Κάνε το Τεστ
Αντικαταθλιπτικά, Γνώμες, Εμπειρίες, Κριτικές, Αποτελέσματα, Γνώμες για effexor

Γνώμες και εμπειρίες για αντικαταθλιπτικά

Γνώμες και εμπειρίες για αντικαταθλιπτικά

Πολλοί ασθενείς στην προσπάθειά τους να βρούνε λύση στην κατάθλιψη και σε άλλα ψυχολογικά προβλήματα, αναζητούν σε φόρουμ τις γνώμες και τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια πρακτική δεν βοηθάει ιδιαίτερα και αυτό γιατί οι εμπειρίες και γνώμες τρίτων (που δεν είναι ψυχίατροι) βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και υποκειμενικές ερμηνείες. Ένας ψυχίατρος αντίθετα, εκτός από την θεωρητική κατάρτιση, έχει εμπειρία και με χιλιάδες ασθενείς. Έτσι λοιπόν η γνώμη ενός ψυχιάτρου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή 1,000 μη ειδικών. Τα δε περισσότερα σχόλια και κριτικές στο ίντερνετ αφορούν κυρίως αρνητικές εκβάσεις, και τελικώς κανείς καταλήγει να βρίσκει πολύ περισσότερες αρνητικές γνώμες για τα φάρμακα, παρά θετικές (πολύ απλά, γιατί όσοι έχουν θετικά αποτελέσματα προχωράνε και ζουν τη ζωή τους).

Επίσης, οι εμπειρίες άλλων ανθρώπων δεν λένε τίποτα για τη δική μας βιοχημεία και το πως θα μας ταιριάξει ένα φάρμακο. Ένα φαρμακο που ταιριάζει άριστα σε εμάς (μέγιστη αποτελεσματικότητα, ελάχιστες παρενέργειες), μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα σε ένα άλλο άνθρωπο. Βλέπετε είναι θέμα DNA. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει ένα “τέλειο” αντικαταθλιπτικό, ή το “καλύτερο” αντικαταθλιπτικό, αλλά φάρμακα που μας ταιριάζουν περισσότερο ή λιγότερο, και στατιστικά στοιχεία για τις παρενέργειες από μεγάλες μελέτες και καταγραφές ασθενών.

Αν αναγκάζεστε να συζητήσετε το θέμα σε κάποιο φορουμ γιατί δεν μπορείτε να το συζητήσετε με το γιατρό σας, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξετε γιατρό...

Επιλογή αντικαταθλιπτικού φαρμάκου

Η επιλογή ενός αντικαταθλιπτικού θα γίνει με βάση κάποιες παραμέτρους:

  1. τα συμπτώματα του ασθενούς
  2. τις επίσημες ενδείξεις του φαρμάκου (αλλά και τις off-label ενδείξεις)
  3. τις παρενέργειες του φαρμάκου (όπως αύξηση σωματικού βάρους, σεξουαλικές διαταραχές)
  4. τις προτιμήσεις του ασθενούς

Η επιλογή του καλύτερου φαρμάκου λοιπόν είναι μία σύνθετη διαδικασία που μόνο ένας ειδικός ψυχίατρος μπορεί να κάνει σωστά, το να ψάχνει κανείς λοιπόν γνώμες σε φόρουμ από μη-ειδικούς, είναι το λιγότερο αφελές (αν όχι επικίνδυνο). Το νόημα της αναζήτησης πληροφοριών στο google είναι για την συζήτηση θεμάτων και πληροφοριών με τον ψυχίατρο που σας έχει αναλάβει.

Αντικαταθλιπτικά αρχικώς, ψυχοθεραπεία στη συνέχεια

Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά θετικά σχόλια και εμπειρίες από χιλιάδες ανθρώπους με κατάθλιψη που έχουμε βοηθήσει στο ιατρείο μας, για τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Τα σχόλια από τους ασθενείς είναι μετά από διάστημα 1-2 μηνών λήψης του φαρμάκου, και περιγράφουν την εμπειρία τους σχετικά με τη βοήθεια που τους προσέφεραν. Τα αντικαταθλιπτικά έσωσαν αρχικά αυτούς τους ασθενείς, τους βοήθησαν να συνέλθουν γρήγορα και άνοιξαν το δρόμο για μια ουσιαστική ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορέσουν μετά από μερικούς μήνες να τα διακόψουν.

Εμπειρίες και γνώμες ασθενών με αντικαταθλιπτικά

1. Seropram γνώμες

Μαρία, 59 ετών, έλαβε Seropram 20mg (σιταλοπράμη).

Αρχικά συμπτώματα: Κακή διάθεση, έχω μια μόνιμη και σκόπιμη παραίτηση. Αισθάνομαι πάρα πολύ κουρασμένη. Γράφω ημερολόγιο με σκέψεις, ατελείωτα γραμμένα για τη θλίψη. Όταν ξυπνάω έχω μια εσωτερική αγωνία, ένα τρέμουλο, μια διαρκή τάση για εμετό. Ταλανίζομαι από σκέψεις και τύψεις, μέσα μου με τρώνε πράγματα συνεχώς.

Αποτελέσματα: Βρήκα τον δυναμισμό μου, τον εαυτό που λύνει προβλήματα. Είμαι καλά, παραπάνω από καλά, κύματα ευδαιμωνίας, ευεξίας, νιώθω όμορφα. Συμβαίνουν δυσκολίες, αναποδιές στην καθημερινότητα, αλλά έχω μόνο μικροπεσίματα. Προηγουμένως η χαρά στραγγιζόταν. Ερχονται που και που οι παλιές σκέψεις και συνήθειες, αλλά πλέον τις σταματάω. Αφήνομαι να χαρώ, δεν πονάω όπως πονούσα.

2. Ladose εμπειρίες

Ελένη, 42 ετών, έλαβε αγωγή με Ladose 20mg (φλουοξετίνη).

Αρχικά συμπτώματα: Αισθανόμουν κάτι σα να μου σκίζει τη καρδιά. Φοβίες που δεν είχα ποτέ στη ζωή μου, θυμώνω πιο εύκολα, σταεναχωριέμαι πιο εύκολα. Μουδιάσμτατα, μυρμηγιάσματα, πανικός με τρέμουλο. Αισθανόμουν βαθιά θλίψη, μόνιμο άγχος, δυστυχυσμένη, τα τελευταία 2 χρόνια. Κουρασμένη ψυχολογικά και σωματικά. Αϋπνία.

Αποτελέσματα:

3. Zoloft γνώμες

Κέλυ, 42 ετών, έλαβε Zoloft 50mg (σερτραλίνη).

Αρχικά συμπτώματα: Νιώθω εσωτερικά αδύναμη, κλαίω πολύ εύκολα. Με μικρά πράγματα πανικοβάλομαι, χάνω την ψυχραιμία μου. Είμαι μπερδεμένη ανάμεσα στα "πρέπει" και στα "θέλω", έχω κουραστεί. Σα να έχω σκοτώσει την όρεξή μου για ζωή, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μου.

Αποτελέσματα: Νιώθω πιο αισιόδοξη, πιο δυνατή, δεν μου έρχεται κλάμα. Αρχίζω και παίρνω αποφάσεις, είμαι πιο αποφασιστική. Δεν αισθάνομαι αγχωμένη, το "θέλω" είναι πια ποιο δυνατό από το "πρέπει". Νιώθω καλά, γειωμένη, είμαι ήρεμη.

4. Cipralex γνώμες

Νίκη, 47 ετών, έλαβε αγωγή με Cipralex 10mg (εσιταλοπράμη).

Αρχικά συμπτώματα: Δεν κοιμάμαι καλά το βράδυ, τη νύχτα θα ξυπνήσω 1-2 φορές σίγουρα. Με βαραίνει το παραμικρό στην καθημερινότητα, δεν μπορώ να διαχειριστώ τις καταστάσεις, πολλά νεύρα, έχω χάσει την υπομονή μου. Ένα πηγάδι μνήμες,καταιγιστικά γρήγορες πληροφορίες συνοδεία συναισθήματος. Κλείνομαι στον εαυτό μου, δεν βγαίνω με τους φίλους μου, έχω χάσει την όρεξή μου για ζωή και την αυτοπεποίθησή μου. Έχω ψυχοσωματικά συμπτώματα, πέφτουν τα μαλλιά μου.

Αποτελέσματα: Χαίρομαι που αρχίζω να πατάω στα πόδια μου, παρόλο τα σκαμπανευβάσματα. Δεν ξοδεύομαι, βάζω όρια. Ο ύπνος μου έχει αποκατασταθεί.

5. Seroxat γνώμες

Στέλα, 51 ετών, έλαβε αγωγή με Seroxat 20mg (παροξετίνη).

Αρχικά συμπτώματα: Δεν κοιμάμαι, δεν τρώω, όλη μέρα κλαίω. Ψυχοπλάκωμα. Ξυπνάω με ταχυπαλμία, με τον πόνο της απώλειας φρέσκο. Άσχημα παιδικά χρόνια, δεν έζησα ξένιαστα, επομίστηκα πολλά από νωρίς, πάντα κοίτζα να λύσω προβλήματα άλλων. Δεν μίλαγα, τα κράταγα όλα μέσα μου, έχω πολλά νεύρα.

Χρυσούλα, 36 ετών, έλαβε Seroxat 20mg (παροξετίνη).

Αρχικά συμπτώματα: Δεν έχω διάθεση να βγω, να κυκλοφορήσω, να πάω δουλειά, θέλω να γυρίσω σπίτι. Η παραμικρή αφορμή με ρίχνει στη θλίψη. Έχω κουραστεί, δεν αντέχω άλλο. Εχω ξεσπάσματα, φωνάζω στα παιδιά και στο σύζυγο, για ασήμαντες αφορμές. Η κατάστασή μου αυτή έχει επηρεάσει τις σχέσεις μας πια.

Αποτελέσματα: Υπάρχει μία ηρεμία πλέον. Το πρωϊ είμαι πιο ευχάριστα, έχει φύγει το πρωϊνο βάρος, έχω όρεξη να κάνω δουλειά. Δεν επηρεάζομαι τόσο πολύ αρνητικά από τα πράγματα.

7. Effexor γνώμες

Γιώτα, 44 ετών, έλαβε αγωγή με Efexor 75mg (βενλαφαξίνη)

Αρχικά συμπτώματα: Αίσθημα αποτυχίας και αυτο-απόρριψης, σα να μαγνήτιζα και να σήκωνα όλο το βάρος όσων συμβαίνουν.Δυσφορία, πόνος, θλίψη, ότι άκουγα το ρούφαγα. Όταν ακούω το κακό μετά δεν έχω τη δύναμη να μαζέψω το κουράγιο μου. Βιώνω μοναξιά και απομόνωση,δεν ανήκω πουθενά, νιώθω ανήμπορη, δεν μπορώ να βγω έξω από το σπίτι. Είμαι βυθισμένη στη θλίψη, δεν έχω κάτι που να μου φέρνει χαρά.

Αποτελέσματα: Μέσα μου έχει φτιαχτεί ένα σωσίβιο, πέφτουν όλα  πολύ στα μαλακά. Ξεκάθαρη αποστασιοοποίηση από τα διάφορα πραάγματα που πριν με ταράζανε. Έχω συνέλθει , όλα είναι στο φυσιολογικό μου, βιώνω μια σταθερότητα

8. Remeron γνωμες

Μαρίνα, 37 ετών, έλαβε αγωγή με Remeron 30 mg (μιρταζαπίνη)

Αρχικά συμπτώματα: Νιώθω μια μελαγχολία, ένα βάρος στο στήθος συνεχόμενα. Ένα πράγμα να μην πήγαινε καλά, με επηρέαζε σε όλους τους τομείς. Δεν με έπαιρνε ο ύπνος, ξύπναγα 3-4 φορές κάθε βράδυ. Δεν μπορώ να βάλω μία τελεία στη σκέψη μου, φοβάμαι ότι θα χάσω το μυαλό μου, υπεραναλύω τα πράγματα.

Αποτελέσματα: Δεν έχω αυτό το βάρος, καλύτερη διάθεση. Λιγότερη απάθεια, πιο κοινωνική, βρίσκω πατήματα στα πράγματα που συμβαίνουν, έχω περισσότερη όρεξη. Ο ύπνος μου έχει βελτιωθεί, ξυπνάω μία φορά και με ξαναπαίρνει γρήγορα ο ύπνος.

9. Cymbalta γνώμες

Άγγελος, 40 ετών, έλαβε αγωγή με Cymbalta 60 mg (ντουλοξετίνη).

Αρχικά συμπτώματα: Κακή διάθεση, δεν είμαι καλά σωματικά, σωματοποιώ το άγχος (το σώμα πονάει, γαστρεντερικά συμπτώματα, ζαλάδες). Κακός ύπνος (ξυπνάω πολλές φορές, δεν κάνω βαθύ ύπνο). Έχω έντονο άγχος, είμαι στην τσίτα. Έχω μια αδράνεια, περνάω ώρες ατελείωτες στο κρεβάτι, τρέχει το μυαλό μου στα παλιά.

Αποτελέσματα: Πολύ πιο λειτουργικός την ημέρα (μπορώ να συγκεντρώνομαι), έφυγε η μαύρη όψη των πραγμάτων. Εχω περισσότερη ενέργεια, είμαι πιο ευδιάθετος, κυνηγάω πράγματα προσωπικά και δραστηριότητες. Πλέον επανέρχομαι πιο γρήγορα, δεν πέφτω τόσο ψυχολογικά. Αντιμετωπίζω καλύτερα τα πράγματα, πιο ψύχραιμα τους ανθρώπους. Και στη δουλειά τα διαχειρίζομαι πιο καλά τα πράγματα. Σα να μην κολάει το μυαλό μου πια, αφήνω να φύγει η αρνητική σκέψη.

10. Brintellix γνώμες

Κωνσταντίνος, 52 ετών, έλαβε αγωγή με Brintellix 10 mg (βορτιοξετίνη).

Αρχικά συμπτώματα: Μια έλλειψη ενέργειεας, δυσκολία με ύπνο, διάφορες αρνητικές σκέψεις, κακοδιάθετος και μελαγχολία. Προβλήματα με τη μνήμη μου και τη συγκέντρωση, άγχος αν θα μπορώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου. Τρίζω τα δόντια μου το βράδυ. Είχα δοκιμάσει και άλλα αντικαταθλιπτικά χωρίς να με βοηθήσουν αρκετά.

Αποτελέσματα: Νιώθω πιο δυνατός, πιο σίγουρος. Είμαι πιο ήρεμος, ευδιάθετος, δεν έχω τόσο πολύ άγχος. Η μνήμη μου και η συγκέντρωσή μου έχουν βελτιωθεί.

11. Trittico γνώμες

Γιάννης, 41 ετών, έλαβε αγωγή με Trittico 150mg (τραζοδόνη).

Αρχικά συμπτώματα: Αίσθημα κατάθλιψης, χωρίς νόημα η ζωή, πεπτικές διαταραχές ότι τρώω με πειράζει. Μεγάλο πρόβλημα με αϋπνία, ξυπνάω στις 3, 4, 5 για μισή με μία ώρα, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Οι σκέψεις έρχονται το πρωϊ, βασανιστικές.

Αποτελέσματα:

Θεραπεία της κατάθλιψης

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη ουσιαστικά και ριζικά. Στους θεραπευόμενους όταν χρειάζεται (λόγω της σοβαρότητας της κατάθλιψης) συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά, στην χαμηλότερη δόση, για το μικρότερο δυνατό διάστημα. Παράλληλα με την αντικαταθλιπτική αγωγή όμως, οι ασθενείς κάνουν ουσιαστική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ και όχι απλά τα συμπτώματα. Επίσης, με το EMDR (μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική) επεξεργαζόμαστε τα δύσκολα/τραυματικά βιώματα (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης. Συμπληρωματικά, εναλλακτικές μέθοδοι όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση και να αντικαταστήσουν τα αντικαταθλιπτικά.

Κατηγορία: