Σημάδια ότι μεγαλώσατε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια
Κανένας μας δεν επιλέγει τους γονείς και την οικογένειά του, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε πως αυτές οι φιγούρες στη ζωή μας μπορεί να αφήσουν πάνω μας ανεξίτηλα σημάδια. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες εμπειρίες της ζωής μας, μας αφήνουν βαθιά αποτυπώματα.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι η οικογένειά τους ήταν μια καταστροφή και το σπίτι τους ένα πεδίο μάχης. Ωστόσο, αυτές οι δυναμικές και οι εμπειρίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μια οικογένεια είναι δυσλειτουργική. Πράγματι, μερικές φορές ακόμη και μέσα σε ένα τόσο χαοτικό περιβάλλον υπάρχει άφθονη αγάπη και στοργή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φωνές και οι συγκρούσεις μπορεί να αφορούν τους γονείς που δεν αγαπούν πλέον ο ένας τον άλλο, και τελικά χωρίζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελούν τα παιδιά τους.
Είναι δύσκολο και σκληρό κάποιος να αποδεχτεί ότι έχει μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Αυτός ο κύκλος όμως μπορεί να σπάσει με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Τι είναι όμως η δυσλειτουργική οικογένεια και ποια σημάδια δείχνουν ότι μεγαλώσατε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια;
Τι είναι η δυσλειτουργική οικογένεια;
Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Ωστόσο, οι δυσλειτουργικές οικογένειες χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις, παραμέληση, κακοποίηση, βία και απολυταρχισμό. Παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιες οικογένειες, ως ενήλικες θα έχουν σοβαρά ψυχικά τραύματα τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστούν, για να μπορέσουν να είναι ευτυχισμένοι.
Μια δυσλειτουργική οικογένεια είναι μια οικογένεια στην οποία οι σχέσεις ή η επικοινωνία είναι προβληματικές και τα μέλη δεν μπορούν να έρθουν κοντά και να εκφραστούν. Αυτό σημαίνει ότι στις δυσλειτουργικές οικογένειες παρατηρούνται αλληλεπιδράσεις που επηρεάζουν την υγιή επικοινωνία, την συναισθηματική ασφάλεια, και κάποιες φορές την σωματική ασφάλεια.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια οικογένεια γίνεται δυσλειτουργική, αλλά όλα τα μέλη της οικογένειας επηρεάζονται αρνητικά από αυτή τη δυσλειτουργία. Ωστόσο, η δυσλειτουργία επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά της οικογένειας επειδή επιδρά στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις υγιείς σχέσεις και τις υγιείς οικογένειες. Αυτό μπορεί να οδηγεί στην συναισθηματική παραμέληση και στη διαιώνιση των δυσλειτουργικών οικογενειών.
Οι δυσλειτουργικές οικογένειες είναι γενικά απρόβλεπτες. Για αυτό, τα παιδιά ή οι έφηβοι σε αυτές τις οικογένειες ποτέ δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί μετά. Νιώθουν αγωνία και έλλειψη ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσαρμόσουν τις συμπεριφορές τους ώστε να αποφύγουν την τιμωρία ή την κακοποίηση και έτσι είναι σε κατάσταση μόνιμου στρες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κανείς δεν βγαίνει εντελώς αλώβητος από μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι μεγαλώσατε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια;
Όταν μιλάμε για δυσλειτουργικές οικογένειες συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε συγκεκριμένα προφίλ. Σκεφτόμαστε ζευγάρια που ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα στα πρόθυρα του χωρισμού. Όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Αυτό που ορίζει τις δυσλειτουργικές οικογένειες, είναι η προβολή αρνητικών και επιβλαβών δυναμικών. Και σε αυτές τις περιπτώσεις και οι δύο γονείς τείνουν να έχουν αυτές τις συμπεριφορές.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε οικογένεια. Ωστόσο, οι δυσλειτουργικές οικογένειες δημιουργούν ψυχολογικά τραύματα στην παιδική ηλικία. Η επίδραση αυτών των τραυμάτων είναι καταστροφική για την ανάπτυξη των παιδιών.
Γενικά, μια δυσλειτουργική οικογένεια είναι μια οικογένεια στην οποία οι σχέσεις ή η επικοινωνία είναι προβληματικές και τα μέλη της δεν μπορούν να έρθουν κοντά και να εκφραστούν. Αυτές οι ψυχοπιεστικές και απρόβλεπτες δυναμικές επισημαίνονται από διαφορετικές μορφές βίας που παραβιάζουν κάθε βασική ανθρώπινη ανάγκη.
Αν έχετε μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, ίσως τα παρακάτω να σας είναι οικεία.
1. Η σωματική βία και οι απειλές είναι ο κύριος τρόπος ελέγχου
Σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, οι απειλές είναι συνεχείς. Είναι ένα καταναγκαστικό μέτρο που συχνά χρησιμοποιείται για την συμμόρφωση των παιδιών. Οι γονείς χρησιμοποιούν βίαιη γλώσσα, δεν δείχνουν αγάπη και στοργή και συνεχώς φωνάζουν. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιούν σωματική βία όπως τα χτυπήματα και το σπρώξιμο.
2. Οι διάφορες μορφές κακοποίησης
Η κακοποίηση είναι κάθε συμπεριφορά που έχει ως στόχο την βλάβη κάποιου άλλου ατόμου πιο ευάλωτου λόγω κατάστασης, ηλικίας, συνθηκών. Σε πολλές δυσλειτουργικές οικογένειες τα παιδιά δέχονται απολυταρχικές συμπεριφορές, κακομεταχείριση, σεξουαλική κακοποίηση.
3. Οι οικογενειακές συγκρούσεις
Τα μέλη μιας δυσλειτουργικής οικογένειας διαφωνούν, μαλώνουν, φωνάζουν, προσβάλλουν και προκαλούν ο ένας τον άλλο. Κατά συνέπεια, το σπίτι είναι ένα πεδίο συγκρούσεων. Αυτές οι δυναμικές προκαλούν βαθιά σημάδια στα παιδιά, τα οποία δεν ξεχνούν ποτέ.
4. Την ακύρωση των συναισθημάτων
Ένα πράγμα που μένει στο μυαλό ενός ανθρώπου, που μεγάλωσε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, είναι το συναίσθημα ότι δεν είναι σημαντικός. Οι ανάγκες του δεν έχουν καμία αξία. Τα συναισθήματά του είναι ασήμαντα. Έτσι, πιστεύει ότι το καλύτερο είναι να μένει ήσυχος και να τα καταπιέζει. Στην πραγματικότητα, καταπίνει και φιμώνει τους φόβους και τη θλίψη του.
5. Την έλλειψη επικοινωνίας
Όταν κάποιος μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια , οι ανάγκες και τα λόγια του δεν έχουν καμία αξία. Στην πραγματικότητα, οι γονείς προτιμούν το παιδί τους να είναι ήσυχο επειδή πιστεύουν ότι αυτό είναι σημάδι καλής εκπαίδευσης, υποταγής και υπακοής. Για αυτό το λόγο, αν ένα παιδί τολμήσει να πει την γνώμη του και να εναντιωθεί, τότε θα τιμωρηθεί.
6. Την άνιση μεταχείριση και τις διακρίσεις
Οι προκαταλήψεις και κάθε είδους διάκριση μπορεί να συμβαίνει μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορεί να είναι πιο αγαπητά από τα μικρά, και τα αγόρια καλύτερα από τα κορίτσια. Ή μπορεί ο πατέρας να υποτιμά και να υποβιβάζει τη μητέρα.
7. Τα συναισθήματα απομόνωσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις δυσλειτουργικές οικογένειες οι γονείς συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες και απομονώνουν τα παιδιά τους από το κοινωνικό τους περιβάλλον.
Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά και οι γονείς δεν έχουν καμία επαφή με άλλους συγγενείς (θείους, παππούδες, ξαδέρφια). Επίσης, έχουν περιορισμένες ευκαιρίες να δημιουργήσουν φιλίες και να κάνουν πράγματα εκτός σχολείου.
8. Οι γονείς έχουν εθισμούς ή ψυχικές διαταραχές
Σε πολλές δυσλειτουργικές οικογένειες ο ένας από τους δύο γονείς μπορεί να έχει κάποιον εθισμό ή μια ψυχική διαταραχή. Για παράδειγμα, ο αλκοολισμός , ο τζόγος, η οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
Αυτές οι καταστάσεις είναι εξουθενωτικές για όλα τα μέλη της οικογένειας. Στην πραγματικότητα, αυτές οι περιπτώσεις επιβεβαιώνουν το χάος και το απρόβλεπτο που επικρατεί σε αυτές τις οικογένειες.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε δυσλειτουργικές οικογένειες δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και στην αξία τους. Ωστόσο, ως ενήλικες μπορούν να επουλώσουν τις πληγές τους και να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν.
Ποιες είναι οι επιδράσεις μιας δυσλειτουργικής οικογένειας;
Η οικογένεια είναι το περιβάλλον στο οποίο ένα άτομο μαθαίνει να κατανοεί τον εαυτό του, τον κόσμο και τους άλλους. Όταν κάποιος μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια όλες αυτές οι πτυχές επηρεάζονται αρνητικά. Αυτό μπορεί να έχει επιδράσεις στην αίσθηση του εαυτού, να δημιουργεί μια στρεβλή αίσθηση για το πως μοιάζουν οι σχέσεις και να κάνει δύσκολη την φυσιολογική λειτουργία στην καθημερινότητα.
Οι επιπτώσεις μια δυσλειτουργικής οικογένειας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Διαστρεβλωμένη αίσθηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό, στους άλλους και στον κόσμο.
- Δυσκολία στα ραντεβού και στη δημιουργία υγιών σχέσεων.
- Αυξημένο κίνδυνο για καταχρήσεις.
- Αυξημένο κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Δυσκολία στην διατήρηση μιας εργασίας.
- Δυσκολία στη δημιουργία και στην τήρηση των ορίων.
- Δυσκολία στην έκφραση και στη διαχείριση των συναισθημάτων.
- Αυξημένο κίνδυνο για δημιουργία δυσλειτουργικής οικογένειας στο μέλλον.
Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος μια δυσλειτουργική οικογένεια;
Από τη στιγμή που ένα άτομο αναγνωρίζει ότι έχει μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, είναι σημαντικό να φροντίζει για τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες.
Επίσης, όταν υπάρχουν δυσλειτουργικές αλληλεπιδράσεις καλό είναι το άτομο να θέτει υγιή όρια ώστε να προστατεύει τον εαυτό του.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνά ότι αποτελούσε ένα μέλος της οικογένειας που έπαιζε ένα συγκεκριμένο ρόλο πριν αντιληφθεί τι συμβαίνει. Μπορεί να επιλέξει να αποδεσμευτεί από αυτό το ρόλο, που επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας. Καλό είναι να επικεντρωθεί στις σχέσεις του ώστε να είναι υγιείς και να βασίζονται στην καλή επικοινωνία.
Αν και ένα άτομο μπορεί να θέλει να ξεφύγει από αυτό τον τοξικό κύκλο, δεν είναι ρεαλιστικό να προσπαθεί να αλλάξει τη δυναμική της οικογένειας. Αν μια οικογένεια είναι δυσλειτουργική είναι δύσκολο , αν όχι αδύνατο, να αλλάξει.
Καλό είναι να έχει στο μυαλό του ότι δεν είναι το μοναδικό άτομο μέσα στην οικογένεια και δεν αυτό υπεύθυνο για όλη την οικογένεια.
Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;
Το πρώτο βήμα για να μπορέσει κάποιος να σπάσει αυτό τον κύκλο είναι να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να αναγνωρίζει όλα τα σημάδια και τους ρόλους της δυσλειτουργικής οικογένειας. Το δεύτερο βήμα είναι να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να είναι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό του.
Μπορείτε να βγείτε από το φαύλο κύκλο της δυσλειτουργικής οικογένειας
Αν έχετε μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι δυναμικές δεν θα σας επηρεάζουν, τότε η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι πιο βοηθητική. Στην ψυχοθεραπεία θα επεξεργαστείτε όλες τις αναμνήσεις σας και θα κατανοήσετε τις σχέσεις στην οικογένειά σας. Εξαιρετικής σημασίας είναι το EMDR (μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική, ειδική για τα ψυχικά τραύματα).