Κάνε το Τεστ
Depakine, Χάπια, Depakine 500mg, Depakine Chrono, Δεπακιν, Ντεπακιν

DEPAKINE – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

DEPAKINE - ενδείξεις και παρενέργειες

Το DEPAKINE (ντεπακίν) είναι ένα αντιεπιληπτικό και σταθεροποιητικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας και της διπολικής διαταραχής. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των γενικευμένων τονικοκλονικών επιληπτικών κρίσεων, των τυπικών και άτυπων επιληπτικών αφαιρέσεων, των εστιακών επιληπτικών κρίσεων, της μυοκλονικής επιληψίας και της μανίας. Συμπληρωματικά το Depakine (βαλπροϊκό) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλα αντιεπιληπτικά στην αντιμετώπιση ανθεκτικών στη θεραπεία διαφόρων μορφών επιληψίας.

Μορφή mg και ποσότητα DEPAKINE Τιμή
Χάπια DEPAKINE GR.TAB 200MG BTx40 3,40 ευρώ
Χάπια DEPAKINE GR.TAB 500MG BTx40 6,61 ευρώ
Πόσιμο διάλυμα DEPAKINE ORAL.SOL 200MG/ML 40ML 3,40 ευρώ
Χάπια DEPAKINE CHRONO P.R.TAB 500MG BTx60 9,99 ευρώ
Χάπια DEPAKINE CHRONO P.R.TAB 500MG BTx100 13,82 ευρώ
Κοκκία DEPAKINE CHRONO (SPHERE) 100MG BTx30 3,11 ευρώ
Κοκκία DEPAKINE CHRONO (SPHERE) 250MG BTx30 3,95 ευρώ
Κοκκία DEPAKINE CHRONO (SPHERE) 1000MG BTx30 13,68 ευρώ

Κυκλοφορεί ουσιαστικά σε δύο μορφές, ως Depakine χάπια και ως Depakine chrono (δηλαδή βραδείας αποδέσμευσης).

Δοσολογία

Η ημερήσια δοσολογία του Depakine πρέπει να καθορίζεται και να ελέγχεται εξατομικευμένα από τον θεράποντα ιατρό. Η δόση εξατομικεύεται αναλόγως την πάθηση, την βαρύτητα αυτής, το σωματικό βάρος και την ηλικία του ασθενούς.

Η ημερήσια δόση θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την κλινική ανταπόκριση προκειμένου να καθοριστεί η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για τον κάθε ασθενή.

Οι μορφές παρατεταμένης αποδέσμευσης μπορεί να δοθούν μία ή δύο φορές ημερησίως.

Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί είτε πριν είτε μετά το γεύμα. Πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση με θερμά ροφήματα ή μαζί με την τροφή. Τα δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης δεν πρέπει να μασώνται για να αποφευχθεί τοπικός ερεθισμός του στόματος και του φάρυγγα.

Η λήψη του φαρμάκου συνεπάγεται παρακολούθηση των επιπέδων του βαλπροϊκού στο αίμα, με τακτικές μετρήσεις, ιδίως στην αρχή της παρακολούθησης. Το βαλπροϊκό πρέπει να αρχίζει και να επιβλέπεται από ειδικό με εμπειρία στη διαχείριση της επιληψίας ή της διπολικής διαταραχής.

Πληροφορίες συνοπτικά: Depakine

Φάρμακο: DEPAKINE
Δραστική Ουσία: ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ ΟΞΥ / Valproic acid
Συνήθης δόση: 250mg - 1.000mg
Μέγιστη δόση: 2.000mg
Κατηγορία: Αντιεπιληπτικό, Σταθεροποιητικό
Κύρια χρήση: Επιληψία, Διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη)

Depakine, 500mg, Depakine Chrono, Δεπακιν, Ντεπακιν

Επιληψία

Ενήλικες: Συνήθης δόση 20-30mg/kg/24ωρο. Η δόση μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις κλινικές απαιτήσεις κατά 200 mg κάθε 3-5 ημέρες.

Παιδιά: Σε παιδιά άνω των 20 kg, η συνηθισμένη δόση είναι 20-30 mg/kg, ημερησίως. Σε παιδιά κάτω των 20 kg: 20 mg/kg, ημερησίως.

Η ημερήσια δοσολογία θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με την ηλικία και το σωματικό βάρος. Εκτός από αυτό θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ευρεία ατομική ευαισθησία στο βαλπροϊκό. Η κατάλληλη συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας δοσολογίας, της συγκέντρωσης στον ορό και της θεραπευτικής δράσης δεν έχει τεκμηριωθεί και η βέλτιστη δοσολογία θα πρέπει ουσιαστικά να καθοριστεί σύμφωνα με την κλινική ανταπόκριση. Ο προσδιορισμός των επιπέδων του βαλπροϊκού οξέος στο πλάσμα, θα μπορεί να ληφθεί υπόψη μαζί με την κλινική ανταπόκριση, όταν δεν έχει επιτευχθεί επαρκής έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων, ή όταν υποπτευόμαστε πως υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το αναφερόμενο αποτελεσματικό εύρος κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 40 και 100 mg/L (300-700 μmol/L).

Η αρχική ημερήσια δοσολογία είναι συνήθως 10-15 mg/kg και στη συνέχεια οι δόσεις ρυθμίζονται ανοδικά έως ότου βρεθεί η βέλτιστη. Συνήθως αυτό είναι μέσα στο εύρος των 20-30 mg/kg. Παρ’ όλ’ αυτά, όταν δεν επιτυγχάνεται έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων μέσα στο εύρος αυτό, η δόση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω έως ότου γίνει επαρκής. Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, όταν παίρνουν ημερήσιες δόσεις υψηλότερες από 50 mg/kg. Δεν υπάρχουν στοιχεία ασφάλειας για δόσεις μεγαλύτερες των 60 mg/kg/ημέρα.

Μανιακά επεισόδια στη διπολική διαταραχή

Το Depakine χρησιμοποιείται και στη διπολική διαταραχή για τη σταθεροποίηση της διάθεσης. To Depakine μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το λίθιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η αρχική συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 750 mg. Η μέση ημερήσια δόση συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 1.000 mg και 2.000 mg βαλπροϊκού. Οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ημερήσιες δόσεις υψηλότερες από 45 mg/kg βάρους σώματος/ημέρα θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Η συνέχιση της θεραπείας των μανιακών επεισοδίων στη διπολική διαταραχή θα πρέπει να προσαρμόζεται εξατομικευμένα χρησιμοποιώντας τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση.

Depakine, Χάπια, Depakine 500mg, Depakine Chrono, Δεπακιν, Ντεπακιν

Παρενέργειες Depakine - γυναίκες και εγκυμοσύνη

Το βαλπροϊκό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κορίτσια και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία εκτός αν άλλες θεραπευτικές αγωγές είναι αναποτελεσματικές ή μη ανεκτές.

Το βαλπροϊκό έχει υψηλή πιθανότητα πρόκλησης τερατογένεσης και τα παιδιά που εκτέθηκαν στο βαλπροϊκό ενδομητρίως, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για συγγενείς ανωμαλίες και νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Συνεπώς η εγκυμοσύνη πρέπει να αποκλειστεί πριν από την έναρξη της θεραπείας με βαλπροϊκό. Η θεραπεία με βαλπροϊκό δεν πρέπει να ξεκινά σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα της δοκιμής εγκυμοσύνης (τεστ εγκυμοσύνης πλάσματος), που επιβεβαιώνεται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, για να αποκλειστεί η ακούσια χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, στις οποίες χορηγείται βαλπροϊκό, πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη χωρίς διακοπή καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας με βαλπροϊκό. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον μία αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης (κατά προτίμηση μια ανεξάρτητη από τον χρήστη μορφή, όπως μία ενδομήτρια συσκευή ή εμφύτευμα) ή δύο συμπληρωματικές μορφές αντισύλληψης περιλαμβανομένης μιας μεθόδου φραγμού.

Παρενέργειες Depakine

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό το φάρμακο μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε λίγα άτομα. Σπάνια είναι σοβαρές, τις περισσότερες φορές δεν είναι. Συνήθως είναι αναστρέψιμες. Μπορεί να χρειαστείτε ιατρική θεραπεία εάν εμφανίσετε ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες:

  • έμετος, ναυτία ή στομαχικός πόνος, διάρροια ιδιαίτερα κατά την έναρξη της θεραπείας,
  • πονοκέφαλος
  • τρόμος, ανεξέλεγκτες μυϊκές συσπάσεις, αστάθεια κατά τη βάδιση (παρκινσονισμός, εξωπυραμιδική συνδρομή, αταξία)
  • επιθετικότητα, διέγερση, διαταραχή στην προσοχή, μη φυσιολογική συμπεριφορά και ψυχοκινητική υπερδραστηριότητα
  • ζάλη
  • μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα των χεριών ή των πελμάτων
  • θέαση, αίσθηση ή ακοή πραγμάτων που δεν υπάρχουν
  • δερματικές αντιδράσεις,
  • παροδική απώλεια μαλλιών, ανώμαλη ανάπτυξη τριχώματος, ανώμαλη υφή τριχώματος, αλλαγή χρώματος τριχών, διαταραχές των ονύχων και της κοίτης των ονύχων (συχνή)
  • υπερβολική τριχοφυία, ειδικά στις γυναίκες, ανδρογενετισμός, ακμή (αυξημένα ανδρογόνα)
  • ακανόνιστη έμμηνη ρύση ή απουσία της εμμήνου ρύσης της γυναίκας,
  • πόνος κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης

Αντενδείξεις Depakine

Το Depakine αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα.
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό σοβαρής ηπατίτιδας, ειδικά αν σχετίζεται με φάρμακα.
  • Υπερευαισθησία στο βαλπροϊκό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.
  • Ηπατική πελίωση.
  • Ασθενείς με γνωστές μιτοχονδριακές διαταραχές προκαλούμενες από μεταλλάξεις στο πυρηνικό γονίδιο που κωδικοποιεί το μιτοχονδριακό ένζυμο πολυμεράση γάμα, π.χ. σύνδρομο Alpers Huttenlocher, καθώς και σε παιδιά κάτω των δύο ετών για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι πάσχουν από σχετιζόμενη με την πολυμεράση γάμα διαταραχή.
  • Ασθενείς με γνωστές διαταραχές του κύκλου της ουρίας.

Θεραπεία της επιληψίας:

  • στην εγκυμοσύνη, εκτός εάν δεν υπάρχει κατάλληλη εναλλακτική θεραπευτική αγωγή
  • σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός εάν πληρούνται τα κριτήρια του προγράμματος πρόληψης κύησης

Θεραπεία της διπολικής διαταραχής:

  • στην εγκυμοσύνη
  • σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός εάν πληρούνται τα κριτήρια του προγράμματος πρόληψης κύησης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Depakine;

Εάν πάσχετε από επιληψία ή διπολική διαταραχή (τεστ για διπολική διαταραχή) μπορεί να χρειάζεστε αυτό το φάρμακο για σταθεροποίηση.

Το Depakine χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και δεν πρέπει ποτέ να σταματάτε ή τροποποιείτε τη δόση του Depakine, επειδή διαβάσατε κριτικές στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Αντιμετώπιση του στρες και του τραύματος

Η ζωή με ένα μέλος της οικογένειας που πάσχει από επιληψία ή διπολική διαταραχή συχνά είναι μια δύσκολη διαδικασία, με χρόνιο στρες. Εκτός από τον θεραπευόμενο, φροντίστε και τους εαυτούς σας, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις μακροχρόνιες απαιτήσεις, και να αποφύγετε την κατάθλιψη και το burnout των φροντιστών. Η ψυχοθεραπεία και το EMDR (για το ψυχικό τραύμα) μπορεί να σας βοηθήσουν να δυναμώσετε ψυχολογικά.

Κατηγορία: