Αγχώδης γαστρίτιδα
Συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση "νιώθω πεταλούδες στο στομάχι". Ωστόσο γνωρίζατε ότι τα συναισθήματα και η υγεία του γαστρεντερικού είναι άμεσα συνδεδεμένα; Τα δυνατά συναισθήματα όπως το άγχος, η ανησυχία μπορεί να προκαλούν θέματα στο στομάχι και αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει επειδή το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο στα συναισθήματα. Συναισθήματα όπως ο θυμός, το στρες, η ανησυχία μπορεί να προκαλούν συμπτώματα στο στομάχι. Υπάρχουν πολλές παθήσεις του στομάχου που προκαλούν σοβαρή δυσφορία και συναισθηματική ή αγχώδη γαστρίτιδα, η οποία είναι δύσκολη στη διαχείριση.
Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο στομάχι και στον εγκέφαλο. Όπως και ο εγκέφαλος, έτσι και το στομάχι είναι γεμάτο νεύρα. Περιέχει το μεγαλύτερο δίκτυο νεύρων έξω από τον εγκέφαλο και έχει πολλά κοινά νεύρα με τον εγκέφαλο.
Είτε πρόκειται για ένα ψυχοπιεστικό γεγονός ή για χρόνιο στρες, το άγχος έχει κόστος στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Όταν νιώθουμε ανήσυχοι, κάποιες ορμόνες και χημικές ουσίες απελευθερώνονται στο σώμα , μπαίνουν στην πεπτική οδό και παρεμβαίνουν στην πέψη. Έχουν αρνητική επίδραση στο μικροβίωμα του στομάχου και του εντέρου (οι μικροοργανισμοί που ζουν στην πεπτική οδό και συμβάλλουν στην πέψη) και μειώνουν την παραγωγή των αντισωμάτων. Η επακόλουθη χημική ανισορροπία μπορεί να προκαλεί έναν αριθμό γαστρεντερικών παθήσεων.
Συμπτώματα αγχώδους γαστρίτιδας
Όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη επίσης αυξάνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν επίσης τα γαστρικά οξέα. Αυτή η αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης και των γαστρικών οξέων μειώνει την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει τους ιστούς που έχουν βλάβη ή φλεγμονή.
Η κατανάλωση υγιεινών τροφών σε μικρές μερίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά στην πρόληψη του επιπλέον στρες στο γαστρεντερικό σύστημα.
Κοινά συμπτώματα της αγχώδους γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:
- Δυσπεψία
- Κράμπες στο στομάχι
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Απώλεια όρεξης
- Αφύσικη πείνα
- Ναυτία
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Έλκος στο στομάχι
Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, ή μόνο αγχώδη γαστρίτιδα , επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής. Πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν διάρροια και να φοβούνται ότι θα έρθουν σε δύσκολη θέση όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Αν ένα άτομο παθαίνει κράμπες στο στομάχι ή έχει δυσπεψία, μπορεί να φοβάται αυτά τα συμπτώματα και για αυτό το λόγο να περιορίζει όσα τρώει και την κοινωνική του ζωή.
Πόνος στο στομάχι
Ο πόνος στο στομάχι είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα της γαστρίτιδας. Ωστόσο, σε καταστάσεις στρες, ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος. Οι άνθρωποι με αγχώδη γαστρίτιδα περιγράφουν τον πόνο στο στομάχι όπως τον πόνο που προκαλείται από άλλες παθήσεις του στομάχου αλλά πιο σοβαρό.
Παρόλο που ο πόνος δεν έχει να κάνει με την τροφή που καταναλώνει κάποιος, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στην πρόληψη του πόνου στο στομάχι. Ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγράφετε όλες τις τροφές που σας προκαλούν δυσφορία.
Απώλεια της όρεξης
Η όρεξη επηρεάζεται σημαντικά από την αγχώδη γαστρίτιδα. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγεί στην καταστροφή κάποιων προστατευτικών κυττάρων στο τοίχωμα του στομάχου.
Αυτό μπορεί να οδηγεί στην απώλεια της όρεξης ή στην αίσθηση του κορεσμού ακόμη και μετά από την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής. Αυτό οδηγεί κατά συνέπεια σε ξαφνική απώλεια βάρους και στην εμφάνιση άλλων προβλημάτων υγείας.
Θεραπεία της αγχώδους γαστρίτιδας
Η αγχώδης γαστρίτιδα προκαλείται κυρίως από έντονα συναισθήματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει το συνδυασμό διατροφής, αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής.
Διατροφικές αλλαγές
Ακόμη και απλές αλλαγές στη διατροφή συμβάλλουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων της αγχώδους γαστρίτιδας.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση όχι μόνο της υγείας του γαστρεντερικού αλλά και της συνολικής μας υγείας. Μερικές τροφές και ποτά μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
Είναι σημαντικό να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές και ποτά για την πρόληψη της κατάστασης ώστε να μην επιδεινώνεται. Αν έχετε γαστρίτιδα είναι σημαντικό να αποφεύγετε όξινες τροφές όπως οι ντομάτες και τα πικάντικα, τα τηγανητά και τα λιπαρά φαγητά.
Αποφύγετε τροφές που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Κάποια ποτά που πρέπει να αποφεύγετε είναι όσα περιέχουν ανθρακικό, καφεΐνη και αλκοόλ. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και τροφών με χαμηλά λιπαρά.
Είναι ανάγκη να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγετε τροφές που ερεθίζουν το στομάχι. Καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για την διατροφή που πρέπει να κάνετε και αν είναι ανάγκη να λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πολλές παθήσεις του στομάχου δεν υποχωρούν μόνο με την μείωση του στρες.
Μείωση του άγχους
Αν και το στρες αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και είναι αδύνατο να το αποφύγουμε, υπάρχουν λύσεις. Μπορούμε να διαχειριζόμαστε το στρες και κατά συνέπεια να περιορίζουμε τα συμπτώματα στο στομάχι. Κάποιοι απλοί τρόποι διαχείρισης του στρες περιλαμβάνουν:
- Βαθιές αναπνοές. Όταν νιώθετε ανήσυχοι, τότε οι βαθιές αναπνοές σίγουρα βοηθούν. Κάθε λίγες ώρες, κάντε ένα διάλλειμα από ότι κάνετε, ηρεμήστε και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν. Η αναπνοή σας πρέπει να είναι αργή, σιωπηλή και από τη μύτη. Σπρώξτε το στομάχι σας προς τα έξω όταν εισπνέετε και αφήστε το να ξεφουσκώσει καθώς εκπνέετε.
- Όρια. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να λέτε όχι. Όταν κάνετε τα πάντα για να ευχαριστήσετε τους άλλους αυτό είναι σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Τελικά, αυτό που θα καταφέρετε είναι να σας κατακλύζει το στρες. Καλό είναι να γνωρίζετε τα όρια σας και να μην αναλαμβάνετε επιπλέον ευθύνες.
- Άσκηση ή γιόγκα. Η σωματική άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την διαχείριση του στρες, ακόμη και αν είναι μόνο για 15 λεπτά την ημέρα. Όταν κάνουμε άσκηση το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες , οι οποίες συνδέονται στους υποδοχείς του εγκεφάλου μας και δημιουργούν ένα θετικό συναίσθημα στο σώμα.
- Συγκέντρωση σε όσα μπορείτε να ελέγξετε. Πολλές φορές ανησυχούμε για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωνόμαστε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε, όπως το πως θα αντιδράσουμε σε μια κατάσταση. Η αντίδραση είναι δική μας επιλογή, ακόμη και το πως αντιδράμε στα συμπτώματα του στομάχου. Όταν αποδεχόμαστε ότι έχουμε ένα θέμα με το στομάχι μας αυτό μειώνει το άγχος και κατευνάζει τα συμπτώματα. Η ανησυχία για το στομάχι μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
- Διαλογισμός. Ο διαλογισμός είναι μια τεχνική που μπορούμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα ώστε να χαλαρώνουμε. Μετά το διαλογισμό δεν νιώθουμε μονάχα ήρεμοι αλλά έχουμε θετική διάθεση.
Αντιμετώπιση άγχους
Αν οι παραπάνω επιλογές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το χρόνιο στρες και τα πολύπλοκα συναισθήματα και σε αυτό βοηθά σημαντικά η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Χρειάζεται προσπάθεια για να μειώσετε το στρες και την επίδραση του στο στομάχι. Αν περιμένετε να δείτε άμεσα αποτελέσματα αυτό μονάχα θα αυξήσει την απογοήτευση και τα συμπτώματα. Η αποδοχή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας.