Φυσιολογική πίεση ανά ηλικία | Άνδρες και Γυναίκες
Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς χτυπά ή καρδιά. Οι μονάδες μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς, για παράδειγμα 120/80 mmHg. Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι αριθμοί;
Ο πρώτος αριθμός, το 120, είναι η συστολική ή μεγάλη πίεση και ο δεύτερος αριθμός, το 80, η διαστολική ή μικρή πίεση. Η συστολική πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά. Από την άλλη πλευρά, η διαστολική πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά πια ηρεμεί.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας, όταν χαλαρώνουμε η αρτηριακή μας πίεση μειώνεται, και όταν κινούμαστε ή νιώθουμε άγχος, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.
Αλλά η υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού, οι βλάβες στον εγκέφαλο και στα μάτια. Παρομοίως, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συνδέεται με κάποιους κινδύνους για την υγεία.
Ποια είναι η φυσιολογική πίεση ανά ηλικία;
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση δείχνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία δεν δουλεύουν σκληρά για να ωθήσουν το αίμα και ότι το αίμα δεν ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αγγείων.
Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα αλλά γενικά οι φυσιολογικές τιμές είναι 120/80 mm Hg.
Στους ενήλικες, η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.
Φυσιολογική πίεση για άντρες
Φυσιολογική πίεση γυναίκας
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και στο ρυθμό της καρδιάς (σφυγμό);
Η αρτηριακή πίεση δείχνει την δύναμη που μετακινεί το αίμα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία ενώ ο σφυγμός είναι ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς το λεπτό. Και οι δύο μετρήσεις είναι σημαντικές για την υγεία μας, αλλά η αύξηση ή η μείωση στις τιμές δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Μια προσωρινή αύξηση στους παλμούς της καρδιάς στην διάρκεια της άσκησης, δεν είναι προβληματική. Στην πραγματικότητα, οι σφυγμοί αυξάνονται στη διάρκεια μιας δραστηριότητας και πέφτουν όταν ξεκουραζόμαστε. Όσο πιο σκληρή και έντονη είναι η άσκηση τόσο αυξάνονται οι σφυγμοί. Η καρδιά επανέρχεται σε ηρεμία μετά την ολοκλήρωση μιας άσκησης.
Ποιες είναι οι αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης;
Η αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υπέρτασης, είναι συχνά άγνωστη. Αναπτύσσεται με τον καιρό λόγω του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Μερικοί άνθρωποι έχουν υπέρταση λόγω άλλων θεμάτων υγείας όπως η νεφρική ανεπάρκεια, οι όγκοι των επινεφριδίων ή οι παθήσεις του θυρεοειδή. Άλλες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία μπορεί επίσης να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.
Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην υπέρταση λόγω συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, τα αποσυμφορητικά και κάποια παυσίπονα.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση όσο μεγαλώνουμε. Υπάρχουν επίσης, κάποια προβλήματα υγείας που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το άγχος. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:
- Γενετικούς παράγοντες/οικογενειακό ιστορικό
- Διατροφή πλούσια σε νάτριο και φτωχή σε κάλιο
- Έλλειψη άσκησης
- Κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ
Ποια είναι τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης;
Ο μοναδικός τρόπος για να διαγνώσει κάποιος την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο τακτικός έλεγχος. Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι βοηθά στον έλεγχό της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι "σιωπηλή", πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστή ως "σιωπηλός δολοφόνος" επειδή τυπικά δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν υπέρταση μέχρι να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση.
Αν κάποιος έχει σοβαρή υπέρταση μπορεί να εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πονοκεφάλους
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ρινορραγία
- Εξάψεις
- Ζαλάδα
- Πόνο στο στήθος
- Αλλαγές στην όραση
- Αίμα στα ούρα
- Αλλαγές στη διάθεση
- Δυσκοιλιότητα
Ποιες είναι οι επιπτώσεις τις υπέρτασης;
Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια όρασης, νεφρική ανεπάρκεια, αγγειακή άνοια και σεξουαλική δυσλειτουργία. Είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι η πιο συχνή διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς παγκοσμίως και μπορεί να οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια.
Τι είναι η υπερτασική κρίση;
Μια υπερτασική κρίση συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση ξαφνικά αυξάνεται, με την συστολική πίεση να είναι πάνω από 180 mm Hg και την διαστολική να είναι 120 mm Hg. Αυτά τα επεισόδια είναι επείγοντα και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση καθώς μπορεί να έχουν σχέση με:
- Ισχαιμικό επεισόδιο
- Εγκεφαλοπάθεια
- Οξύ πνευμονικό οίδημα
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση;
Ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η αρτηριακή πίεση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και/ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι βοηθητικά στην διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:
- Υγιεινή διατροφή, και πιο συγκεκριμένα διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- Περιορισμό του αλκοόλ
- Άσκηση
- Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
- Διακοπή του καπνίσματος
- Τεχνικές χαλάρωσης , όπως ο διαλογισμός
- Υγιεινή του ύπνου
Ποιες είναι οι αιτίες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης (υπότασης);
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) γενικά ορίζεται ως 90/60 mm Hg ή χαμηλότερη και δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη. Μερικοί άνθρωποι έχουν πάντα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η ξαφνική και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλεί προβλήματα στο μηχανισμό του στρες με αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Άλλες αιτίες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν:
- Φαρμακευτικές αγωγές
- Αιμορραγία
- Γήρανση
- Αφυδάτωση
- Εγκυμοσύνη
- Διαβήτης
- Παθήσεις του καρδιαγγειακού
Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης;
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα. Όμως, πολλοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα όπως:
- Ταχυπαλμία
- Λιποθυμία
- Ζαλάδα
- Σύγχυση
- Κόπωση
- Αδυναμία
- Πονοκέφαλο
- Πόνο στον αυχένα
- Ναυτία
Κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Ωστόσο, αν έναν άτομο παρουσιάζει ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς άλλα συμπτώματα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χαμηλής αρτηριακής πίεσης;
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην είναι τόσο συχνή όσο η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, καθώς μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία πολλών οργάνων.
Η αρτηριακή πίεση είναι αναγκαία ώστε να διατηρείται η ροή του αίματος στα όργανα. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα. Αν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή , τότε το αίμα που φτάνει στα όργανα δεν είναι επαρκές.
Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο για λιποθυμία, έμφραγμα και βλάβες στα όργανα.
Θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Η θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης εξαρτάται από την αιτία της. Ίσως να χρειάζεται η προσαρμογή σε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγή φαρμάκου αν η αρτηριακή πίεση παραμένει χαμηλή.
Πώς θα μετρήσω την αρτηριακή μου πίεση;
Μπορείτε να έχετε στο σπίτι ένα πιεσόμετρο για τον καρπό ή το μπράτσο. Γενικά, είναι πιο ακριβές το πιεσόμετρο μπράτσου.
Για να είναι ακριβής η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, καλό είναι να καθίσετε σε μια καρέκλα για μερικά λεπτά ώστε να χαλαρώσει το σώμα σας. Μην σταυρώνετε τα πόδια σας και καλό είναι να έχετε το χέρι σας στο ύψος της καρδιάς. Φυσικά, ο καρπός ή το μπράτσο πρέπει να είναι γυμνά.
Τα βήματα για να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι είναι τα εξής:
- Αγοράστε ένα πιεσόμετρο το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας.
- Μην καταναλώνετε αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ 30 λεπτά πριν πάρετε την πίεσή σας.
- Καθίστε σε μια καρέκλα και στηρίξτε την πλάτη σας χωρίς να σταυρώνετε τα πόδια σας 5 λεπτά πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση.
- Το χέρι σας πρέπει να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς.
- Το χέρι σας πρέπει να είναι γυμνό.
- Μην μιλάτε ή μην κινείστε όταν το πιεσόμετρο λειτουργεί.
Διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πολύ σημαντική για την συνολική μας υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση, για αυτό είναι ανάγκη να το διαχειρίζεστε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ.