες λειτουργίες του ιππόκαμπου αφορούν τη μνήμη, τη μάθηση, τα συναισθήματα και τον προσανατολισμό στο χώρο. Η νευρογένεση, γενικά έχει σχέση με την καλή γνωστική λειτουργία και την καλύτερη μνήμη. Επίσης, συνδέεται με την αποτυχία ή την αλλαγή στη νευρογένεση σε έναν αριθμό νευροψυχιατρικών παθήσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, οι οποίες είναι γνωστές νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Άλλες περιλαμβάνουν το άγχος και την κατάθλιψη.
Ταυρίνη και λειτουργία του εγκεφάλου
Για χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου (ατροφία) ήταν μια εκφυλιστική διαδικασία που δεν μπορούσε να αποτραπεί. Όμως, πλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η απώλεια νευρώνων αρχικά προκαλείται από αναστρέψιμες διαδικασίες. Αυτή η γνώση ανοίγει την πόρτα σε νέους θεραπευτικούς στόχους.
Ένα από τα συστατικά που είναι αναγκαία για τη δημιουργία νέων κυττάρων στον εγκέφαλο είναι ένα μικρό αμινοξύ, η ταυρίνη. Τα επίπεδα της ταυρίνης μειώνονται όσο μεγαλώνουμε. Αυτή η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να κρύβεται πίσω από πολλές διαταραχές του εγκεφάλου.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η αποκατάσταση των επιπέδων της ταυρίνης στα κύτταρα του εγκεφάλου μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα, και να αναζωογονεί τον εγκέφαλο.
Τα οφέλη της ταυρίνης στις παθήσεις του εγκεφάλου
Υπάρχουν δύο καταστάσεις στις οποίες η ταυρίνη φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη, η νόσος του Πάρκινσον και η κατάθλιψη.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν χαμηλά επίπεδα ταυρίνης. Επίσης, η κύρια θεραπεία για τα συμπτώματα του Πάρκινσον είναι το φάρμακο λεβοντόπα, που μπορεί να μειώνει περαιτέρω την ταυρίνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον είναι ανάγκη να λαμβάνουν το συγκεκριμένο αμινοξύ.
Τα συμπληρώματα με ταυρίνη είναι εξίσου σημαντικά για τους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συχνή στους διαβητικούς ασθενείς. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν σχέση με την κατάθλιψη και νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ.
Η ταυρίνη προάγει την αναγέννηση των κυττάρων του εγκεφάλου
Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση των διαδικασιών που έχουν σχέση με την ηλικία, ειδικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταυρίνη διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων και συνδέσεων στα εγκεφαλικά κύτταρα, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα αναγέννησης.
Οι μελέτες δείχνουν μια δραματική βελτίωση στη μνήμη και στις γνωστικές ικανότητες στους ανθρώπους που λαμβάνουν συμπληρώματα με ταυρίνη.
Πώς η ταυρίνη ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου;
Η ταυρίνη έχει τη μοναδική ικανότητα να προάγει την δημιουργία νέων κυττάρων στον εγκέφαλο, αλλά έχει και πολλά οφέλη στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η ταυρίνη επαναφέρει στα γερασμένα εγκεφαλικά κύτταρα την ικανότητα να απομακρύνουν τα αντιδραστικά επιβλαβή μόρια, καταπολεμά τη φλεγμονή στον εγκέφαλο , χαλαρώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα και διεγείρει τη σωστή μεταγωγή των σημάτων. Επίσης, αυξάνει την ηλεκτρική δραστηριότητα στα νευρικά κύτταρα μέσω της επίδρασής της στο ασβέστιο, ενός στοιχείου κλειδί για την σωστή ηλεκτρική λειτουργία των νευρώνων.
Επιπλέον, η ταυρίνη μπορεί να μιμείται τη δράση συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, που είναι απαραίτητοι για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Η ταυρίνη μοιάζει με το γ-αμινοβουτυρικό οξύ, το οποίο παίζει κύριο ρόλο στη μάθηση.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να αυξήσουμε στη νευρογένεση;
Μπορείτε να αυξήσετε τη νευρογένεση μέσα από τις επιλογές στον τρόπο ζωής σας, όπως η άσκηση, η διατροφή και πολλά άλλα. Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη νέων κυττάρων στον εγκέφαλο. Τι είναι όμως η διαλειμματική νηστεία;
Είναι ένα πλάνο διατροφής που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες στις οποίες κάποιος τρώει και συγκεκριμένες ώρες στις οποίες κάποιος δεν τρώει. Είναι μια διατροφή στην οποία εναλλάσσονται οι περίοδοι φαγητού και νηστείας. Δεν έχει να κάνει με τις τροφές που καταναλώνει κάποιος, αλλά με το πότε τις καταναλώνει.
Η διαλειμματική νηστεία αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί τις αποθήκες λίπους στο ήπαρ, προκαλώντας έτσι την παραγωγή κετονών. Αυτός ο μεταβολικός διακόπτης, συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και προσφέρει προστασία από το οξειδωτικό στρες. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, πρέπει να φροντίζουμε την υγεία του εγκεφάλου μας από μικρή ηλικία και όχι όταν είμαστε ηλικιωμένοι.
Ένας υγιής εγκέφαλος είναι σημαντικός ακόμη και αν κάποιος είναι 20 χρονών. Φανταστείτε πόσα περισσότερα πράγματα μπορείτε να κάνετε αν έχετε περισσότερη δύναμη. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η νευρογένεση. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αυξάνει τον βαθμό της νευρογένεσης. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε κάτι καινούργιο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιες συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο όπως το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η ανθυγιεινή διατροφή.
Άσκηση και νευρογένεση
Η άσκηση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την ανακούφιση του στρες και την σωματική υγεία, Αλλά επίσης, έχει πολλά οφέλη για την νευρογένεση. Η άσκηση αυξάνει την νευρογένεση στον ιππόκαμπο των ενηλίκων ανθρώπων.
Το άγχος είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στη διαδικασία της νευρογένεσης. Όταν νιώθουμε νευρικοί και αγχωμένοι, ο υποθάλαμος απελευθερώνει ορμόνες που ενεργοποιούν την υπόφυση και παράγει κορτιζόλη.
Αν κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή της κορτιζόλης στο σώμα, αυτό επηρεάζει τους νευρώνες στον ιππόκαμπο, και έτσι σταματά η διαδικασία της νευρογένεσης. Το άγχος, και ειδικά η κατάθλιψη μπορούν να μειώσουν σημαντικά το μέγεθος του ιππόκαμπου.
Η άσκηση αυξάνει την νευροπλαστικότητα και την δημιουργία νέων νευρώνων. Η άσκηση ανακουφίζει από το στρες και έτσι προάγει τη νευρογένεση.
Υπάρχουν αρκετές μορφές άσκησης που βοηθούν στη διαδικασία της νευρογένεσης.
Τρέξιμο
Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, έχει θετικές επιδράσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνει την νευρογένεση στον ιππόκαμπο. Αυτή η μορφή άσκησης έχει θετική επίδραση στις συνάψεις ανάμεσα στους νευρώνες στον εγκέφαλο. Αυξάνει την επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα στον εγκέφαλο. Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε να κινείστε, σταδιακά. Η συνέπεια είναι το κλειδί για να απολαμβάνετε τις μακροχρόνιες επιδράσεις της νευρογένεσης.
Κολύμπι
Οι μελέτες δείχνουν ότι το κολύμπι αυξάνει και διεγείρει την νευρογένεση. Επίσης, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες μειώνουν το στρες. Το κολύμπι επιπλέον ενισχύει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης και της συγκέντρωσης και αυξάνει την συνολική γνωστική λειτουργία. Το κολύμπι είναι μια εξαιρετική άσκηση αντοχής. Η άσκηση αντοχής είναι απαραίτητη όταν κάποιος θέλει να ενδυναμώσει τους μύες και να ενισχύσει την αντοχή του.
Διαλογισμός και γιόγκα
Μια από τις ασκήσεις που αυξάνουν την νευρογένεση είναι ο συνδυασμός γιόγκα και διαλογισμού. Αν κάνετε τακτικά γιόγκα ή 10 λεπτά διαλογισμό, τότε τα οφέλη είναι πολλά.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός και η γιόγκα οδηγούν σε μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης και των δεικτών της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι μειώνουν την χρόνια φλεγμονή και συμβάλλουν στην μακροχρόνια μνήμη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνεται η νευρογένεση. Επίσης συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Εκτός από την αερόβια άσκηση που είναι σημαντική για την νευρογένεση, ο διαλογισμός και η γιόγκα επίσης μειώνουν το στρες και προάγουν την νευρογένεση.
Φυσικά, εκτός από τα οφέλη στον εγκέφαλο, ο διαλογισμός και η γιόγκα βελτιώνουν την συνολική μας υγεία καθώς ενισχύουν την ευελιξία, τη διάθεση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Ποδήλατο
Το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης για την υγεία του εγκεφάλου και την νευρογένεση. Η αερόβια άσκηση διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Φυσικά, όταν κάποιος κάνει άσκηση στη φύση έχει πολλά περισσότερα οφέλη στην ψυχική του υγεία.
Χορός
Ο χορός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης για την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Καθώς αποτελεί μια αερόβια άσκηση αυξάνει την νευρογένεση. Επίσης, ο χορός απαιτεί συντονισμό των κινήσεων και ενεργοποίηση της μνήμης και αυτά συμβάλλουν στην νευρογένεση.
Πνευματικές ασκήσεις
Πέρα όμως από τις σωματικές ασκήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ασκήσεις για τον εγκέφαλο. Εκτός από το να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι , πρέπει να μένουμε και εγκεφαλικά ενεργοί. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου ή νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα τους εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Όσο μαθαίνουμε νέες δεξιότητες, έχουμε πιο ισχυρά νευρικά δίκτυα και μονοπάτια. Μια εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλο είναι η ζωγραφική και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.
Η αναγέννηση των νευρώνων μας χαρίζει ψυχική υγεία και πνευματική ισορροπία
Όλες οι παραπάνω ασκήσεις αυξάνουν την νευρογένεση και βοηθούν τον εγκέφαλο να είναι πιο ανθεκτικός. Επίσης, βελτιώνουν τη διάθεση, τη μνήμη, μειώνουν την ανησυχία και το στρες. Εκτός όμως από την σωματική άσκηση είναι σημαντικό να φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και της ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ώστε να διατηρούμε υγιή τον εγκέφαλό μας.