Πως φέρεσαι σε άτομο με κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Ωστόσο, είναι μια πάθηση που πολλοί άνθρωποι ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν. Αν έχετε ένα φίλο ή ένα κοντινό σας πρόσωπο με κατάθλιψη, μπορεί να είναι δύσκολο να το γνωρίζετε αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Πώς μπορείτε να φέρεστε σε ένα άτομο με κατάθλιψη; Ας δούμε καταρχήν τα 6 πιο βασικά σημεία, τα "ναι" και τα "όχι", αυτά που πρέπει και που δεν πρέπει να κάνετε αντίστοιχα:
1. Ενημερωθείτε
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να βοηθήσετε είναι να μάθετε περισσότερα για την κατάθλιψη. Αν δεν έχετε βιώσει ποτέ κατάθλιψη, είναι δύσκολο να κατανοήσετε το άτομο που υποφέρει. Προσοχή στον Dr Google, γιατί δεν υπάρχουν πολλές αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης. Κάντε την έρευνά σας και θα είστε σωστά ενημερωμένοι για να προσφέρετε βοήθεια και υποστήριξη.
2. Πάρτε την κατάσταση στα σοβαρά
Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που κάποιος μπορεί έτσι απλά να αποφύγει, δεν είναι όλα στο "μυαλό μας". Δεν μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα μέσα σε μια νύχτα, για παράδειγμα. Όταν μιλάτε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη, μην προσπαθείτε να υποτιμήσετε την κατάθλιψη, φροντίστε να μάθετε τι δεν πρέπει να λέτε σε ένα άνθρωπο με κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή νόσος. Δεν μπορείτε έτσι απλά να φτιάξετε τη διάθεση του ατόμου ή να του ζητάτε να δει τα πράγματα θετικά.
Αν ο φίλος σας θελήσει να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του και το πως νιώθει, πάρτε σοβαρά όσα σας λέει. Η κατάθλιψη δεν έχει καμία σχέση με μία κακή ημέρα. Είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου. Όταν λέτε, "Όλοι έχουμε περάσει από αυτή την κατάσταση", δεν βοηθάτε. Ο φίλος σας θα νιώσει ότι δεν λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας την κατάστασή του. Αν δεν έχετε βιώσει ποτέ την κατάθλιψη, δεν γνωρίζετε τίποτα για αυτή. Για αυτό είναι πολύ καλύτερο να αποδεχτείτε ότι δεν καταλαβαίνετε όσα περνάει ο φίλος σας. Και ποτέ, ΠΟΤΕ αν εκφράσει ιδέες αυτοκτονικότητας, μην πείτε "γιατί δεν το κάνεις", "έτσι το λες", "είσαι χειριστικός". Τέτοιες απαντήσεις είναι στα 6 βασικά "όχι", αυτά που απαγορεύεται να πείτε.
3. Ενθαρρύνετε την αναζήτηση βοήθειας το συντομότερο δυνατόν
Στις μέρες μας μιλάμε όλο και περισσότερο για τα ψυχολογικά προβλήματα συγκριτικά με το παρελθόν. Ακόμη, βέβαια, υπάρχει το στίγμα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές. Το στίγμα που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια για την κατάθλιψη.
Αν ένα άτομο είναι σε κατάθλιψη (τεστ κατάθλιψης), το πιο είναι σημαντικό να ζητήσει την βοήθεια ενός ειδικού. Υπάρχουν ψυχίατροι-ψυχοθεραπευτές που μπορούν να βοηθήσουν. Ένα άτομο με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να χρειάζεται αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να ξεπεράσει την κατάσταση. Ενθαρρύνετε το φίλο σας να μιλήσει με έναν ψυχίατρο. Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι η κατάθλιψη είναι μια ιάσιμη νόσος. Δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνοι τους.
4. Αφουγκραστείτε τις ανησυχίες του
Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, νιώθει σε αδιέξοδο και πολύ απομονωμένο. Μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει κανέναν για να μιλήσει για τα προβλήματά του. Αν κάποιος έχει οποιαδήποτε άλλη πάθηση, θα το μοιραστεί θα λάβει μια έκφραση συμπόνιας. Αλλά είναι δύσκολο ένα άτομο με κατάθλιψη να μιλήσει για τα συναισθήματά του, υπάρχει ακόμα ένα στίγμα για τα ψυχικά νοσήματα. Να είστε εκεί για το φίλο σας και να τον αφήνετε να σας μιλήσει. Μπορείτε να τον ενθαρρύνετε να μιλήσει για την ασθένεια, αλλά μην προσπαθείτε να προσφέρετε λύσεις. Η υποστήριξή σας, το να τον ακούσετε χωρίς να επικρίνετε, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε.
5. Διατηρήστε την κοινωνική επαφή
Συνήθως ένα άτομο με κατάθλιψη απομονώνεται από τον κοινωνικό του κύκλο. Μπορεί να μην θέλει να έχει κοινωνικές επαφές. Και έτσι μένει στην απομόνωση. Για αυτό μπορείτε να το καλείτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά μην το πιέζετε να κάνει κάτι που δεν θέλει. Εσείς μπορείτε να επιμένετε, καλέστε τον σε συναντήσεις χωρίς να απογοητεύεστε ή να το παίρνετε προσωπικά όταν δεν ανταποκρίνεται. Μπορείτε να του υπενθυμίζετε ότι όλοι οι φίλοι του είναι στο πλάι του και θα είναι εκεί όποτε το χρειαστεί.
6. Μην κάνετε τους ειδικούς
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν. Για αυτό, μην προσπαθείτε να πείτε στο φίλο σας τι να κάνει για την θεραπεία του. Πράγματα όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση, ακόμα και το περπάτημα και η επαφή με τη φύση, βοηθούν τους ανθρώπους με κατάθλιψη. Αφήστε την θεραπεία στους ειδικούς. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε σε ένα φίλο σας είναι η υποστήριξή σας.
Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε έναν φίλο σας με κατάθλιψη να ζητήσει την βοήθεια ενός ειδικού. Δεν μπορείτε μόνοι σας να γιατρέψετε την κατάσταση ή να δώσετε συμβουλές. Η μείζονα κατάθλιψη απαιτεί ειδική θεραπεία από ανθρώπους που είναι εξειδικευμένοι σε αυτό, όπως οι ψυχοθεραπευτές και οι ψυχίατροι. Δεν μπορεί κανείς να διαχειριστεί την μείζονα κατάθλιψη μόνος του χωρίς βοήθεια.
Εκτός από τα παραπάνω βασικά σημεία, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φέρεστε ώστε να βοηθήσετε ένα φίλο σας με κατάθλιψη:
7. Να μιλάτε με ειλικρίνεια, αλλά ευγενικά
Η κατάθλιψη είναι μια ύπουλη διαταραχή επειδή αλλάζει την εικόνα που έχει ένα άτομο για τον κόσμο χωρίς να το συνειδητοποιεί. Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν κατάθλιψη. Συνήθως μπερδεύουν τα συμπτώματα της κόπωσης ή της έλλειψης ενέργειας. Όμως, ένα κοντινό τους πρόσωπο μπορεί να τους εξηγήσει τι αλλαγές παρατηρεί στη συμπεριφορά τους με ευγενικό τρόπο.
Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει θέση η κριτική. Εξηγήστε στο φίλο σας ότι ανησυχείτε για την υγεία του. Μπορείτε αρχικά να κάνετε κάποιες γενικές ερωτήσεις, "Είναι όλα καλά; Είσαι λυπημένος για κάτι;Έχεις κακές σκέψεις για τον εαυτό σου;". Αν ο φίλος σας πει γιατί ρωτάτε, εξηγήστε του τι έχετε παρατηρήσει και ότι θέλετε να βοηθήσετε.
8. Να είστε προετοιμασμένοι να επέμβετε
Αν ο φίλος σας λέει ότι είναι έτοιμος να ζητήσει βοήθεια, αυτό είναι ένα κομβικό σημείο και μπορεί να παίξετε καταλυτικό ρόλο. Για ένα άτομο σε προχωρημένα στάδια κατάθλιψης, η δράση συνήθως απαιτεί πολλή ενέργεια και προσπάθεια, καθώς λόγω της νόσου νιώθει κουρασμένο και χωρίς ελπίδα.
Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η θεραπεία είναι να επισκεφτεί πρώτα ο φίλος σας ένα ψυχίατρο.
Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να τον συνοδεύεστε στο πρώτο ραντεβού με τον ψυχίατρο. Αν και οι περισσότεροι ψυχίατροι θέλουν να μιλούν ιδιαιτέρως με τους ασθενείς, σε κάποιες περιπτώσεις ένας κοντινός άνθρωπος βοηθά πολύ. Αν ο φίλος σας δυσκολεύεται να περιγράψει τα συναισθήματα του και την ιστορία του, τότε να είστε προετοιμασμένοι να τον συνοδεύσετε.
Φυσικά, αν ανησυχείτε ότι ο φίλος σας μπορεί με κάποιον τρόπο να βλάψει τον εαυτό του, πρέπει να αναλάβετε δράση. Αν υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας, καλέστε άμεσα βοήθεια, μιλήστε με άμεσους συγγενείς του. Μπορεί να είναι μια σκληρή απόφαση αν ο φίλος σας επιμένει να αρνείται την βοήθεια. Μπορεί να σας μισήσει στην αρχή για την παρέμβασή σας. Με τον καιρό όμως θα σας ευγνωμονεί για αυτό που κάνατε.
9. Να είστε υπομονετικοί
Μπορεί να είναι δύσκολο να μην μπορείτε να βοηθήσετε έναν φίλο σας με κατάθλιψη. Ίσως να υπάρχουν φορές που θέλετε να τρέξετε μακριά και να εξαφανιστείτε από τη ζωή του. Όμως, μην χάνετε την υπομονή σας. Μην εγκαταλείπετε το φίλο σας όταν σας έχει ανάγκη περισσότερο. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει τον οποιονδήποτε. Το επόμενο άτομο που μπορεί να χρειαστεί βοήθεια ίσως να είστε εσείς.
10. Προσφέρετε πρακτική βοήθεια
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συνήθως παραμελούν τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και τον εαυτό τους. Μπορεί να μην έχουν τρόφιμα στο σπίτι ή να μην κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύεται να ανοίξει τα email του και να πληρώσει τους λογαριασμούς. Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την κατάθλιψη του φίλου σας, αλλά μπορείτε να προσφέρετε πρακτική βοήθεια. Αν πάτε για ψώνια, ρωτήστε τον αν χρειάζεται κάτι. Αν ξέρετε ότι δεν τρώει, φτιάξτε του ένα ωραίο φαγητό. Τα μικρά αυτά πράγματα έχουν τεράστια επίδραση στην ψυχολογία.
11. Μην είστε σκληροί
Όταν εκφράζετε την αγάπη σας με σκληρό τρόπο αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα άτομο με κατάθλιψη.
Δεν βοηθάτε ένα άτομο με κατάθλιψη όταν του λέτε να:
- "Ξεκολλήσει"
- "Πάρει απόφαση την κατάσταση"
- "Αντέξει"
- "Ξεπεράσει ότι έγινε"
Μην υποτιμάτε τα συναισθήματα του φίλου σας. Όταν κάποιος σας μιλάει για όσα νιώθει, πρέπει να τον σέβεστε. Αν συνεχώς λέτε στο φίλο σας ότι έχει μια καλή δουλειά και μια υπέροχη οικογένεια, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Μέσα στην κατάθλιψη δεν μπορεί να το δει. Αντίθετα, μπορεί να απομακρυνθεί επειδή νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνετε. Επίσης, είναι σημαντικό να του υπενθυμίζετε ότι υπάρχει θεραπεία, και ότι αξίζει να μην περνάει μόνος του αυτό το Γολγοθά.
12. Δείξτε συμπόνια
Υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή στην προσωπικότητα των ανθρώπων με κατάθλιψη. Δεν έχουν την ενέργεια ή το ενδιαφέρον να κάνουν τα πράγματα που έκαναν πριν. Μπορεί να νιώθουν θυμό, ειδικά οι άνδρες.
Αν και η ευερεθιστότητα και ο θυμός μπορεί να σας πληγώνουν, καλό είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτή η συμπεριφορά είναι κομμάτι της νόσου και να μην παίρνετε προσωπικά τις επιθέσεις. Η κατάθλιψη συνήθως συνοδεύεται από συναισθήματα μίσους προς τον εαυτό, πράγμα που κάνει δύσκολο το άτομο με κατάθλιψη να συμπονέσει τους άλλους και να αναγνωρίσει πόσο πληγώνουν τα λόγια του.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σκέφτεστε το φίλο σας όπως ήταν πριν την κατάθλιψη. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα, την κατάθλιψη ή τη διάθεσή του αλλά μπορεί να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να ελέγξετε τις δικές σας αντιδράσεις.
Αν όλα αυτά σας ακούγονται δύσκολα, έχετε δίκιο. Για αυτό είναι καλό και οι ίδιοι να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη , ειδικά αν ζείτε μαζί με ένα άτομο με κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας.
13. Προτείνετε κοινές δραστηριότητες
Δώστε στο φίλο σας να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του και ότι είναι σημαντικός για εσάς. Μπορείτε να του προτείνετε να κάνετε δραστηριότητες, όπως μια βόλτα στη φύση, καθώς η άσκηση σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το τρέξιμο, η πεζοπορία, το ποδήλατο μαζί με το φίλο σας, σας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσετε. Οι δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η μουσική, η γιόγκα, βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης.
Αν ο φίλος σας συνεχώς απορρίπτει τις προσκλήσεις σας, να είστε υπομονετικοί. και συνεχίστε να του προτείνετε πράγματα.
Αντιμετώπιση κατάθλιψης
Η κατάθλιψη είναι μια δύσκολη κατάσταση. Και για τα άτομα που υποφέρουν αλλά και για τους φίλους και την οικογένειά τους. Το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση της κατάθλιψης, είναι η διάγνωση. Μπορεί ο φίλος σας να κάνει το ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ για μια πρώτη εκτίμηση της καταστάσεως.
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για έναν φίλο σας είναι να να τον ενθαρρύνετέ να μιλήσει με ένα ειδικό ψυχίατρο, και να ξεκινήσει ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή/και να λάβει ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ φάρμακα. Για όσους είναι στα πρώτα στάδια κατάθλιψης, ή φοβούνται τα φάρμακα, ίσως εναλλακτικές μέθοδοι όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ να μπορούν να τους βοηθήσουν.
Θυμηθείτε, οι αληθινοί φίλοι είναι δίπλα μας στις δυσκολίες.